“Éltető víz” címmel kiállítás nyílik a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban 2012. december 13-án

Az éltető víz címmel új, izgalmas kiállítás nyílik a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, melynek 2012. december 13-án 14 órától tartandó megnyitójára szeretettel hívjuk meg Önt! 

A víz az élet forrása és egyik nélkülözhetetlen fenntartója. Jelenléte meghatározza mindennapi életünket. Mint ivóvíz az emberi táplálkozás alapvető része. Higiéniai célból tisztálkodásra, mosásra, környezetünk tisztán tartására használjuk. Öntöző-, illetve itatási vízként a mezőgazdaságban játszik fontos szerepet. A legkevesebb káros mellékhatással járó megújuló energiaforrás és nagy jelentősége van az ipari termelésben, a közlekedésben és az áruszállításban is. Az üdülés, a vízi sportok és a gyógyvizek révén pedig az egészségmegőrzés egyik fontos tényezője. 

Létezését természetesnek vesszük, pedig mind többet hallunk a Föld vízkészletét napjainkban egyre jobban fenyegető veszélyekről. A tragikus ivóvízhiány, a kiszáradó tavak, a gyakoribb katasztrófaszerű árvizek, a terméketlenné váló, kiszáradt földek, az ökológiai szempontból fontos élőhelyek végleges eltűnése az ember természetkárosító tevékenységének, a globális felmelegedésnek a következménye. A jövőben a víz, a tiszta víz fontos stratégiai cikké, a legfontosabb természeti kinccsé válhat. Hiszen bár Földünket „kék bolygónak” nevezzük, vízkészleteinek csupán 2,5-3%-a édesvíz, és ennek is csak elenyésző része (a teljes földi vízkészlet 0,03%-a) hasznosítható az emberiség számára, a többi fagyott állapotban, illetve a felszíni rétegek alatt található.

A múzeum a kiállítással azt a törekvést szeretné támogatni, amely szemléletváltást sürget a vízgazdálkodásban és a lakossági vízhasználatban, valamint természetes vizeink fokozottabb védelmével takarékosabb fogyasztási szokások kialakítására ösztönöz. Az intézmény profiljának megfelelően a hangsúlyt a mezőgazdasági termelés és a víz kapcsolatának bemutatására helyezi. Az agrárium különböző területein történő vízhasznosítás 18-19. századtól napjainkig terjedő története nemcsak agrártörténeti szempontból érdekes, hanem jó példája a környezetét a maga hasznára átformálni kívánó ember sikereinek és kudarcainak is.  

Ha a látogatókban kérdések merülnének fel a kiállításban barangolva, vagy szívesen kipróbálnák az interaktív elemeket, az animátor kollégák a tárlat nyitva tartása alatt folyamatosan rendelkezésükre állnak. A kiállításhoz múzeumpedagógiai foglalkozások kapcsolódnak, bővebb információ és a teljes kínálat a múzeum honlapján érhető el.

Helyszín:

Magyar Mezőgazdasági Múzeum

1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár

www.mezogazdasagimuzeum.hu

www.facebook.com/mezogazdasagimuzeum

 

A kiállítás megtekinthető:

2012. december 14. – 2013. március 3.

 

Belépőjegy árak:

felnőtt: 1100 Ft, gyermek és nyugdíjas: 550 Ft

Vélemény, hozzászólás?