Építő hétvége a Szentendrei Skanzen-ban 2013. Július 20-21.

2013. július 20-án és 21-én különleges építő hétvégére hívja a szentendrei Skanzen látogatóit. A két nap során tetőtől padlóig bemutatják a hagyományos építési eljárásokat, így lesz szalmafedés, zsindelykészítés, de még vályogvetés is. Az építésen és karbantartáson túl energetikai ötleteket is adnak, így például a nap sugarait csapdába ejtve gyümölcsaszalót készítenek.

Július 20-21-én a hagyományos és az alternatív modern építészet együtt mutatkozik be a Skanzenben. A tradicionális, népi építészetben fellelhető technikák elevenednek fel hagyományőrző szakemberek segítségével, ugyanakkor a több évszázados, oly sokszor próbára tett népi tudásra alapozó alternatív építészet is megmutatkozik.
A két nap során a Skanzen különböző épületei adnak lehetőséget a tetőfedési, falazási, famegmunkálási eljárások megismerésére, melyeket helyben ki is próbálhatnak a látogatók. A gyors „képzés” során arra is fény derül, hogyan készítsük fel otthonunkat télre, s miként tegyük fenntartását a leginkább energiatakarékossá.

Miközben a férfiak a szalmaépítéssel ismerkednek, addig a hölgyek alapanyag-takarékos, ám de igazán dekoratív díszeket, használati tárgyakat készítenek otthonuk csinosítására. A gyermekek itt és ott is bekapcsolódva akár saját házukat is megtervezve maketteket építenek.
Az Építő hétvége helyszíne, a Skanzen Felföldi mezőváros tájegysége az építészeti programokon túl környezetünk, otthonunk körül fellehető érdekességet is bemutatja, hiszen Vajákos képzőben fűben-fában orvosságot és valami finomságot találnak az érdeklődők. A melegben pedig enyhülést a Mádi borozó finom borai adnak.

Részletes program itt olvasható

Vélemény, hozzászólás?