Fedezzük fel a világot!

Minden szülő arra ösztönzi a gyermekét, hogy fedezze fel az őt körülvevő világot. Jöjjön néhány tipp, melyekkel hozzájárulhatunk az ismerkedéshez.

1, Beszéljünk, beszéljünk, beszéljünk. Gyermekünk már a megszületése pillanatától készen áll a kommunikációra és az emberi kapcsolatok kiépítésére. Szórakoztassuk versikékkel, dalocskákkal és mesékkel. Mondjuk el neki, mit csinálunk, mi történik körülötte. Ez bizony már tanulás a javából!

2, Próbáljuk meg az ő szemszögéből nézni a világot. Ami nekünk, felnőtteknek magától értetődő (színek, formák, kirakók, betűk, hangok), a gyermekek számára kihívást jelentenek, egy sor készséget kell elsajátítaniuk a megfelelő kognitív képességekkel együtt, hogy ezek a dolgok a jó barátaikká váljanak.

3, Értékeljük a gyermek mondandóját. Az osztatlan figyelem arra ösztönzi a gyermeket, hogy még többet kommunikáljon, hiszen tudja és érzi, hogy igenis számít, amit mond.

4, A kommunikáció életünk egyik legfontosabb eleme. Ha ezen készségeink nem fejlődnek ki megfelelően, akkor könnyen a magány és sikertelenség szegődhet mellénk. Ahhoz, hogy ez ne történjen meg, vigyük gyermekünket minél többször közösségbe, ahol találkozhat más gyerekekkel, felnőttekkel, és megtanulhatja és gyakorolhatja a kommunikáció szabályait.

5, Iratkozzunk be a könyvtárba. Még a kisebb könyvtárakban is számos okulási lehetőség van gyermekünk számára, hiszen manapság a könyveken kívül CD-k, DVD-k szórakoztatják itt a kicsiket, sőt gyakran szerveznek foglalkozásokat is a számukra.

6, Ne költsünk feleslegesen oktatójátékokra. Mutatósak, minden bizonnyal a hozzájuk fűzött szakvélemény is meggyőző, azonban nem árt tisztában lenni vele, hogy a figyelem, a törődés, valamint az olyan nagyszerű játékok, mint az építőkockák, a szerepjátékok, a kirakók, a könyvek, a festékek, a zsírkréta és a gyermek saját fantáziája az alapkövek.

7, Menjünk ki a szabadba, hiszen a négy falon kívül is rengeteg érdekes és tanulságos dolog vár a gyerkőcökre, melyek a fizikai, a mentális és az érzelmi fejlődésükre egyaránt pozitív hatással vannak.

8, Ha megengedjük a gyermeknek, hogy korlátok nélkül fedezze fel a világot, miközben nem kell azon aggódnia, hogy bepiszkítja, elszakítja a ruháját, egyrészt fantasztikus élményt nyújt a számára, másrészt párját ritkító tanulási lehetőséget. A homokozó konyha, a pocsolyába ugrálás tehát nem tűzzel-vassal irtandó tevékenységek, csak meg kell szabni a határokat, hogy mikor lehet így elengedni magunkat. Akár szülőként is beszállhatunk a játékba, legalább addig elfelejtjük a gondjainkat és gyermekünk érezni fogja, hogy mennyire szeretjük, törődünk vele.

9, Főzőcskézzünk együtt. Hatalmas tanulási lehetőség a konyha. A mennyiségek kimérése, a hozzávalók anyagának a tanulmányozása, az elkészülési idő megsaccolása a számfogalmat éppen úgy gyakoroltatja, mint a nyelvi készségeket, vagy éppen a fizika alapjait. Milyen értékes leckék, miközben együtt vagyunk, jól érezzük magunkat és a végén egy ízletes ebéddel koronázzuk meg a konyhai ténykedést!

10, A mesék megmozgatják a gyermek fantáziáját és emellett az élet szabályairól is rengeteget mondanak el neki. Azonban a képernyőn megelevenedő történetek kevésbé hatásosak, mint azok, melyeket mi mesélünk, tulajdonképpen eljátszva a sztorit. Legyünk interaktívak, kérdezzük meg a gyermeket, hogy vajon mi fog történni, esetleg csempésszünk bele egy direkt bakit a történetbe – szóval többszörösen is tornáztassuk meg a lurkó agytekervényeit.

Forrás: http://donna.hu/cikk/Gyerek/Fedezzuk-fel-a-vilagot/10149

Vélemény, hozzászólás?