Hogyan barkácsoljunk kerti játékot a gyereknek?

A saját játszótér minden kisgyerek álma, pláne, ha a homokozót vagy a hintát apa saját kezűleg készítette.

Hinta többféle variációban  

A tavaszi napsütésben mi is okozhatna nagyobb boldogságot, mint egy kiadós hintázás. A legegyszerűbb hintát szinte mindenki el tudja készíteni: egy alkalmas vízszintesen nőtt faágra egy jó vastag kötelet hurkolva kiváló mászóalkalmatosságot kapunk, egy deszkával kiegészítve pedig kezdetleges hintának is megteszi. Kreatív apukák azonban gumiabroncsból is nagyszerű hintát készíthetnek, egyszerűen egy kötéllel áthurkolva is nagyokat lehet játszani vele, de egy jobb fúrógép segítségével biztonságosan, több ponton is felfüggeszthetjük az abroncsot.

Bunker

Az óvodás, kisiskolás gyerekek szeretnek elvonulni a saját kis birodalmukba, legyen az egy sátor vagy játszósarok: az igazi élményt azonban egy kerti bunker adja, melyet egy nagyobb, erős törzsű fára, vagy a kert egy árnyékosabb részén a földre is megépíthetünk. A fából készült kisház megfelelő festéssel, lakkozással akár évtizedekig ellenállhat az időjárás viszontagságainak, és hosszú ideig örömet nyújthat. A barkácsolásnál  ne hagyjuk ki a gyerekeket a buliból: a biztonságos eszközökkel ők is dolgozhatnak saját kuckójukon, és a tervezésnél is akadhat jó ötletük.

Forrás:

Homokozó  

Míg a 2-3 éves gyerkőcöknek tökéletesen megfelelnek az összecsukható műanyag homokozók is, a nagyobbak már örülnek egy saját, méretesebb homokozóhelynek. Célszerű nem csupán oldalfalakat, de teljes homokozóládát készíteni, és azt egy félárnyékos helyen akár félig a földbe ásni, akár egy raklapra rögzíteni. Az oldalfalak elkészítésénél a sarkokhoz kis ülőkéket is barkácsolhatunk, ahová le lehet ülni, vagy a homoksütiket kiborítani. Mindezek után már csak a tetőről kell gondoskodnunk: nemcsak a macskák, de madarak vagy kutyák is előszeretettel végzik a dolgukat a homokba, aminek súlyos esetben akár a gyermek szeme világa is kárát láthatja. Ezért mindenképpen ellenőrzött játszóhomokkal töltsük fel a ládát, s ha épp nem alkot benne a csemete, megfelelően zárjuk le.

Forrás:

Mászóka

Egy létra, vagy az otthon fellelhető erősebb gerendák, faanyagok és csavarok segítségével egyedi mászókát is készíthetünk: néhány dologra azonban a biztonság miatt nagyon oda kell figyelnünk: a mászókát a gyermek méreteihez igazítsuk, a faanyagot csiszoljuk simára, az éleket tompítsuk, a végeket kerekítsük, a szerkezetnek pedig mindenképpen szilárdnak és biztonságosnak kell lennie.

Forrás:

 

Forrás: http://www.life.hu/anyaskodj/20130404-kerti-barkacsolas-tippek-apukaknak-kerti-jatekot-keszitesehez.html

Vélemény, hozzászólás?