Játszva nyitottá válni? Igen! – Családi Nap az Együttnevelésért 2014. Június 14.

Különleges családi napot szervez az Educatio a Margitszigetre. A 2014. június 14-i eseményen együtt örülhetnek a sajátos nevelési igényű és többségi gyerekek, s persze szüleik. Hogy minek? Koncerteknek, szórakoztató programoknak, játékoknak, hasznos előadásoknak, egymásnak, és saját maguknak. Hiszen ezen a napon minden vendég számára kinyílik a világ, a szív, új érzésekkel, benyomásokkal és látásmóddal gazdagodhatnak. Megtapasztalhatják a fogyatékossággal élő emberek életét, örömét, megtanulhatnak segíteni nekik, miközben maguk is kapnak: rengeteg élményt, szeretetet és új szemléletet.

Álljunk egymás mellé!

Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által szervezett Családi Nap az Együttnevelésért programjain közösen vehetnek részt sérültek és épek, kicsik és nagyok. A kézműves foglalkozásokon fonal, papír, vagy akár kavics és saját maguk hozzáadásával alkothatnak kedves tárgyakat, de a sportkedvelők sem unatkozhatnak, hiszen focizhatnak, falat mászhatnak, trambulinozhatnak és ugrálóvárban is kacaghatnak. S ha úgy tartja kedvük, mindezt akár festett arccal is megtehetik. A zenekedvelők Palya Bea, Rutkai Bori, Szalóki Ági, Agárdi Szilvia és az Apacuka zenekar koncertjének örülhetnek, valamint mesejátékokat és bábszínház előadásokat is megcsodálhatnak az Iharos Sándor Margitszigeti Atlétikai Centrumban. A közös móka már önmagában is közelebb hozza egymáshoz a gyerekeket, de hogy az ép csemeték át is élhessék azon akadályokat, amelyekkel társaik élnek, kipróbálhatják, milyen kerekesszékkel, vagy éppen teljes sötétségben közlekedni, néhány kifejezést pedig jelelve vagy Braille írással is megtanulhatnak. A nap végére életre kel tehát a rendezvény szlogenje, amely így szól: „Láss szívvel, adj szívből!”

Segítenek segíteni

A nívós koncertek, izgalmas játékok, sportprogramok mellett az Educatio informatív kerekasztal-beszélgetésekkel is készül 2014. június 14-ére, amelyek minden helyzetre felkészítik a sérült fiatalokat, illetve családtagjaikat, hiszen megannyi kérdés foglalkoztatja őket. Mi a teendő, ha fogyatékos baba születik a családba, vagy megsérül az addig ép gyerek? Milyen befogadó munkahelyek léteznek? Mi mindenben segíti a sport és a művészet az akadályozottakat? Hogyan boldogulhatnak a felsőoktatásban? A kérdésekre szakemberek – például Tari Annamária, Czeizel Barbara –, fogyatékossággal élő civil és ismert emberek – például Krizbai Teca, és a rendezvény díszvendége, Agárdi Szilvia –, valamint családtagjaik adnak választ.

A kerekasztal-beszélgetések olyan témákat is tartogatnak, amelyek az ép érdeklődőknek segítenek. Megtanítják többek között, mit és hogyan tegyenek, ha például látássérült kér tőlük segítséget az utcán, vagy sérült ember érkezik az osztályba/munkahelyre.

A belépés ingyenes!

A rendezvény a TÁMOP 3.4.2.B „Sajátos nevelési igényű gyerekek integrációja (Szakszolgálatok fejlesztése)” kiemelt projekt keretében valósul meg.

Helyszín: Iharos Sándor Margitszigeti Atlétikai Centrum

Időpont: 2014. június 14. (szombat), 9-18h

Elérhetőség: www.educatio.hu/csaladinap, www.facebook.com/csaladinapazegyuttnevelesert

Telefonszám: + 36 30 682 2342

A projektről

A TÁMOP 3.4.2.B „Sajátos nevelési igényű gyerekek integrációja (Szakszolgálatok fejlesztése)” kiemelt projekt átfogó célja, hogy a sérüléssel élő gyerekek az ország egész területén azonos színvonalon jussanak elérhető, korszerű, komplex és tudatosan szervezett ellátáshoz, helyben vagy lakóhelyük körzetében, továbbá hogy az elfogadás irányába mozdítsa el a többségi társadalom attitűdjét. Emellett szeretné felhívni a figyelmet a sajátos nevelési igényű gyerekek – és tágabb értelemben a különleges gondozást igénylő gyerekek – sokszínűségére.

Vélemény, hozzászólás?