Szüleink Bádogjátékai – játékkiállítás a Játék Annoban 2013. szeptember 27 – október 06.

A Design Hét keretein belül Szüleink Bádogjátékai címmel tekinthető meg kiállítás a Játékszerek Annoban, ahol nemcsak nézelődni, de játszani is lehet a kiállított régi játékokkal.

A program díjtalan.

Időpont:

2013. szeptember 27. – október 6.

Elérhetőség:

www.jatekanno.hu

1066 Budapest

Teréz körút 54.

(1) 302 6234

A magyarországi lemezjáték-gyártás nagy korszakát a nemzetközi gyakorlattól eltérõen csak 1953-tól számítjuk, amikor a Kohó és Gépipari Minisztérium úgy döntött, hogy a Lemezárugyár legyen játékgyártásunk központja.

A történet azonban még korábban, 1872-ben kezdõdött Stadler Mihály "szitás – rostás" üzemében. Eleinte úgynevezett szerkezet nélküli kézi játékokat gyártottak, (homokozólapát, játékvödör). Késõbb a Müller és Fehér cég litografált locsolókannát, a Magyar Fémdoboz Művek Rt. játékperselyt, litografált, szerkezet nélküli játékautót és torziós rugójú krokodil figurát készített. Spielberger Ármin furulyát, szájharmónikát, zenélõ dobozt, kis játékautót állított elõ. Monsbarth Géza üzeme 15 éves fennállása alatt, mintegy 1 millió darab trombitát, 550 ezer darab dugós puskát, játékkardot, csigafütyülõt, babacsörgõt, babaétkészletet gyártott.

Az 1948-as államosítás után, gyõri Fémdoboz és Tubus Művek néven, majd az Elzett gyáregységeként, később Lemezárugyár néven jelentett koncentrált játékgyártó bázist. Külföldi minták alapján kezdték elõállítani a rugós felhúzású teherautót és repülõgépet.

Hamarosan elkészült az elsõ lendkerekes játék, majd 1954-ben az elsõ elektromos fémházas diavetítõ, melynek sikeréhez a magyar Diafilm Gyártó Vállalat egyre bõvülõ kínálata is hozzájárult. További lendkerekes autó típusok jelentek meg: mentõautó, nyitott és zárt teherautó, tűzoltóautó, majd a darus autó, valamint a három karosszériás, szétszedhetõ és összerakható modell autó. Újszerű rugós játék volt a hegyi vasút. Próbálkoztak plüssel borított, rugós, lépegetõ mackóval és elefánttal.

1957-58-ban átmeneti visszaesést okozott, hogy megszüntették az úgynevezett "bazár játékok” gyártását (babakocsi, babaágy, versenyautó, autóbusz). Viszont erõs technológiai és termékfejlesztést végeztek, melyek idõrendben a következõk:

 

–     1958-59-ben: roller (Roli Zoli), 240-es lendkerekes autócsalád, lendkerekes helikopter,

     lendület motoros, rugós csibe (csipegető csibe), törpeautó,

–     1960-ban: huzalpályás autó, lendkerekes robogó, világító tűzhely, hullámvasút, kutyaház persely,

–     1961-62-ben: távvezérlésű elektromos autó, favágó persely, rugós röppentyű, tolató mozdony, közlekedési játék, propulziós hajó (varázscsónak), lendkerekes motorcsónak, gokart

–     1963-64-ben: (Ekkor már 72 féle játékot gyártottak.) Fiat, Mercedes, Volkswagen, Citroen, Trabant lendkerekes autók, rakodó vonat, visító malac, lendkerekes egér, szélmalompersely, turmix, kávédaráló, elektromos meghajtású holdautó

–     1965-ben: lendkerekes BMW, Opel, Ford, dodgem, TU104-es repülõgép, kosárlabda, korcsolyázó eszkimók, holdrakéta

–     1966-ban: elektromos csengõsmozdony, rakétapisztoly, és metalofon (xilofon)

–     1967-1968-ban: űrautó, Jaguár festett, díszített karosszériával, játékpályázaton is díjnyertes kozmoglóbusz és robot felderítõ, Donald kacsa, helikopter állomás, tivoli

Ezek a játékok szinte minden magyar családban megtalálhatóak voltak, hamar a gyerekek kedvenceivé váltak és több generáció fiatalságához hozzá tartoznak.


A mai napig is legnépszerűbbek a következő lemezből készült termékek: a Kutyaház persely, a Csipegető csibe, a Holdrakéta, a Helikopter, a Lendület motoros, a Roli Zoli, a Közlekedési játék, melyeket akár meg is vásárolhatunk, vagy online megrendelhetünk a jatekanno.hu webáruházban.


A "Játékszerek Anno… Kiállítóterem és Bolt" idén először vesz részt a Design7 programban. Az általuk rendezett és november végéig nyitva tartó "Szüleink Bádogjátékai" című kiállításon bemutatásra kerül sok régi kedvenc, melyek közül egyet a megnyitó alkalmával ki is lehet próbálni. A megnyitó időpontja: 2013. szeptember 28. 10 óra, a helyszíne: Budapest VI. Teréz kőrút 54.

A megnyitó után  8 alkalommal mindig szombat délelőttönként 10 órakor előadássorozat keretében lesznek bemutatva egymás után a  játékok és történetük.

Vélemény, hozzászólás?