Állatok Világnapja a Budakeszi Vadasparkban 2011.október 01.

2011. október 01. – A Budakeszi Vadaspark az október 04.-ei Állatok Világnapjához kötődő programjait az azt megelőző szombatra, október 01.-ére szervezi meg. A látogatókat egész nap érdekes bemutatókkal és programokkal várjuk.

 

Az ember a környezetében található háziasított és vadállat-állományt a mindennapi élet során, széles körben használja. A körülöttünk élő állatokat tesszük ételként az asztalra, belőlük készülnek ipari módon termékek. Némely ember prémjükkel védi hidegben a testét, sokan az erdőkben hobbiból lövik őket, de vannak, akik állatukat családtagként tartják. Annyira hozzájuk szoktunk, hogy egyre kevesebb szó esik az állati élet tiszteletéről, pedig az állatok felhasználásának az ember sokat köszönhet.

Hagyományosnak mondható, hogy október 4.-e, az Állatok Világnapja azzal telik el, hogy az állatvédők az ember által tartott gazdasági és kedvtelési állatok tenyésztését, tartását, a velük való bánásmódot összegezik.


A különböző érdekes programok mellett ízletes és egészséges ételeket, italokat kóstolhatunk, valamint népi játékokat készítő, fafaragó és egyéb kézműves mesteremberek portékájával is találkozhatnak azok, akik ezen a napon meglátogatják a Budakeszi Vadasparkot.


További programok:

 

Ha valaki örökké csillogó, rajongó tekintetre vágyik, egy hűséges négylábúra „akit” igazából örökbe fogadhat, ezen a napon alkalma nyílhat egy ilyen akcióra is. A Német Juhászkutya Fajtamentő Alapítvány képviselői elhozzák néhány árva pártfogoltjukat, ezzel megteremtve annak a lehetőségét, hogy egymásra találjon ember és hűséges mancstársa. Ezen felül még számos állatvédő- és gondozó civil szervezet képviselteti majd magát, akiktől további „fogásokat” sajátíthatnak el a látogatók.

 


11.00 Állatijó Bemutató (Érdekes állatbemutatók a Vadaspark színpadán! A bemutató keretein belül a környezetünkben élő állatokat testközelből figyelhetjük meg és sok-sok érdekességet hallhatunk róluk. Testfelépítésükről, tulajdonságaikról, életmódjukról és velük kapcsolatban való helyes viselkedési formákról ismerhetünk meg minél többet).

 

10.00-12.00 Állatsimogató (Magyarországon egyedülálló lehetőségként a hazai erdőket képviselő őzeket, muflonokat, dámszarvasokat lehet simogatni, illetve etetni).


13.00 Állatijó Bemutató


14.00-16.00 Állatsimogató


15.00 Állatijó Bemutató

Mindenkit szeretettel várunk!

Az Állatok Világnapjának története:

Az Állatok világnapját minden évben október 4-én, Ferenc napján ünnepeljük. Ez a nap tisztelgés Assisi Szent Ferenc előtt, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körül vesz minket, legyen az élő vagy élettelen. Gondolkodásának és tetteinek középpontjában a feltétel nélküli szeretet állt. Már életében legendák születtek az állatoknak szóló prédikációiról, az állatokkal való beszélgetéseiről. A halálát követő második évben, 1228-ban szentté avatták, de a 20. század derekán VI. Pál pápa a környezetvédők védőszentjévé is felavatta. Éppen ezért október 4-én világszerte nemcsak a ferences rendi szerzetesek emlékeznek meg rendalapítójukról, hanem az állatok világnapja rendezvényeivel, az állat- és természetvédők is. Magyarországon 1991-től, elsősorban állatvédő szervezetek és állatkertek rendezésében tartanak rendszeresen Állatok világnapja megemlékezéseket.

Vélemény, hozzászólás?