Áprilisi gyermek- és családi programok a Klebelsberg Kultúrkúriában

2013. április 05. péntek 10.00

Zenélő nemzetek – nemzeti zenék

Elindultam szép hazámbul – avagy a magyar zene sokszínűsége

Eckhardt Gábor zenetörténeti sorozata kisiskolásoknak

Jegyár: 600 Ft

2013. április 06. szombat 15.00-18.00

Csiribiri tavaszi családi délután

15.45 Mesék szárnyán – a Palinta Társulat zenés előadása

17.00 Sárkányölő Krisztián – a Harlekin Bábszínház és a gyermekközönség közös előadása

Kézműves játszóház

15.45. Mesék szárnyán – a Palinta Társulat zenés műsora

A gyerekek örömére ismét vendégünk lesz az énekes duó. Vidám családi koncertjükön mai magyar költők megzenésített verseiből válogatnak ismét. A dalokon kívül bábozásra, sok közös játékra és mozgásra is sor kerül.

Garantált jó hangulat, önfeledt szórakozás, közben egy kis kultúra szedegetése – ezt kínálja a Palinta. Veres Andi zenéje, gyönyörű hangja utaztat minket a kodályi hagyományokra épülő dallamvilága szárnyán – ezúttal a mesék birodalmába.

17.00 Sárkányölő Krisztián – a Harlekin Bábszínház és a gyermekközönség közös előadása

Regős János mesemondó kocsiját húzva járja a világot, hogy mindenkivel megismertesse Sárkányölő Krisztián legendáját. A történet szerint III. avagy Zokogó Zsigmond király lányát, Mufurcka királykisasszonyt elrabolta egy sárkány…

A király lovagi tornát hirdet a sárkány legyőzésére és a királylány megmentésére. Az interaktív mesejáték során a közönség sorai közül kikerülő „bátor lovagok” saját maguk tapasztalják meg, hogy a sárkány nem mindig gonosz, a királylányok pedig nem minden esetben szorulnak megmentésre…

Szereplő: Kosznovszky Márton és a közönség

Díszlet, jelmez, báb: Opra Szabó Zsófia

Rendező: Janik László

Kézműves játszóház

Jegyár: 500 Ft

2013. április 11. csütörtök 10.00

TATOK-TATOK – Sajtkukaczok és Szabó T. Anna műsora

Szabó T. Anna költő és a Sajtkukacz zenekar közös előadása a Költészet Napja alkalmából

Szabó T. Anna versei nyelvpörgető mondókák, pisszegő dalok, rímes tréfák és ritmikus rögtönzések. Az ünnepekről és a hétköznapokról, a családról és egyéb állatfajtákról szólnak, de vigyázat: a világ nem csupán kacagás és móka, mert ha felbukkannak a sámánok, a boszorkányok, a kalózok meg a vérnyulak, akkor aztán beindul a vadulás!

Szabó T. Anna kedvelt gyermekművek szerzője. Költő, író, műfordító, hat könyve jelent meg, többek között József Attila-, Déry-, Zelk Zoltán- és Vackor-díjas.

A Sajtkukacz zenekar hitvallása:

A verséneklés, amivel foglalkozunk, értéket közvetít. Ma, amikor mindannyian rohanunk, sokszor oda sem figyelve arra, gyermekeink milyen mesefilmeket, rajzfilmeket néznek, milyen zenét hallgatnak, az énekelt vers egyszerű és játékos formában közvetíti az irodalom értékeit a kicsik felé.

Alapvető célunk bemutatni az akusztikus élő zene varázslatos világát, a zenehallgatás, vagy éppen a gyerekek bevonásával történő közös muzsikálás örömét. A viszonylag egyszerű hangszerelés, könnyed fülbemászó dallamvilág mind azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek könnyen, játékos formában értsék, lássák, hogy milyen nagyon fontos a zene az ember életében.

2013. április 12. péntek 17.00

Magyar táncház gyermekeknek

Kéthetente pénteken magyar táncház, népi játékok, énekek, mondókák és kézműves foglalkozás várja a gyerekeket.

Továbbra is célunk a magyar népzenei és néptánc hagyományok ápolása, megőrzése és a fiatalabb korosztályoknak való átadása. Folytatódik a 2002 őszétől indult táncház, melyet Csidu (Csatai László) vezet, aki vajdaszentiványi és gyimesi táncokat, népdalokat és népi játékokat tanít.

Jegyár: 500 Ft

2013. április 13. szombat 15.00-18.00

Kézműhely: Origami készítés

Kézműves foglalkozás kicsiknek, nagyoknak

Vezeti: Drexler Andrea

Az origami kifejezés japán eredetű, pontos magyar megfelelője a „papírhajtogatás” (ori – hajtani, kami – papír). A papírhajtogatásnak a középkor óta fontos szerepe van mind a vallásos, mind a világi életben. Ebből a szertartásos használatból nőtt ki az origami mindennapi hagyománya, mely egyaránt szolgált dekorációs célokat, és a lányok, asszonyok szórakozását. Az origami fennmaradása azoknak a családanyáknak köszönhető, akik otthon, gyermekeiknek tanítgatták a hajtogatott papírformák készítését. Japánban már a XII. századból származó feljegyzések is említik ezt a művészeti ágat.

Jegyár: 500 Ft

2013. április 14. vasárnap 11.00

Állati Zenés ABC – Bíró Eszter koncertje

Lemezbemutató koncert gyerekeknek és felnőtteknek

Bíró Eszter énekes, színész, aki eddig musical- és film főszerepekkel, illetve világzenei szólólemezeivel vált ismertté, 2013 márciusában új, gyerekeknek szóló lemezzel és színpadi produkcióval jelentkezik.

Két saját gyermeke adta az ihletet, hogy az ABC betűit dalokon és az ezekhez kapcsolódó játékokon keresztül szinte észrevehetetlenül tanítsa és szerettesse meg az óvodás és kisiskolás korosztállyal. A dalszövegek Hegyi György (Emil Rulez) munkái, a zenéket az Artisjus díjas, többszörös platina- és aranylemezes Fodo írja, aki már több slágert is írt Halász Judit utóbbi három lemezére.

Eszter mellett a színpadon olyan kiváló zenészek szerepelnek, mint maga a zeneszerző, Födő Sándor „Fodo” és Hámori Máté. Az előadók, amellett, hogy használják a mai technika adta lehetőségeket is (effektezés, looperezés), több hangszeren szólaltatják meg a zenei kíséretet a mandolintól, melodiontól, gitártól egészen a különböző nemzetiségű, például afrikai, arab, spanyol és latin amerikai ütőhangszerekig.

Az előadás interaktív, sok-sok játékkal, humorral, jó muzsikával, ahol a különböző zenei műfajok is megmutatkoznak. Az ABC megszerettetése mellett az állatokról, a környezetvédelemről, a helyes étkezésről és a gyerekek közötti toleranciáról is szó esik a dalokban.

A produkció ma egyedülálló a gyermekek oktatására hivatott előadások között, hiánypótló céllal is készül.

Bíró Eszter főszerepeket játszott többek között a Miss Saigon, Az Operaház Fantomja és a Mozart! című musicalekben, illetve a Csoda Krakkóban című filmben. Együtt dolgozott Al Di Meolával, Presser Gáborral és a világhírű barcelonai La Fura Dels Baus társulatával.

Jegyár: 1000 Ft

2013. április 19. péntek 09.00 és 10.30

Tádé-bérlet: Ládafia mese

Janó, Misi és Juli jó testvérek. Vándorútra kelnek, hogy szerencsét próbáljanak a világban. Útjuk során csodálatos ládára lelnek, melyben varázstárgyakat őriz egy kisegér. Juli enni ad az egérkének, ezért cserébe megkapják a mesét rejtő szoknyát, ernyőt és kabátot. Éppen jókor.

A király lánya, Tulipán királykisasszony kerek egy esztendeje nem nevet, így hát a testvérek felkerekednek a királyi udvarba, hogy a meséket elővarázsolják újdonsült varázseszközeikből.

Tulipán királykisasszony ámulva hallgatja a történeteket.

Vajon A nyulacska harangocskája, A szárnyas királyfi és a Sárkány meséje mosolyra fakasztja őt?

Rendezte: Kovács Géza Blattner-díjas

Zene: Kovács Gáborján

Szereplők: Futó Ákos / Jakab Ádám, Fige Tamás, Mákszem Lenke

Írta: Bodnár Zoltán

Tervező: Majoros Gyula

Az előadást 4 éven felüli gyerekeknek ajánljuk.

Jegyár: 900 Ft

2013. április 26. péntek 17.00

Magyar táncház gyermekeknek

Kéthetente pénteken magyar táncház, népi játékok, énekek, mondókák és kézműves foglalkozás várja a gyerekeket.

Továbbra is célunk a magyar népzenei és néptánc hagyományok ápolása, megőrzése és a fiatalabb korosztályoknak való átadása. Folytatódik a 2002 őszétől indult táncház, melyet Csidu (Csatai László) vezet, aki vajdaszentiványi és gyimesi táncokat, népdalokat és népi játékokat tanít.

Jegyár: 500 Ft

2013. április 29. hétfő 10.00 és 11.00

BABASZÍNHÁZ: Cini-cini muzsika

A Vaskakas Bábszínház zenés bábjátéka 0 – 3 éves korig

Első színházi élmény

Cini-cini muzsika, táncol a kis Zsuzsika, meg a tücsök koma, meg a katica. Csörögnek a kishalak, csattognak a kiskacsák, lovacska nyerít, patkója dalol.

Minden, minden muzsikál ebben az apróknak szóló játékban!

Tervező: Wunder Judit e.h.

Zeneszerző: Rab Viki

Dramaturg, rendező: Kocsis Rozi Blattner Géza-díjas

Játssza: Rab Viki, Szúkenyik Tamás

Az előadás témája a zene, a bábok maguk is hangszerek. A 20 perces vidám bemutatót követően 20 percig minden kisgyerek színes csengőket, cintányérokat és sípokat kap, amivel maga is belekerülhet a mese csodás kis világába.

E kicsi korban leginkább a színek, a formák változása, a ritmusok, a zene az, ami megragad és élményt nyújt a kisgyerekek számára. Ebben az előadásban ezekre minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektettek az alkotók.

A Vaskakas Bábszínház a babaszínházról:

Akármilyen hihetetlen, a csecsemők, a három éves kor alatti aprócska gyerekek is fogékonyak a színházi előadásra. Persze nem akármilyenre, hanem kifejezetten nekik készülő játékokra.

Tudós csoportok: pszichológusok, pedagógusok és művészek hosszú évek óta tartó vizsgálatai alapján ismert, hogy a művészi élmények már a méhen belüli életben is befolyásolják a fejlődést. A kínai császárnékról mesélték, hogy amikor állapotosak lettek, csak szép dolgokat volt szabad nézniük, hallgatniuk és szagolniuk, hogy a magzat is szép és kiegyensúlyozott legyen.

Kínában már akkor tudták, amit a mai pszichológia tanít, hogy életünk első kilenc hónapja – még az anyaméhben – és az azt követő három év egész életünkre kihat. Irányt szab személyiségünknek, kreativitásunknak, lelki egészségünknek, egyszóval mindennek, ami bennünk később igazán fontos lesz.

Ezt felismerve csatlakozott a győri Vaskakas Bábszínház a norvég szakemberek által elindított „Művészet a legkisebbeknek” elnevezésű programhoz a 2007/2008-as évadban bemutatott Szivárványhinta című előadással.

Az esztétikai élmény, annak közös megélése, otthoni felidézése, s újraélése a csecsemő-szülő kapcsolat erősítésén, elmélyítésén túl, új tapasztalatokkal, ismeretekkel gazdagítja a kisgyermeket. Hatékonyabban, mint bármikor későbbi élete során. A művészet ebben az életkorban segíthet talán a legtöbbet.

Jegyár: 900 Ft

Folyosói tárlat

2013. március 23. szombat – 2013. április 07. vasárnap

Hímes tojások – Húsvéti válogatás Fekete Ildikó festett tojásaiból

A kiállításon díjazott („A Népművészet Ifjú Mestere” és „Népi iparművészeti alkotás”) művek is megtekinthetők.

Fekete Ildikó az ELTE Természettudományi karának harmadéves matematika szakos hallgatója. A hímes tojások iránti érdeklődése még óvodás korában kezdődött, ami azóta sem múlt el. Gyűjti és készíti a különböző vidékekről származó mintákat, tojásokat, a legjobban a gyimesi csángó mintákat kedveli.

A 2013. március 23-ai Tojásfestő Kézműhely kísérő rendezvénye

Megtekinthető 2013. április 7-éig a Kultúrkúria nyitvatartási ideje alatt.

A belépés díjtalan.

Jeles napok

2013. április 13. szombat 20.00-23.00

A Űrhajózás Világnapja: Teleszkópos megfigyelés – az Űrhajózás Világnapjának programja

Minden érdeklődő személyesen végezhet megfigyelést a Holdról, a bolygókról és a csillaghalmazokról a Magyar Csillagászati Egyesület tagjai közreműködésével.

Rossz idő esetén a teleszkópos megfigyelés elmarad!

2013. április 25-26.

III. Táncfesztivál – a Tánc Világnapja alkalmából

Bemutatókkal egybekötött nyílt táncórák, ahol mindenki táncra perdülhet!

2013. április 25. csütörtök 16.30-19.30

1. nap – Néptáncbemutatók

16.30-17.30 Csillagszemű tánccsoport

17.30-17.40 szünet

17.40-18.40 német tánccsoport – gyerek és felnőtt

2013. április 26. péntek 16.00-21.20

2. nap – Minden, ami tánc

16.00-16.20 felnőtt balett

16.20-16.30 szünet

16.30-16.50 gyerek balett

16.50-17.00 szünet

17.00-17.20 Fit-kid

17.20-17.30 szünet

17.30-17.50 hip-hop

17.50-18.00 szünet

18.00-18.20 társastánc

18.20-18.30 szünet

18.30-18.50 salsa

18.50-19.00 szünet

19.00-19-20 reggaeton

19.20-19.30 szünet

19.30-19.50 gyerek zumba

19.50-20.00 szünet

20.00-20.10 cheerleading

20.10-20.20 szünet

20.20-21.20 Jó hangulatú, közös zumba óra

Kérjük, mindenki hozzon magával kényelmes (tánchoz, tornához alkalmas) öltözetet és tornacipőt!

A részvétel ingyenes.

Információ:

Nagyné Tóth Kinga

Telefon: +36 20/249 1580

e-mail: kingat@kulturkuria.hu

Klebelsberg Kultúrkúria

1028 Budapest, Templom u. 2-10.

Telefon: 392-0860, fax: 392-0862

info@kulturkuria.hu

www.kulturkuria.hu

Vélemény, hozzászólás?