Az Apró Színház bemutatja: Arany Lille a Millenárison 2012. május 13. és 17-én

Az Apró Színház bemutatja: Arany Lille

A történet két testvérről szól, akiknek húgát elrabolta a Holdon élő télboszorkány.

A fivéreknek el kell jutniuk a Holdra, hogy kiszabadítsák testvérüket. Kalandjaik során különféle varázslatos lényekkel kell felvenniük a harcot.

Az úton a számi mondavilág óriásaival, szirénjeivel, öregasszonyaival, valamint „sztállókkal, gufitárokkal és gidegesekkel” találkoznak.

„Fekete az éjszaka,

A hegytetőn a hó csillog,

A hold furcsa fénye

Nikkala, Lille nem mehet ki a házból idén…”


A társulat – a most készülő előadás alapjául – egy Lappföldről származó számi népmesét választott. Főszereplőik karakterét a számi mese- és mondavilágban található hősök tanulmányozásával építették fel (Nikkala, Mikku és Lille).

Az előadás formanyelve a tánc, zene, ritmus és tárgy animációja. Az előadásban élőzene van – a felcsendülő dalok eredeti számi nyelven íródott zenék, költemények. A ritmusokat, ütőhangszereken játszott dramatikus zenei betéteket Mogyoró Kornél ütőhangszeres komponálta.

Az előadás másik karakteres eleme a tárgyanimáció és a bábtechnikák használata, amelyben Veres András volt segítségükre. A mese látványvilágát a lappföldi végtelenség inspirálja. A szereplők lehetetlen vállalkozását (miszerint a Holdba kell eljutniuk) egy igen intenzív, egész színpadot megmozgató díszletelem adja: egy hatalmas libikóka, amelynek fel-le történő mozgása, átbillenése adja a feljutás lehetetlenségének hangulatát. (Díszlet-, látványtervező: Mészáros Gábor képzőművész.)

Az előadást komoly kutatómunka előzte meg, amelyben a társulat a lappföldi számi emberek életét, népművészetét, valamint kultúráját, Lappföld élővilágát, környezetét, továbbá mai és régen volt társadalmi helyzetét tanulmányozta.

Az előadást 4-12 éves korig ajánljuk!

A mesét kitalálta az Apró Színház társulata és Veres András

Díszlet, jelmez, látvány: Mészáros Gábor

Zenei munkatárs: Mogyoró Kornél

Konzulens: Veres András

Szereplők: Arany Lille – Császár Réka ï Miku – Horváth Kristóf ï Nikkala – Kálócz László/Tompa Ádám ï Holdboszorkány – Csík Andrea ï Elvarázsolt királylányok, uldák, sztállók, gufitárok – Bisztricsány Linda és Tarján Veronika

Jegyár: 1500 Ft, szakmai: 1200 Ft, családi (2 felnőtt, 2 gyerek) 5000 Ft, csoportos jegy (10 fő felett) 1000 Ft / fő

Vélemény, hozzászólás?