Bethlen téri Színház – családi programok – Május 26. és 28-án

BETHLEN TÉRI SZÍNHÁZ

2013. május Bethlen Téri Színház

PORONDON A BOLONDOM –

2013.05.26

Bolondos bábjáték életről és játékról

Bábakalács Bábszínház előadása

Egy álmos, magányos hétköznapon felbukkant újra a rég elfeledett bolond, és játszani hívott. Játszottunk kisded játékokat, legyőztünk betegséget, halált, játszottunk iskolást, "papást-mamást" és öregséget is; színházat játszottunk. Lássa hát mindenki, s ha tetszett, tapsoljon! Mert "az élet játék, gyermekeim, és a játék lényege az, hogy játszani kell". /Zalán Tibor/

A századelő hangulatát idéző, némafilmek világát, és vásári játékok hagyományait ötvöző előadás különlegessége, hogy a báb és mozgatója együtt, egymással játszanak, és "közösen" alkalmaznak négyféle bábozási technikát.

Művészeti tanácsadó: Bán János

Történet: Szluka Judit Zalán Tibor írásának felhasználásával

Díszlet, báb: Majoros Gyula

Játékos: Szluka Judit

Az előadást támogatta a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alapprogram.

4 éves kortól

www.babakalacs.hu


JÁNOS VITÉZ (bemutató) 

2013.05.28.

Az Apró Színház előadása

Az előadás fő szála János vitéz utazásaira épül. A különböző világokon keresztül utazik és jut el Tündérországba, kalandjai során ismeretlen tájakon jár, próbatételekkel néz szembe, miközben bejárja a felnőtté válás útját is.

Az előadásban kiemelt szerepet kap Magyarország különböző tájainak népművészeti, táncos, zenés hagyományainak, archaikus kultúrájának bemutatása. Kiemelten Dél-Alföld, de az utazások során megjelennek több vidéken fellehető hagyományok, a teljesség igénye nélkül: Somogy, Mezőség, Székelyföld, Gyimes, Moldva, és ezen kívül más rokon népek még.

A darab eredeti Petőfi Sándor szöveggel, élőzenével, tánccal szól gyermekeknek, felnőtteknek és családoknak egyaránt.

A XXI. században az ősi hagyományok szerepe, a valódi értékek könnyen átalakulnak, eltűnnek. Az Apró Színház fontosnak tarja, hogy a felnövekvő generáció újra megismerje és megszeresse azt a kultúrát, ami a sajátja és biztos identitást nyújt számára; a gyermek felnőtt korára megtalálja helyét a világban, elfogadóvá váljon más népek hagyományai iránt.

Az Apró Színház a János vitéz című mű színpadra vitelével célul tűzte ki, hogy a közönséghez közelebb hozza saját kultúráját. Teszi ezt a magyar táncos és zenés hagyományokból merítve, népszokásaink, rítusaink színházi nyelvként való használatával.

Szereplők: Bisztricsány Linda, Császár Réka, Csík Andrea, Tarján Veronika, Üveges Anita, Kazári András, Cservenka Ferenc

Zenei munkatárs: Mogyoró Kornél és Fejér Simon Pál

Látvány: Mészáros Gábor

Rendező: az Apró Színház társulata

www.aproszinhaz.hu

 

Cím: 1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.

Tel: +36 1 342 71 63

Web:   www.bethlenszinhaz.hu

Vélemény, hozzászólás?