Családi- és gyerek programok júniusban a Klebelsberg Kultúrkúriában

2013. június 20-ig Bogyó és Babóca bábkiállítás

A Bartos Erika által készített Bábkönyv eredeti bábjainak és díszleteinek kiállítása

 

Bogyó és Babóca történeteit Bartos Erika meséli el a gyerekeknek.

 

„Bogyó és Babóca történeteit lassan tíz éve kezdtem el írni és rajzolni. Már a legelső kötet megjelenésekor megvarrtam a szereplőket kesztyűbáb formájában, és férjemmel rendszeresen elbáboztuk a Bogyó és Babóca meséket, országszerte. Számtalan könyvtárba látogattunk el az egyszerű bábműsorral, egy ágytakaróval letakart vasalódeszka mögé bújva meséltük a rövid történeteket. Semmi másról nem szólt ez, mint örömöt okozni a legkisebbeknek. Minden egyes díszlet, kellék készítésére jól emlékszem, kinőtt ruhákat, kiürült papírdobozokat használtam a díszletekhez. A bábkönyv ötlete már ebből az időszakból származik.

 

A Bogyó és Babóca bábkönyv elkészítése nagyjából másfél évet vett igénybe. Szerettem minden részletét. Első lépésként megírtam a történetet, a forgatókönyvet, és ennek alapján haladtam képről képre.

Van a könyvben közeli kép, távoli tájkép, belső terek: szoba, konyha, stb. Babócából összesen tizenkettőt varrtam: kicsit, nagyot, szomorút, vidámat, utcai ruhában, hálóingben, fürdőruhában – ahogyan az elrendezés megkívánta. A házakat is több méretben készítettem el, a távoli tájképhez kisméretű házak kellettek, a közeli fotókhoz nagyobbak.” Bartos Erika

„Gyermekkorom legszebb időszakát idézik Bartos Erika bűbájos, tündéri alakjai. Édesanyám rongyos kosarában található maradékokból varrogatott bábjaim térnek vissza megújult köntösben az ártatlanság időtlen világába, megidézve azt az állapotot, amikor a mesék egyszerű igazsága a valóság. Nyolc évtizeddel túl a gyermekkoromon – bár már színről színre látok – kívánom e mesék olvasóinak, hogy a kaleidoszkóp varázstükrén át lássák a világot.” – Foky Ottó

A kiállítás megtekinthető a Kultúrkúria nyitvatartási ideje alatt.

A belépés díjtalan.

2013. június 7., 21 péntek 17.00

Magyar táncház gyerekeknek

Magyar táncok, népi játékok, énekek, mondókák és kézműves foglalkozás várja a gyerekeket.

Továbbra is célunk a magyar népzenei és néptánc hagyományok ápolása, megőrzése és a fiatalabb korosztályoknak való átadása. Folytatódik a 2002 őszétől indult táncház, melyet Csidu (Csatai László) vezet, aki vajdaszentiványi és gyimesi táncokat, népdalokat és népi játékokat tanít.

Jegyár: 500 Ft

2013. június 22. szombat 20.00

Helka, a Balaton tündére – vízi bábszínház – egyedülálló vízi bábszínházi előadás a család minden tagjának a Kabóca Bábszínház előadásában

A különleges vízi bábszínházi produkció Nyulász Péter író az Év Gyermekkönyve Díjat is elnyert Helka – A Burok-völgy árnyai című regénye alapján készült.

A mesés-kalandos bábelőadás során kirajzolódik a tó mozgalmas múltja, a hozzá kötődő legendák sora: a fiatal Helkát és apródját, Cipriánt követhetjük végig, amint a régi történetek után nyomoznak és igyekeznek mindent megtenni a tó megmentéséért. A két gyerek manókkal vág neki a nagy kalandnak, útjukat tündérek, boszorkányok, óriások és sárkányok keresztezik.

Az előadás különlegessége, hogy egy hatalmas medencében, vízen játszódik, s a kalandos történet, valamint mesés tündérvilág a Magyarországon eddig még nem alkalmazott, különleges, vízi bábtechnikával elevenedik meg. A valódi vízzel töltött díszletben valós és képzeletbeli helyek és lények tűnnek fel, csodák történnek: vízisárkány, szökőkút, vízesés és más vízi trükkök.

A tó legendáit feldolgozó kalandos történet tartalmas szórakozást kínál az egész családnak, a legkisebbektől a felnőttekig mindenki élvezi. A legkisebbek a látványelemek miatt, hiszen amint besötétedik, a színpad vízi varázslattal telik meg, a felnőtteknek azért, mert olyan történeteket mond el, amit jó feleleveníteni vagy megismerni.

Író: Nyulász Péter, IBBY- díjas

Rendezte: Székely Andrea

Zene: Nyitrai László

Dramaturg: Sőregi Melinda

Szereplők: Érsek-Csanádi Gyöngyi mv., Baranyai Anita, Fige Tamás, Futó Ákos, Jakab Ádám, Lovászi Edina, Mákszem Lenke

Tervező: Gyarmathy Ágnes Munkácsy-díjas

Helka hercegkisasszony hamarosan hivatalosan is trónörökössé válik. Ám hősünk unja a felhajtást, elszökik inkább a tiltott rengetegbe szamócázni. Mindeközben a Burok-völgy barlangok szaggatta szurdokában sötét lelkű teremtmények gyülekeznek, hogy a kegyetlen Bora vezetésével feldúlják a Balaton békéjét, és bosszút álljanak a hercegi páron. Az egyetlen remény Kamor, a Bakony varázslója…

Esőnap: 2013. június 23. 20 óra

Ajánlott korosztály: 5 éves kortól

Az előadás ideje: 100 perc, 10 perces szünettel

Kérjük, hogy meleg ruhát, pokrócot hozzanak magukkal!

A belépés díjtalan.

2013. június 30. vasárnap 15.00

Hidegkúti Gyerekbúcsú –  Hagyományos évadzáró gyermekmulatság:

Az Eszter-Lánc Mesezenekar koncertje

Malom mese – a Ciróka Bábszínház előadása

Pegazus Játéktár

Napudvar Játszókert

Cirógató – babafoglalkoztató

kézműves játszóház, arcfestés, hempergő, logikai és ügyességi játékok várják a gyerekeket.

MALOM MESE – A CIRÓKA BÁBSZÍNHÁZ ELŐADÁSA

Aki betér a kakasdombi Öregmalom fogadóba, az a házigazdák jóvoltából fültanúja lehet egy igaz történetnek. Kenyértésztagyúrás közben elevenedik meg az ördög, a malom és a jóisten históriája, ahol a tésztából lesz hiphop ördögarc, a szita pedig glóriaként lebeg a jóistent játszó fogadósné feje felett. A vásári forgatagban a nézőből búzaárus, kötélárus, babárus lesz, és akinek nem jut szerep, az a vásári forgatag részeseként figyelheti az eseményeket. A fogadó ajtaja nyitva, tessék besétálni rajta!

Író: Szász Ilona

Tervezte: Mátravölgyi Ákos

Rendezte: Szabó Balázs

Játsszák: Aracs Eszter, Szabó Balázs, Tímár Zoltán

ESZTER-LÁNC MESEZENEKAR

interaktív mesekoncertek gyerekeknek és gyerek-lelkű felnőtteknek

A sűrű erdő ezernyi titkot, hangot és varázslatot rejt. Mese-erdő közepébe hívunk minden gyereket és gyerek-lelkű felnőttet, ahol megelevenedik a történet, a zene, bábok, és persze a gyerekek segítségével. A hangszerek mind a mese egy-egy szereplőjét ismertetik meg velünk, akiknek kalandjait a gyerekek is alakíthatják ötleteikkel. Gyerekdalok, népdalok, kortárs költők megzenésített versei kísérnek minket utunkon, aminek a végére reméljük új zenekari tagokat is találunk a gyerekek körében, akik csörgőkkel, kasztanyettákkal, cintányérokkal beszállnak a közös muzsikálásba. A koncert végén a hangszer-simogatón közelről is megismerkedhetnek hangszerek és gyerekek.

"Dallamok, versek, bábok, buborékok, ukulele, gitár, bőgő, furulya, dob, derbuka és társai pörögnek ezerrel. Kárász Eszter játszik, táncol, énekel, hadonász, varázsol, miközben viccesen és kedvesen vagy szomorkásan csengnek-pengnek a népdalok, a Csukások, Weöresek és Varró Danik. Jó kis koktél, dupla buborékkal, alkoholmentesen." (Lackfi János)

A zenekar tagjai:

Kárász Eszter (ének, ukulele, furulya, fuvola)

Molnár György (gitár, ének)

Clemente Gábor (ütőhangszerek)

Veér Csongor (hegedű)

CIRÓGATÓ BOR JUDITTAL

Ölbéli kalandozás a képzelet szárnyán 0-3 éveseknek

Játszóház babaszínházi eszközökkel – játékok, mondókák a szülővel közösen.

GYŐZD LE A SÁRKÁNYT! – Napudvar játszóház

Győzd le a sárkányt és segíts kiszabadítani várából a királylányt!

A játékban segítségedül szolgáló eszközök: faló, röptető, csúzli, gémeskút és a varázs-játszószőnyeg.

TEKERGŐTÉR

Tessék, tessék, csak tekergessék!

Izgalmas szerkezetek, szórakoztató feladatok kicsiknek és nagyoknak!

A TEKERGŐTÉR egyedi tervezésű és kivitelezésű játékok gyűjteménye. Olyan játszótér, ahol a gyerekek és játékos kedvű szüleik egyaránt jól szórakozhatnak és próbára tehetik ügyességüket. Ezen a játszótéren lehet tekerni – forgatni – húzni – tolni – billenteni – fújni – és főleg gurítani. A szabályok minden esetben egyértelműek, a sikerélmény és a jó hangulat garantált.

A JÁTSZÓKERTBEN: kézműves játszóház, arcfestés, körhinta, hempergő, logikai és ügyességi játékok várják a gyerekeket, családokat.

A részvétel ingyenes.

Eső esetén rendezvényünket a Kultúrkúria épületében tartjuk.

2013. június 15. szombat 10.00

II. Kerületi Családi Nap

a családi nap keretén belül a középkori élet felidézésével várjuk a kedves látogatókat

Program:

11.00-12.00 Garabonciások – Gólyalábasok

13.00-14.00 Egérparádé – Gulyás László bábelőadása

14.30-15.30 Solymászbemutató a Vadászmadár Kft. közreműködésével

16.00- 16.45 Középkori körtáncok, társastáncok, páros táncok, csángó-moldvai népi táncok az

         Oroszlánszív lovagrend jóvoltából

19.00-20.30 The Carbonfools-koncert

Egész napos programok:

  • kézműves foglalkozás: lovagi zászlószitázás színes anyagra, Drexler Andrea segítségével
  • búza feldolgozása (cséplés, őrlés őskori őrlőkővel)
  • lisztkészítés (kismalommal, szitával)
  • lepénysütés (mindenki megeheti a saját lepényét)
  • agyagozás ősi hurkás felrakással

Tábori életkép:

– a tábor területén látható kézműves tevékenység illetve a középkori haditábori lét rutinjai

– a tábor mellett kipróbálhatóak távolsági fegyvereink (íjászat, számszeríjászat, kelevézdobás, hajító tüske és hajító bárd), a táborban minden más eszköz, fegyver, páncél kipróbálható

– dél tájékán valamilyen korhű sültet készít tábori szakácsunk korhű eszközökkel

– ebéd után jöhet a mulatság, történelmi bemutatóval, ami a tábort, a hadászatot és táncokat foglalja magában saját narrációval

Hagyományos ételekkel és különböző árusokkal várjuk a kedves látogatókat.

A részvétel ingyenes.

 

Klebelsberg Kultúrkúria

1028 Budapest, Templom u. 2-10.

Telefon: 392-0860, fax: 392-0862

info@kulturkuria.hu

www.kulturkuria.hu

Vélemény, hozzászólás?