Hagyjuk-e nyerni a gyereket a társasjátékban?

Én ebben is a fokozatosság elvét vallom. Eleinte szerintem jó észrevétlenül hagyni nyerni a gyereket, hogy megjöjjön a társasjátékozáshoz a kedve. Viszont utána már abból tud igazán tanulni, ha megmutatjuk hogyan kell a játékban taktikázni, ügyeskedni. Tőlünk tanulhat, rólunk vesz példát mint a sakkozó a sakkmestertől.

Japánban nem úgy oldják meg ezt a helyzetet, hogy az egyik úgy tesz, mintha veszítene, hanem a gyengébb játékosnak előnyt adnak. Sok játékban megoldható, hogy a jobb játékos hátrányosabb helyzetből induljon.

     

Ha ezt nem tudjuk megoldani, „rossz színészek vagyunk”, vagy egyszerűen nem akarjuk, hogy hagyjuk nyerni a gyermeket, érdemes nem a tudásra és ügyességre építő társasjátékot választanunk eleinte, hanem bízzuk magunkat a szerencsére. Így egyszer a felnőtt, egyszer a gyermek fog nyerni (nagyjából). Így mivel a szerencsejátékok (ki nevet a végén típusú, vagy dobok és lépek) kezdetben nem is rossz játékok annak ellenére, hogy nem kimondottan „okos” játékok.

Viszont fontos, hogy mire abba a korba lép, hogy egyre több az „esélye”, hogy olyan helyzetekben találja magát, amikor a vele egykorúakkal társasjátékozik, addigra már megtanuljon veszíteni.

6-8 éves kor között jön el a szabálytudat, a szabályok betartásának a képessége igazán. Ekkor már hosszabb társasjátékokat is lehet játszani a gyermekkel.

De hogyan tudom elérni, hogy ne dühöngjön, és fogadja el ha veszít? Ez egy hosszú folyamat. Nagyon sokat segíthetünk a példamutatással. Amikor fiammal együtt társasoztunk és veszítettem, igyekeztem kihangsúlyozni, hogy így is nagyon élveztem a játékot annak ellenére, hogy veszítettem. Adjunk előnyt, és ahogy ügyesedik, egyre kisebb előnyt adunk a játékban. Néha kis rávezetésekkel (ami nem egyértelmű segítség) segíthetjük, de ne helyette oldjuk meg a problémát a játékban.

Vannak olyan kvíz játékok is, ahol több nehézségi szintű kérdések találhatóak a különböző korosztályok számára. Egyik ilyen kedvencünk a Nagy Tudás Hegye társasjáték.

Vannak úgynevezett kooperatív játékok is, én személy szerint nagyon szeretem őket, amikor nem „egymás ellen”, hanem együttműködve, egymással nyerünk. A kooperatív társasjátékokról, ahol garantált a játék közös élvezete és élménye a végén is, részletesebben itt olvashatsz…

Ezen cikket kérnénk kizárólag a forrás megjelölésével (www.okosjatek.hu) használják fel!

A cikket írta: Vágó Erika – játék szakértő OKOSJÁTÉK JÁTÉKBOLT ÉS WEBÁRUHÁZ

Forrás: www.okosjatek.hu

Vélemény, hozzászólás?