Házilag elkészíthető kerti homokozók

Itt az idő a kerti munkák folyamatos végzésére. A kertészkedés közben ne feledkezzünk meg arról sem, hogy milyen hasznos lehet egy kerti homokozó a gyerekeknek. A játszótéri felszerelések közül a homokozó a legolcsóbban és legegyszerűbben elkészíthető.

A kereskedelemben kapható műanyagból készült verziók gyakran állatokat, vagy valamilyen ismerős tárgyat formálnak meg. Azonban ezek a homokozók igen kis méretűek, ezért érdemesebb magunk elkészíteni egy nagyobb darabot, ami mellé mi szülők is kényelmesen letelepedhetünk és részt vehetünk a homokvár építésében.

A homokozó jó hatással van a gyerekek képzelőerejére, kreativitására. Anyagot biztosít különböző struktúrák építéséhez dömperrel, lapáttal, vödörrel. Amit felépítenek le is rombolhatják, lyukat áshatnak, betemethetnek dolgokat stb. Más szóval, a homok olyan közeg, amiben a gyerek a körülötte lévő világ kis darabjának felfedezését, felépítését, elpusztítását gyakorolhatja.

Olyan homokozókat mutatok, amelyek egyszerűen elkészíthetőek.

Szerezzünk be egy használt teherabroncsot. Ezt fessük le, töltsük meg homokkal és már kész is a homokozó. Ugyan nem a mutatós darabok közé tartozik, de ez a gyerekeket egyáltalán nem fogja érdekelni.

Fotó: Pinterest.com

Egy természet közelibb megoldás. A homokozót körbekerítjük „virágosládákkal”, fölé építünk egy „gúlát”. A ládákba futó növényeket ültetünk. Ezáltal árnyékot biztosítunk a homokozó fölé, így a gyerekek védve lesznek az erős napsütéstől. Ez a típusú homokozó nem csak kreatív, de szép színfoltja lehet a kertünknek.

Fotó: Pinterest.com

Maradjunk még a teherabroncsnál. Az alapötlet ugyanaz, mint az előző homokozónál, annyi a különbség, hogy itt már komolyabb az „árnyékolástechnika”. E fölé egy indián tipi sátort építettek.

Ehhez csupán egy kiszuperált, léket kapott ladikra van szükségünk. Nem csak homokozásra alkalmas, de hajós, kalózos szerepjátékokhoz is kiváló. A kertben is jól mutathat, ha egy kis fantáziával beépítjük az eredetileg elképzelt tervünkbe.

Fotó: Pinterest.com

Szintén egy hajós ötlet. Itt az árnyékolást nem fallal oldották meg, hanem vitorlavászonnal.

Fotó: Creative Ideas on FB

A legáltalánosabban elterjedt alapanyag a homokozók építésénél a farönk. Ez a darab azért tetszik, mert gondoltak a homokozó lefedésére is. Használaton kívül érdemes letakarnunk, így az arra járó állatok nem fertőzik meg a homokot ürülékkel vagy vizeletükkel. Ugyanakkor a letakarás megóvja a homokot attól is, hogy eső után vizes legyen.

Fotó: Pinterest.com

Szöveg: Kovács Helén

www.pingalok.hu

 

 

Vélemény, hozzászólás?