Így legyen valóban pihentető a nyaralás

Nem vagyok büszke magamra. A fiam néhány nappal hamarabb váratlanul hazajött a táborból, így a rengeteg, erre az időre allokált munkám és közte igyekeztem megosztani a figyelmemet. Nem túl nagy sikerrel. Nem tudtam eldönteni, mi miatt érezzek nagyobb lelkiismeretfurdalást. Se rá, se a munkámra nem tudtam figyelni. Amikor már 2 órán belül harmadszorra feszültünk egymásnak, átadtam őt a nagymamájának. A munkát befejeztem, az agyvizem lehűlt, tudok rá figyelni.

A gyerekek, amikor legszebb nyári emlékükről kérdezik őket (nem amikor egymás közt menőznek), többnyire egy egyszerű, ám annál harmonikusabb pillanatot idéznek fel. Amikor minden kerek volt. Anya és apa elengedte már magát, a pillanat időtlen volt és szabad. Semmi különös, épp ültünk a fűben, labdáztunk a kertben, lementünk a Dunapartra. A gyerekek azért is szeretik a nyarat annyira, mert, ha minden igaz, jobb fejek a szülők. Nyugisabbak, viccesebbek, jelen tudnak lenni, érzelmileg elérhetőbbek.

Vagy épp, hogy nem, például az én esetemben. Néha balga módon már azt kívánom, bárcsak lenne már iskola, akkor jóval egyszerűbbek a dolgok. Mert a nyár ugyanis rengeteg stresszforrást is tartogathat. És ebből csak egy, hogy hogyan tudom összeegyeztetni a 2,5 hónap szünetet és a munkát? Sok szülő panaszkodik, mert nem érti, miért a nyaralás kellős közepén, épp a legklasszabb helyen, amikor minden olyan tökéletes – tör ki a hiszti, vesznek össze, borulnak ki a család tagjai.  Ez kérem a Vakációs Stressz Szindróma. Ha nem vigyázunk, akár fáradtabbak is lehetünk miután jól kinyaraltuk magunkat.

A gyerekek sokáig fennmaradnak, túlpörögnek a sok programtól, kevés kapcsolódásra van lehetőségük velünk a gyerektársaságban. Ez mind mind meghúzódhat a gyakori bili borulás mögött. Hiszti, sírás, nyafogás. Nem kell sok ahhoz, hogy elkerüld. Lássuk.

  1. Még mindig a fáradtság, az éhség és a túl sok inger áll dobogós helyen a kicsik érzelmi kiborulása mögött. Ezért amennyire csak lehet, tartsátok meg a napirendet nyaralás közben is. Nem véletlen, hogy kialakítottátok: azért mert biztonságot ad, és erre van szüksége. Ez nem változik akkor sem, ha elutaztok. Néha nagyon unalmas egy ilyen rendszer alapján élni, és ahogy nő a gyermek, egyre többet lehet rajta lazítani. De rengeteg hisztit tudsz vele megelőzni, ha a főbb keretek változatlanul maradnak utazás alatt is. Kicsit kevésbé spontán, de sokkal nyugalmasabb lehet a nyaralásotok.
  2. Kevés programot tervezzetek. Idő kell ahhoz hogy a rengeteg újdonságot, ingert, nyüzsgést fel tudják dolgozni a gyerekek. Sok energiába telik mindenhez alkalmazkodni, felfedezni, megismerni. Maradjon idő minden nap szabad játékra is (nem kütyüvel!) – ez az a tér, amiben érzelmileg helyükre kerülnek a dolgok. Kiemelkedően fontos része egy gyerek életének, nyaralás közben is. Nincsen szükség 0-24-ben animátorra, sőt, ha unatkoznak is egy kicsit, sokkal jobb lesz, amikor végre sikerül átlendülni ezen, és kitalálják a világ legjobb játékát.
  3. Ne öntsük ki a gyereket a fürdővízzel együtt. Elmegyünk nyaralni, mert szeretnénk együtt lenni, és épp ez az, ami elsikkad a rengeteg progam, látnivaló, nyüzsgés, zizegés közepette. A legpörgősebb nyaralás alatt is hagyjatok minden nap egy kis összebújós, hancúrozós időt, amikor újra lehet kapcsolódni egymáshoz, valóban tudtok egymásra is figyelni.
  4. Ne abból indulj ki, hogy mi az, amit szeretnél belezsúfolni a nyaralásba, hanem abból, hogy mit várhatsz el a gyermekedtől. Sok szülő frusztrált attól, hogy nem tud elmenni egy tisztességes étterembe az óvodás gyerekeivel. Az óvodás gyerek rohangál, hangos, unatkozik, a legkevésbé sem szeretne rendesen viselkedni. Ha a korának megfelelő elvárásokat támasztasz, jobban jársz. Most ezek a keretek. Bízzátok rá a kicsiket valakire, ha elegáns helyre vágytok, ahol nem férnek meg az izgága csöppségek.
  5. Tapasztalatom szerint az este a legneuralgikusabb pont nyaralás közben. A legtöbb gyerek nem elalszik, hanem elájul valamikor az esti program alatt, vagy hazafelé a kocsiban. Nagyon fáradtan és kitekert nyakkal nem lehet olyan pihentetőt aludni, így a nyaralás végére elfogyhat a sok energia, és haza kell menni kipihenni a vakáció fáradalmait. Ezért azt ajánlom, hogy minimalizáljuk ezeket az elájulós estéket, és többségében hagyjunk időt az elcsendesedésre, lefekvésre, mesére nyaralás alatt is, kifizetődik.

Pethő Orsolya, pszichológus

Ha nevelési gondjaid vannak, itt kérjél időpontot: www.kolyokszerviz.hu

Kölyökszerviz_kontaktokkal

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?