Ilyen a világ! Ilyenek a…

A gyermekekben rejlő kíváncsiság, a világ felfedezése és megismerése utáni vágy állandó ingeréhséget jelent, amit ki kell elégíteni. A játék egyik formája lehet a könyv, mely játékra, folyamatos megismerésre ösztönzi a legkisebbeket. Nekünk felnőtteknek az a dolgunk, hogy biztosítsuk a gyermekek számára a lehetőséget ahhoz, hogy a legjobb könyvek kerüljenek a kezükbe, és meg is tanulják értékelni azokat. Fontos, hogy a családi környezetben ébresszük fel a kíváncsiságot az olvasás iránt. Ahhoz pedig, hogy az életben is jól boldoguló gyerekek váljanak gyermekeinkből, segítenünk kell őket olvasmányaik kiválasztásában.

Szeresd a könyveket!

A könyv szeretetére már a kezdetekkor érdemes odafigyelnünk. A legfontosabb, hogy olvassunk minél több mesét a kicsikkel, lapozgassunk szép könyveket, hogy a nagyobbacskáknak már természetes legyen, hogy az életük részévé válik az olvasás. A mesemondás, meseolvasás egyik fontos előnye a személyes kapcsolatteremtés, az együttlét, az összebújás, a közös élmény összekapcsoló ereje.

Mikor kezdjünk el ismerkedni a könyvekkel?

Már egészen pici korban bátran mesélhetünk a kicsinek, tanítsuk meg neki, hogyan lapozgasson egy könyvet, és a képek alapján mesélhetünk rövidebb történeteket is. A kicsik számára ismerős témák szinte megunhatatlanok! Az állatok, a színek és a számok világa már a legkisebbeket is lenyűgözik! A kisbaba első néhány hónapjában (is) kizárólag megbízható minőségűt vásároljunk, nehogy a festékből vagy a műanyagból egészségre ártalmas anyagok oldódjanak ki a nyál hatására. Az első tudatos tapogatások, markolászások kora; a színek és formák egyre pontosabb megkülönböztetése; a mozgó tárgyak és hangok észlelése 3 hónapos kortól kezdődik. Bátran mutassunk rá a kis könyvekben szereplő állatokra, figurákra, tárgyakra, és mondjuk ki azok nevét.