Interaktív Meseszínpad – Júliusi gyermekelőadások

Margitsziget – Meseszínpad

Interaktív Meseszínpad a Mesefánál

Az Interaktív Meseszínpadot a Margitszigeti Szabadtéri Színpad bejáratával szemben található három platánfa által körülhatárolt területen állítjuk fel.

3-99 éves korig várjuk a játékos kedvű gyerekeket és gyermek lelkű felnőtteket bábelőadásokkal és színházi játékokkal.

 

Hogyan talál meg bennünket? Margitszigeti Szabadtéri Színpad főbejáratánál

Az előadások 2013. június 15-től augusztus 31-ig minden szombat délelőtt 10:30-kor kezdődnek.

Az előadások ingyenesek!

Várjuk Önöket és gyermekeiket szeretettel!

 

Előadások:

2013. július 6. (szombat) 10.30 óra

Mesekocsi Színház:  A farkas és a hét kecskegida

Zenés, díszletes mesejáték, 50-60 percben

Írták: Grimm testvérek
Szereplők: farkas, kecskegidák és a gyerekekHét kis kecske él, nagy vidámságban és még nagyobb békességben. Tehetik ezt boldogan, hisz Anyjuk vigyáz rájuk. Ha néha egyedül kell lenniük, nagy veszélyben vannak! Ilyenkor mi más foroghatna a farkas fejében, mint egy kiadós kecskevacsora? A kérdés csak az: mi forog végül a farkas hasában?

 

2013. július 13. (szombat) 10:30 óra

Mesekocsi Színház: A három kismalac és a ViccesFarkas

Zenés, díszletes mesejáték, 50-60 percben

Angol népmese

Szereplők: Röfi, Rufi, Refi, Vicces Farkas és a Nagybölcsességű Vezércsiga

A Malackák élete ilyen: játék, móka, kacagás! Ebbe senki nem szól bele! …vagy mégis? Bizony-bizony, néha megkeseríti életüket a furmányos és ostoba Vicces Farkas. Más sem jár a fejében, csak a malacvacsora! Röfi Refi és Rufi segítséget kér, méghozzá nem mástól, mint a Nagybölcsességű Vezér Csigától! Segít? Nem segít? Nem csak ezen múlik a Malackák élete!

 

2013. július 20. (szombat) 10.30 óra

Majorka Színház: Gyurka citerája

Gyurka, a szegénylegény, nagy fába vágja a fejszéjét, a király előtt szeretne citerázni. Ám ahhoz, hogy álmát megvalósíthassa, le kell tölteni a szolgálatot Zsiga bátyónál s meg kell őriznie a báránykákat a farkastól. Munkájáért cserébe egy tehénkét kap, de mivel az édesanyja nem szívlelheti a jószágot, a vásárban, két táncoló egérkére cseréli. No, ekkor megy csak igazán világgá Gyurka tehén nélkül, az anyja áldása nélkül, egyenesen a király elé.

A király szépséges leánya, ki szomorúsága miatt elkendőzte szép arcát, akkorát kacag ezen a muzsikás legényen, s két táncoló egérkéjén, hogy nem csak a kendője hullik a földre nagy nevettében, de bizony még a kezét is odanyújtja leendő férjurának.

Itt a vége fuss el véle.

 

2013. július 27. (szombat) 10.30 óra

Görbe Tükör Színház: Grimm testvérek: Brémai muzsikusok

A szamár, a kutya, a macska és a kakas rajongott a zenéért. Szerencsés véletlenek folytán összetalálkoznak, és elhatározzák, hogy együtt fognak zenélni és megmutatják a világnak, milyen jó együttest alkotnak így. Hallottak a híres brémai zenészversenyről, ahogy egy aranytrombita a fődíj. Elhatározzák, hogy részt vesznek a versenyen, és hogy meg is nyerik! Elindulnak hát Bréma felé, és útjuk során számos izgalmas kaland vár rájuk. Összeakadnak egy rablóbandával, akik persze megneszelik az aranytrombita hírét, és mindjárt cselt szőnek a megszerzésére…

 

2013. július 7. vasárnap 10:30

Tabulatúra Együttes: Középkori és reneszánsz zene

hangszerbemutató koncert gyerekeknek

A 2000-ben alakult régizene együttes a középkori, a reneszánsz és a kora barokk, valamint a történelmi Magyarország területén valaha elterjedt magyar vonatkozású zene széles körben történő megismertetését tűzte maga elé célul. Műsoraikban kiemelt fontosságot tulajdonítanak nemzeti hagyományaink és történelmi múltunk zenei emlékeinek, ezért historikus hangszereken, lehetőség szerint korhű hangszerelésben játszanak.

A koncerten a középkori és reneszánsz kori Magyarország zenéiből tartanak hangszer- és stílusismertető bemutatót.

 

2013. július 14. vasárnap 10:30

Arasinda együttes: Fa- Hangszer- Család- Hangszercsaládfa II.

Zenés utazás Ázsiából Európába, mai klasszikus hangszerek ma élő őseitől indulva, melyek népi hangszerként a középkor óta szinte változatlanul fennmaradtak.

Az második előadás a nádas hangszerek történetét és rokonságát látogatja végig a töröksíptól a skót dudán át a mai oboáig, illetve észak afrika dudaszerű hangszereitől a magyar dudán át a modern zenekari klarinétig, szaxofonig.

A műsor házigazdája és mesélője Nyitrai Péter, az Arasinda Török Zenekar vezetője, muzsikustársai pedig az Arasinda zenészei, Juhász Endre, Róka Szabolcs, Bakos Csaba, Szegedi Csaba.

 

2013. július 21. vasárnap 10:30

Maszk Bábszínház: Mátyás király bolondos bolondja

A reneszánsz jegyében, nagyméretű marionett bábok, sok zene, élőszereplők, árnyjáték. Mese az igazságos Mátyás királyról és furfangos udvari bolondjáról.

Mátyás király nagyon fiatal korában lett király. 15 éves alig múlt, amikor királlyá választották és trónra ültették Magyarország nemes nagyurai. Az uralkodás pedig nem valami könnyű mesterség ám! A bíbor palást, a ragyogó ékszerek, a kényelmes, fűtött szobák, a dúsan terített asztal és a szolgák hada – bizony ez mind a király jussa. Jussa azonban az is, hogy a rábízott nép sorsával. az ország javaival alattvalói bizalmát megszolgálva bánjon. Képes legyen okos döntéseket hozni, választani tudni igaz és hamis között, napjai múlásával mind bölcsebbé válni, minden nap tanulni! Ez bizony mindannyiunknak hasznára válna, de egy király sosem lehet jó király anélkül, hogy ezeket meg ne tanulná!

 

2013. július 28. vasárnap 10:30

Bourdon Trio: Ezeréves muzsika

tánc, ének és zene

Az együttes majd ezer év dallamait szólaltatja meg európai és hazai leírások, kották alapján, korabeli hangszereken. Játszanak egyházi dallamokat, trubadúr énekeket, tánczenéket és a magyar énekmondók repertoárjából. Hangszereik: a tekerőlant, a lantfélék egy-egy darabja és sokféle fúvós hangszer. A műsor részeként költeményeket, tréfás dalokat is hallhatunk.

 

Városmajori Szabadtéri Színpad

Vasárnaponként 10.30-tól a gyerekeknek kínálunk programokat.

Előadások:

2013. július 7. (vasárnap) 10:30

Asztalos István – Rossa László: Fehérlófia

zenés mesejáték

A Pannon Várszínház előadása.

Nagy a gyász a király birodalmában. Három rettenetes sárkány elrabolta a szépséges királylányt, Hajnalt, s meghalt a mindentudó sámánasszony, Fehérló. Ám gyermeke, Fehérlófia vállalja a lehetetlennek tűnő feladatot, hogy felkutatja Hajnalt, és újra öröm és béke lesz a birodalomban. Barangolása során minduntalan beleütközik három ügyefogyott gazfickóba, Kőmorzsolóba, Fanyűvőbe és Vasgyúróba, valamint a talányos Bakaraszba. Sok küzdelem, rejtélyek és titkok megfejtése után helyreáll a rend – ám addig számtalan izgalom vár ránk.

Az egyik legősibb magyar népmese feldolgozása minden korosztály számára ajánlott.

Szereposztás:

Fehérlófia: Szelle Dávid

Király / Bakarasz: Kiss Dávid

Hajnal: Stefancsik Annamária

Vasgyúró /Ezüstsárkány: Molnár Ervin

Kőmorzsoló / Aranysárkány: Farkas-Csányi Attila

Fanyűvő / Gyémántsárkány: Varga András Zoltán

Nép: Kiss Barbara, Jenei Viktória, Telegdi Kamilla, Molnár Ervin, Farkas-Csányi Attila, Varga András Zoltán

Jelmeztervező: Justin Júlia, Koreográfus: Jenei Zoltán, Rendező munkatársa: Kiss Dávid

Rendező: Vándorfi László 

 

2013. július 14. (vasárnap) 10:30

Csukás István – Bergendy István: Süsü, a sárkány

zenés mesejáték

A Fogi Színház előadása.

A televízióból jól ismert egyfejű sárkány, a jóságos Süsü kel életre a színpadon, hogy barátjával, a királyfival járja végig kalandos útját. „Útitársuk” a sok nagyszerű sláger és – remélhetően – a gyerekek szüntelen nevetése.

Süsü, a híres egyfejű, egy jóindulatú sárkány, akit eredeti hazájában, a többfejű sárkányok földjén gyakran kigúnyoltak egyetlen feje miatt, apja, a Sárkánykirály mérgében kitagadta. Süsütől az emberek eleinte rettegnek, pedig egy légynek sem tudna ártani, és azt hiszik, hogy a királykisasszonyt jött elrabolni. Szerencsére összetalálkozik a kóbor királyfival, az Útilapu Birodalom legkisebb fiával, akivel életre szóló barátságot kötnek. Látszatpárviadalt vívnak a királylány kezéért, amit megbeszélésük szerint Süsünek kellene megnyerni, ám ő elárulja magát, így végül a királyfi veszi feleségül a szépséges királykisasszonyt. Ám Süsü is ott marad a várban, mindenki megszereti, és kikiáltják a királyság fő-fő mindenes sárkányának.

Süsü bájos alakja vajszívével és kétbalkezességével elbűvöli a kicsiket és nagyokat.

Szereposztás:

Süsü: Fogarasy András / Lénárt László

Királyfi: Presits Tamás/Frech Zoltán/Pozsgai Zoltán

Királylány: Fogarasy Bernadett/Presits Bernadett

Öreg király: Kiss Gábor/Németh László

Dadus: Borbáth Ottilia/Szabó Zsuzsi/Balázs Andrea

Kancellár: Bárkány Miklós/Benedek Gyula

Szénégető/Cölöpverő: Boros Ádám/Bodrogi Attila

Díszlet- és jelmeztervező: Zeke Edit

Rendező: Schlanger András

2013. július 21. (vasárnap) 10:30

A hattyúk tava

mesejáték egy részben

A Turay Ida Színház Gyerekszínháza előadása.

A hattyúk tavát a balett előadások rajongói elsőszámú kedvencként említik. Ez nem is csoda, hiszen Csajkovszkij remekműve évtizedek óta varázsolja el a hallgatóságot. Számos rendezésben és koreográfiával láthatták már eddig is, kicsik és nagyok.

A Magyar Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Színház most prózában meséli el Odette – a hattyúvá varázsolt csodaszép leány-, Siegfried herceg és Rothbard, a bagolyvarázsló izgalmas, mégis szívszorító történetét.

Szereplők:

Bácsatyai Gergely

Magyar Tímea

Tébi Márta

Tóth Alex

Vanya Tímea

Virga Tímea

Rendező: Nyírő Bea

 

2013. július 28. (vasárnap) 10:30

Szabó T. Anna – Dés András:Borsószem és a többiek

zenés vándorút

A Budaörsi Játékszín előadása.

Egy királyfi, akinek a textil a kasmírnál kezdődik, aki a kivasalt nadrágon is megtalálja a ráncot, a lekefélt kabáton a macskaszőr nyomát, elindul, hogy megtalálja a neki való királylányt.

Erdőn, mezőn, palotákon, és viharokon át vezet a kalandja, útját királylányok és egy világjáró puli keresztezi. Vajon megtalálja a szerelmet? Sikerül találnia egy igazi, vérbeli, hamisítatlan királykisasszonyt?

SZEREPOSZTÁS:

Mesélő: Urmai Gábor

Kasmír: Hegedűs Barbara

Pille: Boros Anna

Pillangó: Rainer-Micsinyei Nóra

Puli: Csányi Dávid

Tüllfodor: Páder Petra

Kőpamut: Sütő András Miklós

Macska / balerina: Tenczler Tímea

Titi: Mezei Léda

Díszlet és jelmez: Takács Lilla, Dramaturg: Szaida Khaled-Abdo, Rendező munkatársa: Juhász Gabriella

Rendező: Kárpáti István

Vélemény, hozzászólás?