Mennyi az iskolatáska ideális súlya? – Így érd el, hogy csak a lényeget cipelje a gyerek

Mennyi az iskolatáska ideális súlya? – Így érd el, hogy csak a lényeget cipelje a gyerek

A tanévkezdés előtti bevásárlások egyik legfontosabb beszereznivalója az iskolatáska. A gyerkőc egészségének érdekében fontos a valóban megfelelő darab kiválasztása és könyvekkel megrakodott súlya is.

Túl nehéz az iskolatáska

Miközben egy gyermeknek csupán súlyának tíz százalékát szabadna a hátán cipelnie, sok elsős és másodikos iskolatáskája akár 6-8 kilót is nyomhat. 2005-ben egy somogyaszalói nagymama kiharcolta az Oktatási és az Egészségügyi Minisztériumnál, hogy a korábbi ötkilós táskák súlyát csökkentsék maximum három kilóra a kisiskolásoknál, de hiába született rendelet, az iskolák és tanárok egy része még most sem tartja be.

Így, dacára az egyre szaporodó hazai és külföldi tanulmányoknak, melyek az iskolai csomagok könnyítése mellett érvelnek, a gyerekek zömének még mindig hatalmas súlyt kell minden nap a vállukra venniük. Az Új-Zélandi Csontkovácsok Egyesülete például fontosnak tartja, hogy ne az olcsó iskolatáskát válasszuk, mert a helytelen terhelés összenyomhatja a gyerekek porckorongjait, de gerincferdülésük is kialakulhat. Ha a nagy súlyt ráadásul egy rosszul megválasztott táskában kell a a gyermeknek cipelnie, annak gerince láthatja kárát. A könyvek súlyán egyelőre változtatni nem lehet, a gyermek hátát viszont megvédheted a megfelelő iskolatáska vásárlásával.

Milyen táskát válassz?

Az iskolatáska megvétele mindenképpen a gyerkőccel együtt történjen, hiszen rá kell próbálni, ugyanúgy, mint egy ruhát, megnézni, hogy a vállpántok megfelelően beállíthatók-e, és hogy az alja nem lóg-e a gyerkőc fenekéig. A jó táska erős anyagból készült, és a vízállósága sem utolsó szempont, hogy egy nagyobb esőtől se ázzanak a tankönyvek és a füzetek.

A fényvisszaverő felületek az egyedül hazagyalogló nagyobbacskák miatt fontosak, az átlátható pakolásban pedig a kisebb-nagyobb rekeszek segítenek. A lényeg a merevített, szivacsos hátrész, aminek jó a tartása, és lehetőleg rásimul a gyerkőc hátára – ilyet érdemes választani, de a terhek eloszlásában segítő széles, párnázott vállpántok sem maradhatnak el.

A mesefigurás hátizsákok nem mindig a legjobbak, viszont sokkal drágábbak "átlagos" társaiknál: akármennyire is kampányol a gyerkőc érte, a fő szempont a háta egészsége legyen. Az igazán tartós táskák pedig lehet, hogy drágábbak kicsit, de éveken át szolgálnak, sok gyártó garanciát is vállal erre.

Thinkstock

Hogyan könnyíthetsz a terheken?

Ahhoz, hogy a lehető legkevesebb könyvet, füzetet kelljen cipelni, tájékozódj az iskolában: vannak-e szekrények, ahol a könyvek, atlaszok egy részét tárolhatják a gyerekek, így nem kell mindig mindent hazavinni. Egyre több iskola ismeri fel a szekrények fontosságát, de sajnos sok olyan intézmény is akad, ahol egyelőre semmit sem lehet bent hagyni. Ha nagyon messze van az iskola, azzal is megkönnyíthetjük a gyerek dolgát, hogy a nehéz táskát mi visszük helyette az iskola kapujáig, cipeli majd még úgyis eleget.

Szakemberek szerint a gerincproblémák megelőzésében a gerinc körüli és a hasizmok tornáztatása is segít, némi játékos mélyizomtorna minden 6-8 évesnek javítana a teherbírásán és a tartásán is. Ehhez jó gyakorlat a szőnyegen gurulás: nyújtott karokkal, lábakkal guruljon oldalra a gyerek, miközben a lábai és a feje ne érjen a talajhoz, így játék közben erősödik a háta és a hasa is. Az erdős játék is segít: a gyerkőc rézsútos tartásba emelt karjaival hajladozzon oldalra, te pedig legyél a szél, ami fújja az erdő fáit, egyik jobban meghajlik, a nagyobb fák kevésbé. Azt egyébként, hogy milyen gyakorlatok lennének a legmegfelelőbbek a gyermeknek, gyógytornászra is bízhatod: így szakember segít személyre szabottan felkészíteni a kis hátat a megpróbáltatásokra, hogy biztosan ne legyenek gerincproblémái a jövőben sem.

Forrás: www.life.hu/anyaskodj/20120824-mennyi-az-iskolataska-idealis-sulya-igy-erd-el-hogy.html

Nincs hozzászólás

Mondd el a véleményed

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

#Kövess minket az Instagram oldalán is!