Mese a tűzpiros virágról – zenés mesejáték két részben a Aranytíz Kultúrházban 2012. október 14.

Ez a mese a Szépség és szörnyeteg történet eredeti orosz változata. Ebben a mesében minden attól válik széppé, gyógyító erejűvé, hogy Mása meglátja a szépséget, ami a szörnyben rejlik.

KARNAUHOVA-BRAUSZEVICS: MESE A TŰZPIROS VIRÁGRÓL

zenés mesejáték két részben (5 éves kortól)

Az előadás időpontja és helyszíne:

2012. október 14. 10.30 Aranytíz Kultúrház

1051 Budapest, Arany János utca 10.

Apa: Dunai Tamás
Olga: Varga Klára
Ánja: Nyári Szilvia
Mása: Kovács Lotti
Dada: Márton Eszter
Iván: Horváth Kristóf
Szörny: Jászberényi Gábor
Herceg: Szegedi Tamás
Zsizsi: Kovács Vivien
Valamint: Fodor Judit és Farkas Krisztián
zenészek: Barabás Edit, Horváth Gyula, Oláh Zoltán, Veér Bertalan, Váradi Elek

Rendező: Tóth Géza

„Szórd szét kincseid – a gazdagság legyél te magad.
Nyűdd szét díszeid – a szépség legyél te magad.
Oltsd ki lángjaid – a szerelem legyél te magad.” 
(Weöres Sándor)

 Egyszer volt, hol nem volt… egy kereskedőnek volt három lánya. Amikor egyszer hosszú útra indult, megkérdezte lányait, mit hozzon nekik ajándékba. Az első diadémot kért, a második tükröt, Mása, a harmadik egy csodálatos tűzpiros virágot, amelyről álmodott. A kereskedő egy elvarázsolt kastélyban megtalálta a csodálatos virágot, ám a kastély urának fogságába került. A szörnyeteg megengedte, hogy hazamenjen, ha valamelyik lánya eljön helyette. Mása vállalta… Valójában ez a szépség és a szörnyeteg története. A szörny az, akitől mindenki fél, érzékenységgel azonban kiderül, hogy minden megoldás ebben a találkozásban rejlik. Ebben a mesében minden attól válik széppé, gyógyító erejűvé, hogy Mása meglátja és megtalálja a szépséget, ami a szörnyben rejlik.

 A Karaván Művészeti Alapítvány 2000-ben alakult Budapesten azzal a céllal, hogy tandíjmentes színészképző stúdiót működtessen elsősorban tehetséges roma és minden olyan gyermek, fiatal számára, akiknek egy fizetős színi tanoda költségei túl megterhelők lennének. Az eltelt tíz év alatt létrejött egy gyermek- és ifjúsági társulat, a Karaván pedig számos előadással a háta mögött színházzá nőtte ki magát. Az a fajta gondolkodás és értékrend, amit a Karaván évek óta képvisel, bevonzotta színházunkba azokat a művészeket, akik szimpátiával és érdeklődéssel figyelték eddigi munkánkat, és szívesen dolgoznak együtt tehetséges tanítványainkkal. Fontos számunkra, hogy tanítványaink profi színészekkel próbálnak, játszanak együtt. Ehhez a bevált módszerhez tartjuk magunkat a Mese a tűzpiros virágról című mesejáték bemutatásakor is.

A Karaván Színház bemutatóiról, a 12 éve vállalt missziójáról, a tehetséggondozásról szívesen mesél az alapító, Nyári Oszkár, a kaposvári Csiky Gergely Színház színművésze.

Vélemény, hozzászólás?