Mikor érdemes telefont venni a gyereknek?

Örök kérdés a kisgyermekes szülőknek, hogy mikor lehet a gyerekükre rábízni egy mobiltelefont. Tény és való, hogy nem haszontalan eszköz a mobil a szülő-gyermek kommunikációban, és számtalan esetben jól jöhet, ha a kicsi elérhető, vagy ha ő el tud érni. Ugyanakkor nem minden esetben jó, ha telefon lapul a gyermeked zsebében vagy táskájában.

Iskola és telefon

Valószínűleg egyetlen iskolában sem nézik jó szemmel a tanárok a gyermekeknél lévő mobiltelefont. Annak ellenére, hogy a pedagógusok is egyetértenek abban, hogy jó szolgálatot tehet a készülék bizonyos esetekben. De tanítási időben a mobilkészülék bekapcsolása szigorúan tilos!

És ez legyen a legfontosabb tényező, amikor úgy érzed, hogy eljött az ideje a gyermeked első mobiljának megvásárlására. Elég nagy már a telefonhoz? Tudja és be is tartja, hogy az órák alatt és a szünetekben nem kapcsolhatja be? Ha a válasz egyértelmű igen, akkor nyugodtan meglepheted eggyel, vagy megkaphatja egy régebbi mobiltelefonodat.

Ha azonban nem elég érett ahhoz, hogy saját telefonja legyen, ráadásul még nem is akkora, hogy egyedül járjon a suliba, teljesen felesleges pénzt költeni erre.

Mobiltelefont, de milyet?

Ha hasznosnak vagy szükségesnek tartod, vegyél egy egyszerű modellt, az érintőképernyős készülékeket felejtsd el, mert a kisebb-nagyobb gyerek kizárólag játékra, zenehallgatásra, internetezésre használja majd, akár óra közben is.

De! A nagyobbak, felsősök vagy középiskolások akár hasznát is vehetik egy okostelefonnak, hiszen manapság számtalan alkalmazás tölthető le a mobilokra, amelyek segíthetik a tanulásban, a felkészülésben, vagy segítségükkel például könnyebben megtervezheti és beoszthatja az idejét.

Forrás: Thinkstock

Ennek ellenére felesleges a legdrágább, legmodernebb és legokosabb telefon egy gyereknek. A lurkók, de a tinik is roppant szétszórtak tudnak lenni, gyakran felelőtlenek, így a több tízezres mobiltelefon könnyen elveszhet, leeshet, összetörhet, tönkremehet vagy illetéktelenek kezébe kerülhet.

Előfizetés vagy feltöltőkártyás?

Mindkét lehetőség jó, de a döntés előtt mérlegelj néhány fontos dolgot. A feltöltőkártyás megoldás inkább kisebb gyerekeknek, kezdő mobilosoknak való. Ha a kicsi  már nem beszéli le a feltöltött egyenleget néhány nap alatt, ha tudod, hogy csak indokolt esetben hív vagy üzen, akkor következő lépésben már kaphat előfizetéses mobiltelefont.

Ha fontos számodra, hogy a gyermeked bárhol és bármikor tudjon telefonálni, akkor egyértelműen az előfizetést javasoljuk. De ne felejtsd el, hogy a korlátlan lehetőségeknek kellemetlen következményei is lehetnek! Például egy új szerelem vagy éppen szerelmi bánat kibeszélése a barátokkal, barátnőkkel kisebb sokkot okozhat neked a következő számla kibontásánál.

Természetesen a mobilelőfizetések sem csak fehérek vagy feketék. Minden szolgáltatónál létezik kombinált előfizetés, aminek van egy alacsony havidíja, és ha azt a gyermek lebeszélte, igény szerint feltölthető különböző összegekkel.

Forrás: www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20121025-mikor-erdemes-mobiltelefont-venni-a-gyerekeknek-gyermekek-es-penzugyi-neveles.html

Vélemény, hozzászólás?