Típusú nyerő slot játék 2023

 1. Bizim Kaszinó: Az Ügyfelek Véleménye és Azoknak a Kezelése: A GameSense tanácsadóit a tömeg finanszírozza.
 2. Vulkan Kaszinó: Az Online Kaszinók Jövője - Playamo egy online kaszinó célja, hogy fellebbezni a játékosok, az USA-ból és a világ minden tájáról, nyilvánvaló előnyökkel.
 3. Fortuna Kaszinó: A Legnépszerűbb Kaszinó Játékok Titkai: A szentek az utolsó négy meccsükből hármat nyertek, míg a Bombázók a fordulóba indulnak 14 négy meccses vesztes futáson.

Új magyar bónusz blackjack nyerőgép letöltése

Rich Kaszinó: A Legjobb Asztali Játékok és Kártyajátékok
Az Intouch Games által kifejlesztett összes cím biztonságos.
One Kaszinó: A Játékosok Tanácsai az Újaknak
Nyilvánvalóan ezek ritkábbak, mint a szokásos pörgetések.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az ügyfelek mindig számíthatnak ösztönzőkre.

Álma a kaszinó nincs letét bónusz rulettről

Ohmyspins Kaszinó Online Kaszinó: Teljes Áttekintés és Értékelés
Egy jó online oldalon kell egy szilárd sor rulett változatok jó grafika és sima animáció.
Lvbet Kaszinó: Megbízható és Biztonságos?
A fajta ember, aki azt, hogy a World series of poker isnt korlátozódik a régi idők gonosz felfogása, akik játszanak.
Cadoola Kaszinó: A Legjobb Promóciók és Ajánlatok

Mit töltsünk a pohárba? – Megfelelő folyadékpótlás

Mit töltsünk a pohárba? – Megfelelő folyadékpótlás

részlet Antal Emese Gyermek az asztalnál című könyvéből

Közhelynek hangzik, de tény – a víz nélkülözhetetlen az élethez. Az újszülött testének megközelítőleg 70 százaléka víz, míg a felnőtteké 60 %, idős korunkra pedig 50 százalékra csökken ez az arány, tehát a víz pótlása folyamatosan szükséges. Vízre van szüksége a testünknek:

 • a vérkeringéshez,
 • a vérnyomás szabályozásához,
 • az emésztéshez, felszívódáshoz, az anyagcsere folyamataihoz és a salakanyagok kiválasztását,
 • a testhőmérséklet szabályozásához,
 • az egészséges folyadék-háztartás és a testfolyadékban oldott anyagok egyensúlyának megtartásához.

Óvodáskorban a megfelelő hidratáció fontos a figyelemhez pl. a játszva tanuláshoz,, míg iskoláskorban a fizikai és tanulmányi teljesítményhez.

A gyerekeknek három évesen már napi legalább egy liter folyadékot kell fogyasztaniuk, és ahogy öregszenek, növekszik a mennyiség is, míg felnőttkorra eléri a 2-2,5 litert. A kicsiknél, azért a szülőknek fontos „résen lenni”, hogy eleget igyanak, mert szomjúságukat később érzékelik, amiről a játék hevében még inkább nem akarnak tudomást venni.

Megfelelő folyadékbeviteli javaslat naponta (ételből + italokból)

 

  életkor bevitel
csecsemő 0-6 hónapos 100-190 ml/kg/nap
csecsemő 6-12 hónapos 800-1000 ml/nap
gyerek 1-2 éves 1100 – 1200 ml/nap
gyerek 2-3 éves 1300 ml/nap
gyerek 4-8 éves 1600 ml/nap
fiúk 9-13 éves 2100 ml/nap
lányok 9-13 éves 1900 ml/nap
serdülő lányok 14-18 2 l/nap
serdülő fiúk 14-18 2.5 l/nap

Mire figyeljünk a gyerekek folyadékbevitelével kapcsolatban:

 • Játékok, kirándulás, séták alkalmával is tartsunk ivószüneteket!
 • Étkezés után mindig legyen víz az asztalon!
 • A nagyobbakat se engedjük el folyadék nélkül! Táskájukban mindig legyen egy félliteres palack.
 • Fontos szem előtt tartanunk, hogy a folyadékbevitel eloszlása egyenletes legyen. Az nem jó megoldás, ha egész délelőtt nem iszik, majd ebéd után húz le egy üvegnyit egyben.
 • Ha lázas, hányással, hasmenéssel járó betegsége van, növelni kell a folyadék mennyiségét a kiszáradás veszélye miatt, célszerűen megfelelő oldott anyagokat tartalmazó ásványvízzel kínálni.
 • Ha a gyermek fáradtságra, fejfájásra panaszkodik, vagy nehezére esik figyelni, elsőként jusson eszünkbe, vajon ivott-e eleget?

Sokan nem tudják, hogy a napi folyadékmennyiségbe beletartozik a levesből, lédús gyümölcsökből, joghurtokból, tejből származó folyadék is, ezért mielőtt kétségbeesünk amiatt, hogy gyermekünk nem iszik eleget, vegyük számba, hogy mit evett aznap.

A folyadékbevitel alapját a víznek kell kitennie, lehet csapvíz, hazánk túlnyomó részén biztonságos a fogyasztása. Ha ásványvizet iszik a gyermek, lehetőleg mindig szénsavmenteset válasszunk, és időnként cseréljük a márkákat, mert a különböző vizeknek különböző az ásványianyag-tartalmuk is. Teák közül a valódi, nem aromával készített gyümölcsteák ajánlottak leginkább. Ezt ízesíteni sem szükséges, hiszen a bennük lévő gyümölcsök kellemes aromát biztosítanak. Ha a kezdetektől cukor, méz nélkül kínáljuk a gyereknek, akkor így fog hozzászokni, ez lesz számára a természetes. Gyerekek esetében a tej és a tejalapú italok is fontos szerepet játszhatnak, utóbbiak közül a cukormenteset vagy alacsonyabb cukortartalmút válasszuk. A gyümölcslevek közül a hozzáadott cukrot, tartósítószert nem tartalmazót preferáljuk. Legjobb a frissen, házilag készített gyümölcslé, amelynek előállításához többféle eszköz kapható. A koffeintartalmú üdítők, energiaitalok nem a gyerekeknek valók. Az energiatartalommal rendelkező levek, üdítők színesíthetik a folyadékbevitelt,  a gyerek testalkatától függően adjuk, de csak mértékkel!

Sportoláskor gyermekek esetében is sok szülő gondolkodik, hogy adjon-e sportitalt vagy sem. Szabadidősport esetén nem a válasz, míg ha a gyermekünk nagyobb, felsős és versenyszerűen sportol, naponta több óra edzése van, akkor szükség lehet a sportitalokra, hiszen azok a vízen kívül az izzadtsággal elveszített ásványi anyagokat (főként nátriumot, káliumot, magnéziumot), esetleg vitaminokat és a gyors energiapótlást szolgáló szénhidrátot tartalmaznak. Ilyen esetekben kérjük dietetikus segítségét!

Nagyobb gyermekek körében kezdenek népszerűek lenni az energiaitalok. Ezeknek a jellemző összetevői a vitaminok, koffein, taurin és szénhidrátok, de tartalmazhat növényi kivonatokat és már komponenseket is. Koffeintartalmának hatása önmagában nem is nagyon különbözik egy csésze kávétól, azonban más következmények is jelentkezhetnek. Az energiaitalok folyadékpótlásra alkalmatlanok. Veszélyes, ha mindennap fogyasztja a gyermek, hozzászokás alakulhat ki, így gyermekkorban mellőzni kell!

Tudta-e?

Míg étel nélkül akár 2-3 hetet is kibír az emberi szervezet, addig folyadék nélkül csak néhány napot.

TIPPEK

* Napjában többször kínáljuk folyadékkal a gyereket!

* A konyhában a pulton vagy asztalon legyen a gyerek teli vizespoharának, kulacsának megszokott helye, gyakran ellenőrizzük a tartalmát!

* Az uzsonna és tízórai mellé innivalót is csomagoljunk a gyereknek! Ez alapesetben víz vagy ásványvíz, natúr tea maximum 2-3 dl tejes ital (vigyázat, melegben könnyen romlik), vagy 100%-os gyümölcslé, zöldséglé legyen.

– Elérhetőek már mobilalkalmazások, amelyek az ivás idejére figyelmeztetnek!

Vélemény, hozzászólás?