Múzeumok Éjszakája az Országos Széchényi Könyvtárban 2011. június 24.

A kultúra ereje – A corvináktól a digitalizálásig

Az Országos Széchényi Könyvtár a Múzeumok Éjszakájára olyan mozaikszerű programot állított össze, amely minden korosztály számára izgalmas lehetőségeket kínálva villantja fel a könyvtár sokrétű tevékenységét, este hat órától másnap hajnali kettőig kitárva kincseket őrző gazdag gyűjteményeinek kapuját.

Ezen az estén, 20.15-kor nyílik meg új kiállításunk: Valóság, álmok és rémálmok a tengeren, avagy hadi- és utasszállító hajók, páncélozott óceánjárók, úszó paloták a XX. században. Modell-és könyvkiállítás a Polis Nemzetközi Kulturális Egyesület szervezésében.
Megelevenedik sokunk vágya, a tenger, amelynek partja ezen az estén a Budavári Palotáig ér…

Minden, nálunk belépőt vásárló látogatónkat olasz ételkülönlegességgel és egy pohár borral vagy üdítővel vendégeljük meg, továbbá harmadáron, 2000 forintért vásárolhatnak jegyet az Epona Spanyol Lovasiskola 21 órakor, a könyvtár előtt kezdődő Gálaműsorára.

18.30-20.00 óra között koncerttel is gondoskodunk a jó hangulatról!

Légy a "Mentorunk" és kezdd nálunk az estét!
Sztárvendég: Vastag Csaba, az X-faktor nyertese
Előzenekar: Bamm! – rockabilly, blues, country

Láss – figyelj – csodálj! – Előadások, bemutatók óránként, maximum 15-20 fős csoportoknak

 • A változatosság gyönyörködtet – A Corvinától az Anyám tyúkjáig címmel óránként más-más különleges művet mutatunk be a Kézirattár anyagából. (Corvina egy elefánt áráért; "Ej, mi a kő, tyúkanyó.!" Babits a beachen; Az etióp zsákmány; +18!!!; Szerelem, ármány, kaland – fantasztikus képregény a XI. századból; Az "Éjszaka" névadója; Csupa hamisítvány!)
 • Film és fotó – 115 éve júniusban nyílt az első magyar mozi. Szemelvények a magyar játékfilm történetéből. Kiállítás a Fénykép- és Fotóművészeti Tár anyagából
 • Így volt rég! – Európa magyarság-képe a XVI-XVII. században. Az Apponyi-gyűjtemény ritka könyvei és metszetei. Kiállítás és előadások
 • A cipőgombolótól a vaskályháig – Műszaki műremekek a XIX-XX. század fordulóján. Kiállítás
 • Egy dallam vándorútja – Rákóczi-kultusz a színpadon és a zenében. Kiállítás és előadások a Rákóczi-kultuszról és a Rákóczi-indulóról.
 • 200 éve születtek – Nézze meg Liszt és Erkel kézírását, hallgassa műveiket, vegyen részt a zenei vetélkedőn!
 • Fűzés, festés, aranyozás – A könyvkötés titkai. Kötészeti bemutató. Az ívek felfűzése, félvászon kötés, kézi papírfestés. Az elkészült termékek megvásárolhatók!
 • Non-stop filmvetítések – Száz perc: Szemtanúk a XX. századról; Hogyan lett a Várból Palota?
 • Egy európai szellemiségű könyvtáros, Sallai István – Kamarakiállítás a Könyvtártudományi Szakkönyvtárban

"Krleža-szelet"

 • Miroslav Krleža, a magyarul tudó horvát klasszikus – Utolsó tárlatvezetés a kiállítótérben 20.15-21.00 között – Mann Jolán irodalomtörténész, az OSZK munkatársa
 • Krleža a virtuális térben – honlap-bemutató 21.15 – 22.15 között meglepetésvendégekkel az irodalom és a színház világából

Együtt a család – Várjuk a jövő olvasóit is! – Folyamatos programok

 • Légy a szüleid segítségével a könyvkötés mestere! Próba-szerencse: könyvfűzés, oromszegés, minikönyv-készítés
 • "Csináld-Magad-Színház"– kézügyesség-és tudáspróba gyerekeknek és felnőtteknek.
  Színházmakett- és díszletkészítés, hősök és gonoszok kivágása, ragasztása, színezése – az elkészült munkát vidd haza! Játssz papírszínházunkkal, nyerj a színházi fejtörőn!
 • Ne tűnj el! – Interaktív foglalkozás régi és új helymeghatározó eszközökkel kicsiknek és nagyoknak a Térképtárban.

Vélemény, hozzászólás?