Múzeumok Majálisa 2012. május 19-20.

Hány múzeum megismerésére lehet elegendő egyetlen hétvége? Melyik volt az év legjobb kiállítása? Melyik az egyetlen teljesen magyar sportág? Miből áll egy szódavíz-kvíz? Milyen volt egy tornaóra 100 évvel ezelőtt? Hogy készül az ólomkatona? Mi az a hipnotikus pszicho-folk? Elfér-e egy 500 fős kórus a Magyar Nemzeti Múzeum főlépcsőjén? És hol kaphatunk egyszerre választ mindezekre a kérdésekre?

Május 19-én és 20-án, Budapesten a Múzeumkertben, a Múzeumok Majálisán!

A Múzeumi Világnap alkalmából tizenhetedik alkalommal megrendezett kétnapos, ingyenes múzeumünnepen idén is több mint 100 múzeum és közel 70 kézműves mester mutatkozik be. Ezen a hétvégén kerülnek átadásra a múzeumi szakma rangos elismerései, Az év múzeuma és Az év kiállítása-díjak, melyekre idén minden eddiginél több pályázat érkezett. Egész biztosan rekordot döntünk a Múzeumkertben fellépő művészek számát tekintve is, hiszen a 12 nagyszínpadi produkció mellett egy félezer fős kórus hangversenyét is meghallgathatják a Múzeumkertbe látogatók. A Nemzeti Múzeum falai között pedig interaktív tárlatvezetéseken, szakmai beszélgetéseken vehetnek részt a vendégek, az állandó kiállítási terekben pedig megadott időpontokban szakmuzeológusoknak tehetik fel kérdéseiket a látogatók a Doktorok és kurátorok című programon.

Mint minden évben, idén is egy központi téma határozza meg a Múzeumok Majálisa programját. Idén a Múzeumok Nemzeti Tanácsa (ICOM) által meghatározott "Múzeumok a változó világban: Új kihívások – Új inspirációk" célkitűzés mellett a hungarikumok témája kerül a fókuszba. A kulturális örökségünket bemutató magyar múzeumok már önmagukban is – épületükben, gyűjteményeikben, kiállításaikban is – speciálisan egyediek, s így önmaguk is hungarikumoknak tekinthetőek. Tehát a témaválasztás egyrészről magától értetődő, másrészről aktuális is, hiszen a Parlament napokban fogadta el a hungarikumtörvényt – melyet egy kötetlen beszélgetést keretében mutat be a Nemzeti Múzeum Római Lapidáriumában szombaton fél egytől a törvény kidolgozója, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztályának vezetője, dr. Gyaraky Zoltán.

Ám a múzeumok és a kézművesek sátrai között sétálva is lépten-nyomon szembe jöhet velünk a téma. Aki például részt vesz a Magyar Mezőgazdasági Múzeum programjain, játszhat "zsákba-hungarikumot", a Magyar Vendéglátóipari Múzeum szikvíz-kvízéből pedig mindent megtudhat a 1826-ban Jedlik Ányos által feltalált szódavízről. A Nemzeti Sport Intézet Magyar Sportmúzeumának köszönhetően újra éled a szektorlabda (vagy ahogy mindenki ismeri, a gombfoci) láz, így az egykori gombfoci megszállott nosztalgiázók és a játékkal csak most ismerkedő új generációk is megismerhetik az egyetlen magyar sportág történetét, elsajátíthatják csínját-bínját. Az árusok között ezúttal is számos tradicionális kézműves mesterség képviselőjével találkozhatunk, de akár magunk is kipróbálhatjuk az üvegfújást, a kosárfonást vagy az ólomkatona készítést.

Akik nem érik be a passzív nézelődéssel, kipróbálhatják magukat például fodrászként a Majálison először bemutatkozó Fodrászmúzeum, asztalosinasként a Nagytétényi Kastély vagy útkaparóként a Kiskőrösi Közúti Szakgyűjtemény sátránál. De az aktív testmozgás sem marad ki a programdömpingből: a Sportmúzeum szombaton délután aerobikkal, vasárnap délután dzsúdóbemutatóval szórakoztatja a sportok kedvelőit, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum szombaton háromtól és fél öttől bemutat egy 100 éves tornaórát, a Históriás Történeti Játszótéren a hétvége mindkét napján 11 órától 6 óráig pedig a Lovagi Tornapálya várja az örökmozgó apróságokat.

Zenés gyerekprogramokból sem lesz hiány. Szombaton fél négytől tavalyi nagysikerű fellépésük után ismét várja régi és új közönségét Rutkai Bori és a Hébe-hóba Banda a Vacka-dalokkal, és másnap fél háromtól a Misztrál együttes zenél a kicsiknek a nagyszínpadon, amely előtt nemcsak a kisgyerekes családoknak érdemes letáborozni. A változatos programban szerepel majd latin és sztenderd táncprodukció a debreceni Valcer Táncstúdió előadásában, a szombaton muzsikáló Bajdázó pedig a pszicho-folk műfajába sorolt zenéjével borzolja majd – a fülünket. A fúvószene kedvelőinek a Pénzügyőr zenekar, a Symphonic Brass Quintet és a Váci Ifjúsági Fúvószenekar előadását, míg a kórusmuzsika rajongóinak a IX. Református Zenei Fesztivál 500 fős Fesztiválkórusának koncertjét ajánljuk, amely már a kórustagok létszámát tekintve is nagyszabású produkciónak ígérkezik. Akárcsak a Vajda Gipsy Koncertzenekar műsora, melynek tagjai a 100 tagú Cigányzenekarban is zenélnek. A szombat estét dögös jazzel zárja a Vörös Janka Group, az idei, 17. Múzeumok Majálisát pedig a Cabaret Medranóval, vagyis latin dallamokkal búcsúztatjuk majd.

Teljes programlista: www.majalis.hu

Vélemény, hozzászólás?