Nyaralási túlélő szett kisgyerekekhez

Sokan már túl vannak rajta, de a legtöbben még csak most készülnek. Nézzük, hogyan lesz élvezhetőbb a vakáció szülőként is. A gyerekek imádnak nyaralni, de nem azért, mert egzotikus, távoli tájakra jutnak el, vagy kipróbálhatnak valami gasztronómiai különlegességet. Ők azt szeretik benne, hogy a szüleik ilyenkor lazábbak, jobb a kedvük, több mindenre kaphatóak, minőségi időt lehet velük tölteni. Ezekre mi, felnőttek vágyunk, a gyerkőcök valószínűleg inkább egy minimalista útra fizetnének be. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehet életük legszebb nyaralása a trópusi álomszigeten töltött két hét a luxus bungalóban, csak azt, hogy más miatt élvezik az egészet.

A kisimult idegeken túl persze több kockázatot is rejt a 24 órás együttlét egy ismeretlen helyen. A gyerekek sokáig fent vannak, fáradtak, túl sok az inger és az újdonság, túlterheltek, rendszertelenül esznek, lemegy a vércukruk. Ez mind kezelhetetlen kiborulásokhoz, óriás hisztikhez, de legalábbis idegeskedéshez vezethet.

Hétvégén a Tiszánál sikerült egy szuper spontán játszóházat kialakítanunk a gyerekeknek, ami 4-5 órára teljesen lefoglalta őket, animátorra semmi szükség nem volt. Szükséges kellékek: Egy stég a Tisza partján, két kenu, egy hosszú kötél, gyerekenként egy mentőmellény. A hajókat kikötöttük a stéghez, elég hosszan hagyva, hogy szabadon tudjanak mozogni. Lehetett kenuból ugrálni, az evezést, kormányzást gyakorolni, a kötélen kihúzni magukat a partra. Még nézni is jó volt, de persze a szülők is beszálltak időnként a hancúrozásba.

Szülőként meg kell tanulnunk együtt nyaralni a gyerekekkel, kitapasztalni, hol, hogyan tudjuk mindannyian jól érezni magunkat, és ez jó pár évig jelentheti azt, hogy komolyabb kompromisszumot is kell kötnünk. Nézzünk néhány fontos szabályt, amelyekkel simább üggyé tehetjük a vakációt:

1.       Felkészülés Ha a teljesen minimál verziót is választjuk, akkor is lehet jócskán újdonság, alkalmazkodnivaló a nyaralás során egy gyerek számára. Nem feltétlenül derül ki, hogy mi a gond, miért fárad ki a csemete néhány nap alatt, miért válik kezelhetetlenné a legnagyobb pihenés közepette, hiszen imádja a medencét, jókedvű, alig lehet este ágyba dugni. A gyerekek alapvetően biztonság és állandóság pártiak, ezért a maximálisan gyerekbarát helyek is elég újdonságot: színeket, szagokat, látványt, ízeket jelentenek, amihez megterhelő számukra alkalmazkodni. Mondjunk el előre mindent, amit csak tudunk, akár egy kis képeskönyvet is készíthetünk a kicsiknek, a nyaralás főbb pontjairól. Rengeteg új szabályt is be kell majd vezetnünk, pl.: a helyünkön ülünk a repülőn bekötve, amíg ég a lámpa – ezekről már előre érdemes beszélgetni.

2.       Napirend Amennyire csak lehet, az addigi rendet, rendszert, rutint tartsátok be nyaralás alatt is. Nemcsak a gyerekkel szúrsz ki, ha eltérsz tőle, hanem magaddal is. Többet ér egy nyugisabb, de a rutin miatt korlátok közé szorult vakáció, mint az, aminek a végére annyira kész vagy, hogy eldöntöd, többé nem mozdulsz ki a lakásból se a gyerekkel. Az alapvető szükségleteken túl elég nagy érzelmi biztonságot is ad az addigi keretek tartása.

3.       A gyerek az gyerek Ne várj el olyat tőle, amire az életkora alapján még nem képes. Azért mert nyaraltok, még ugyanannyi mozgásra van szüksége. A repülőtérre például érkezzetek korábban, hogy az autózás és a repülőn ülés között legyen időtök arra is, hogy jól kirohangálja magát. Valószínű, hogy a legtöbb dolgot nem fogja érdekesnek tartani, ami számodra lenyűgöző. A legmenőbb városban is inkább érdekli egy pad, amire fel lehet mászni, mint a nevezetességek. Szakítsatok erre időt, keressetek játszóteret, legyen mindig a felnőtt programnak gyerekszemmel is élvezhető oldala.

4.       Napi egy program Alapvetően nem érdemes telezsúfolni a napot programokkal. Egy éppen elég, ugyanis kell az idő és a nyugalom a sok élmény feldolgozására is. A gyerekeknek szükségük van ezekre a szünetekre, egyszerűbb, lazább terekre, amikor szabadon játszhatnak, kiengedhetik a feszültséget. A legjobb erre a homokozás, sarazás, dögönyözés, olvasás.

5.       Este Tapasztalatom szerint az este a legneuralgikusabb pont nyaralás közben. A legtöbb gyerek nem elalszik, hanem elájul valamikor az esti program alatt, vagy hazafelé a kocsiban. Nagyon fáradtan és kitekert nyakkal nem lehet olyan pihentetőt aludni, így a nyaralás végére elfogyhat a sok energia, és haza kell menni kipihenni a vakáció fáradalmait. Ezért azt ajánlom, hogy minimalizáljuk ezeket az elájulós estéket, és többségében hagyjunk időt az elcsendesedésre, lefekvésre, mesére nyaralás alatt is, kifizetődik.

6.       Veled És persze nem felejtsd el, hogy bár sok az új haver, szuperül eljátszik az unokatesókkal, bandázik az orgonasíp szerűen összeállított gyereksereggel, rád is szüksége van, veled is akar időt tölteni. Erre remek alkalmat nyújthatnak a lustálkodós, összebújós, csiklandozós reggelek és a kényelmesre hagyott elalvási rutin.

 

Pethő Orsolya, pszichológus

Ha nevelési gondjaid vannak, keress meg, segítek: www.kolyokszerviz.hu

 

Vélemény, hozzászólás?