Szent István-napi ünnepi családi program a Millenárison 2011.08.20.

2011. augusztus 20. 21:00, Park, Szabadtéri Színpad

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Ünnepi programunk megnyitója és házigazdája Gulyás László, a „Langaléta Garabonciások”segédletével. Egész napos program a Ládafia Bábszínház körhinta, MárkusZínház Ludibundus Játszóház; kézműves bemutatók, vásárosok, játékos drámafoglalkozások teszik felejthetetlenné Szent István-napi ünnepi családi programunkat.

10.00 Gulyás László és a Langaléta Garabonciások

10.30 Gulyás László és Környei Aliz: A kenyér meséje
… Apika mesélt én meg ültem az öreg subán és hallgattam… Szavai úgy melegítenek még ma is, mint hideg estéken pásztort a messze világító tűz. S a mesék úgy költöztek lelkembe, tettek ott örök törvényt, mint tűzből kipattanó szikra, ami az ég felé száll, hogy ott csillaggá váljon, s örökkön tündököljön. Apika tudós volt…Olvasott a csillagokban…

11.00 Korpás Éva – Szól a kakas, szól
Korpás Éva a Tükrös Zenekar énekes szólistája volt. 2007-ben Csalogató címmel készítette első önálló, gyermekeknek szóló lemezét. Dalaiban a komolyzene, a népzene és a világzene stílusjegyei mellett a jazz is megjelenik. A különféle stílusok finom elegyítésének köszönhetően válik egységessé a dalok hangzása. A lemezen Rudolf Péter színművész is közreműködik.
Idén május végén jelent meg új, Szól a kakas, szól című gyermeklemeze, amellyel folytatja az első lemezének hagyományait. Magyar népdalok csendülnek fel feldolgozások formájában, ahol a kíséret néha követi ugyan a hagyományos népzenét, de gyakrabban rugaszkodik el más zenei világokba, mint például a jazz vagy a komolyzene. A lemez és a koncert – Lakatos Róbert, Madarász András, Lelkes Tibor és Varjú Attila zenészek közreműködésével – igazi kedvence lehet a család aprajának-nagyjának.
Korpás Éva több alkalommal dolgozott együtt Balogh Kálmán cimbalomművésszel, valamint Berecz András mesemondó-énekessel, de a Csillagok, csillagok és a Rendhagyó Prímástalálkozó című produkciók résztvevőjeként is rendszeresen közönség elé áll.
A koncert a lemez budapesti bemutatója lesz.

12.00 Apró Színház: Az új kenyér ünnepén

15.00 MárkusZínház: Az égigérő fa – Benedek Elek nyomán
Az öreg király egyetlen leányát hirtelen forgószél ragadja el. Az egész birodalmat
nyeri el, aki visszahozza és még a kezivel is
számolhat, de számtalan herceg, lovag veszik
oda a feladatban.

Jánoska az egyetlen, aki a háromfejű
sárkányt legyőzve hazaviheti Gyöngyvirág
királykisasszonyt. A király boldog, halni
sincs már kedve, hisz minden jó véget ér.

16.00 Trambulin Színház: Nénje bolond meséi-vásári bábjáték

17.00 Csillagszemű Táncegyüttes előadása

18.30-19.45 Kerekes Band koncert
„Egy fantasztikus zenei utazásra visznek el minket tradicionális hangszereikkel: a kobozzal, a háromhúros brácsával és a pásztorfurulyával, melyeknek játékában a punk, a funky és a dance keveredik a magyar népzenével, sok nagyszerű dobmenettel és kitűnő hangzással megerősítve. (…) Ez a banda az, amire feltétlenül le kell csapni.” (Mark Espiner, Songlines magazin UK)
A Kerekes Band az utóbbi évek egyik legütősebb világzenei bandája: hasító ethno-funk, felszabadító csángó boogie, nagy terpeszes rock ‘n’ roll. Koncertjeikre jellemző a pulzáló "stadion-folk" hangulat, melyet csodás gyógyulások és pszichedelikus látomások kísérnek. Fehér Zsombor koffernyi effekttel megtámogatott furulyakészlete mellett egyszemélyes showműsorával teszi fel a betyárkalapot az élményre, miközben úgy fújja, akár egy bronxi funkpartira beszabadult megvadult őscsángó, aki Jimi Hendrix legzúzósabb ütemeit szívta magába a gyimesi hegytetőn.

20.00 Appril Project – táncelőadás
Az idei Csillag Születik döntős tánccsoportja az ünnepre készült előadással lép fel.

20.30 Offline:ontheater – Garvitáció szimfóni
Cirkusz-színházi előadás a Szabadtéri Színpad tetőszerkezetén.
Levegőakrobatika, faltánc és tissue 22 méter magasan, hat artista, szédítő magasság!
Élő zenével és énekkel, látványos fényinstallációval!

Az offline:ontheater előadásaiban a kortárs cirkusz, a tánc és a színház mozgásformáit ötvözik. A társulat fókuszában a speciális helyszínek, például elhagyott ipari létesítmények, gyárak és saját készítésű vastoronyszerkezetek meghódítása áll.
A Millenáris Szabadtéri Színpad vasszerkezetén megjelenik az emberi félelem, a veszély és a magasság harmóniája.

Koncepció: Glass Ben és a társulat

Előadók:
Nyári-Nagy Ibolya, Bardóczy Ilka, Téri Gáspár, Szalai Csaba, Tóth Zoltán, Glass Ben
Zeneszerző:
 Szaxofon: Lukács Levente
Ének:
Siménfalvy Ágota
Fény: Vida Zoltán

Vélemény, hozzászólás?