Szent Iván napi álom a Skanzenben 2014. Június 28.

Balti és Skandináv országok nyári napfordulós hagyományaival ünnepli Szent Iván napját a Skanzen. Június 28-án a misztikummal teli estén életre kelnek az árnyak, a látogatók részesei lesznek a szerelemvarázslásnak, a bűvös gyógynövénykoszorúk készítésének és a tűzugrásnak.

A balti és skandináv népeknél az év legkiemelkedőbb és legnépszerűbb napjaként számon tartott Szent Iván napja nemzeti ünnep. A szentendrei Skanzen tavaly hagyományteremtő szándékkal életre hívott rendezvénye idén is bővelkedik izgalmas programokban és egy csokorba gyűjtötte 8 ország – Dánia, Észtország, Finnország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Norvégia, és Svédország – nyári napfordulós hagyományait.

Az északi országok lakói úgy vélték; ezen az éjjelen gyűjtött gyógynövények, virágok titokzatos erővel bírnak, így a múzeumban a nők és az asszonyok a svéd vendégeknél sorra fonhatják a gyógynövényekből álló koszorút. Azért, hogy egészség és szerencse köszöntsön az emberekre, a svédek elkészítik a kereszt formájú májusfát, amelyet zöld ágakkal, vadvirágokkal borítanak. Ebbe a májusfa körül zajló önfeledt körtáncba invitálják a vendégeket, akik a mulatozás szüneteiben kedvükre falatozhatnak a svéd fahéjas tekercsből. A litván udvarba betérők igazi sörkocsmában érezhetik magukat: a hagyományos litván fekete kenyér mellett asztalra kerül a kolbász, a savanyúkáposzta és a litván sör is, táncba hív a Baltikuum Táncegyüttes, a vállalkozókedvűek pedig kötélhúzásban és zsákbafutásban teszik próbára ügyességüket. A versengésben megfáradtak a Szalmavirágkertben a szalmaszövés mesterségével ismerkednek meg. A lett Oskars Patjanko Folk Band hagyományos nyári napfordulós énekekkel és ínycsiklandó lett ízekkel- édességgel, sajtokkal és sörrel – fogadják a portájukra betérőket. A norvégok friss lekvárt kínálnak a gofri mellé, miközben a Gjertrud’s Gypsy Orchestra zenekar húzza a talpalávalót, a finnek pedig pop-up étteremmel várják a felnőtteket, de a misztikummal teli estén a látogatókat beültetik az észt hintába is. A 14-22 óráig tartó rendezvényen a gyermekeknek szóló programokból sem lesz hiány: kvízjáték keretében dől el, ki tudja a legtöbbet Dániáról, kipróbálható a dán vikingjáték, a középkori társasjáték és a 3D rajzolás is. Balti és skandináv népmesék sokaságával készülnek a szervezők, így többek között hallható lesz a svéd „Múmin” család története, a magyar gyermekek megismerik az észtek körében nagy népszerűségnek örvendő Lotte, a mindig kíváncsi kutyalány kalandjait, kipróbálhatják a finn dobójátékot a mölkkyt, arcukra zászlót festhetnek és a csemetéknek jól esik majd a dán óriás körtében ücsörögve megismerni a körte mesét. 

 

Régen június hónapot Szent Iván hava elnevezéssel is illették. A történeti Magyarország egyes területein a nyár középi tűzgyújtást, a lobogózást, vagy más néven tűzcsóvák forgatását Szent Iván napjához kapcsolódó dalok kísérték.

Az asszonyok a tűzbe illatos füveket és virágokat füstöltek, almát dobtak, mert úgy tartották, hogy a Szent Iván tüzében sült alma gyógyító hatással bír, a tűz elősegíti a jó termést, megóv a jégesőtől, és nem utolsó sorban a fiatalok a tűz körül szerelmet is varázsoltak. Sötétedéskor a szentendrei Skanzenben is fellobognak a lángok és életre kelnek az árnyak. A legények a leányokkal kézenfogva Szent Iván tüzének átugrása közben kiházasító dalokat énekelnek.

Részletes program:

 

Fesztiválszínpad programja

16:00 Megnyitó, nagykövetek köszöntője

16: 30 Svéd májusfa állítás a Sükösdi ház udvarán

17:00 Revontulet együttes – finn és karjalai dalok

17:30 Torupilli Jussi Trio – észt együttes

18:00 Baltikuum – litván néptánc és zene

18:30 Oskars Patajanko együttes – lett dalok

19:00 Kalevala kórus – finn dalok

19:30 Norvég dalok és kelet-európai cigányzene a norvégiai Gjertrud és cigányzenekara előadásában (Gjertrud Økland – prímás; Georg Reiss – klarinét, tárogató; Tom Karlsrud – harmonika; Pål Thorstensen – nagybőgő; Trond Villa – brácsa; Helene Waage – cselló, vokál; Bangó Ernő – cimbalom. Vendég Susanne: Lundeng)

20:30 Máglyagyújtás és tűzugrás

Kisbodaki pajtaszínház programja

15:00 – 16:00 Bábelőadás: Amikor a rablók Kardamon városába látogattak – Holle anyó Színház előadásában

16.30 – 17.00 Finn népzene a Maitolaituri trió előadásában

17.15 – 18.15 Harisnyás Pippi – Holle anyó Színház előadásában

18:30 – 19:00 Revontulet együttes

19:00 – 19.30 Jari, a Bűvész és Vaszilij Vitelloni varázslatos show-ja

19.30 – 20:00 Kalevala kórus

Vélemény, hozzászólás?