Szent Márton Újborfesztivál és Libator a Skanzenben 2013. november 9-10.

Újborkóstolással egybekötött fenséges libalakoma mellett családi programok sokasága várja november 9-10-én a vendégeket a szentendrei Skanzenben, a régi hagyományokra visszatekintő, őszbúcsúztató Szent Márton Újborfesztivál és Libator fesztiválon. A tél kezdetét jelző rendezvényen a barátságtalan idő se riasszon el senkit, hiszen a programok a múzeum búbos kemencéivel fűtött, meghitt, belső tereiben zajlanak, ahol a gyermekeket többek között madáretető készítésével, libás játékokkal, meseszobával, a felnőtteket pedig a Márton-napi búcsú színes szokásaival és a fedett, fűtött sátorban színpadi produkciókkal szórakoztatják.

A szerény Márton püspökről novemberben napjainkban is országszerte megemlékezést tartanak, sőt kultusza Európában is él, napjához pedig számos népszokás kapcsolódik. November 11-e a paraszti hagyományokban a legeltetés határnapjaként ismert. Ilyenkor vágták le a hízott libákat is, amelyeket a földesúrnak a fizetendő díj részeként ajándékoztak. A Márton-napjához kapcsolódó libalakomáról az első írásos feljegyzés 1171-ből származik.

A szentendrei Skanzenben november 9-10-én a házakban mindent a frissen készített libás ételek és őszi csemegék illata hat át. Az asztalokon gőzölögnek a búcsúi ételek: sütőtök, almás pite, egészben sütött liba, ízletes libacombok és ludaskása, amelyekből a látogatóknak ajánlott kóstolni, hiszen, úgy tartja a mondás: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik!” Mivel november 11-én került először újbor az asztalra a libasült mellé- Márton az újbor bírája-, ezért Libás-bor vagy Márton–bor névvel is illették a nedűt, amelynek a régiek gyógyító hatást tulajdonítottak. Éppen ezért a gasztronómiai finomságokat a szentendrei Skanzenben is a hazai, borász családok frissen kiforrt újboraival érdemes leöblíteni.

A két nap során a Márton-napi búcsú szokásait a Lajta Néptáncegyüttes tagjainak jóvoltából ismeri meg a közönség: a nők a konyhákban reggel 9 órától szorgoskodnak, kezük alól ízletes libás finomságok mellett almás pite kerül ki, a legkisebbek gyöngykalárist, kórómuzsikát és őszi terményekből játékot készítenek, a fiatalok pedig vasárnap a 15 órakor kezdődő díszes lovaskocsis felvonuláshoz szükséges kocsira való díszekkel foglalatoskodnak, a felvonulást követő táncmulatságra pedig ünnepi viseletet öltenek magukra. Aki kedvet érez, hogy kipróbálja a kukoricamorzsolást vagy a tollfosztást, lehetősége nyílik bekapcsolódni ezekbe a vidám, őszi, társas munkákba, vagy csak lustán a meleg búbos kemencéhez bújva hallgathatja a szigetközi meséket és a tollfosztó tréfáit. A fiúknál szombaton 14 órakor sor kerül a legénypróbákra, az ügyességi feladatokat sikeresen kiálló legényeket pedig az eskütétel után legénnyé avatják. Szombaton bemutatkozik a lelkes harkai közösség: a Harkai Fúvószenekar, a Vadrózsa Vegyes Kórus és a Citera és Furulya Szakkör, akik nem csak műsorral, de harapnivalóval is készülnek; lesz harkai marhapörkölt, sütemény, pogácsa és stangli kóstoló, a portájukon pedig betekintést engednek a kézimunkázás és kosárfonás rejtelmeibe. November 10-én, vasárnap 14:30-kor délutáni litániára és utána szeretetvendégbe hívják a híveket a múzeum Szent Márton tiszteletére felszentelt Óbudavári katolikus templomába.

Régen az inasoknak egészen Márton napig tilos volt munkájukhoz nappal is gyertyát gyújtani. November 11-e feloldotta a tilalmat, s azért, hogy e nap emlékezetes legyen, az inasokat a gyertyafénynél libapecsenyével vendégelték meg a mesterek. A szokás felelevenítésére a szentendrei Skanzen gyertyamártó műhelyének ajtaját kitárják és bárki márthat magának gyertyát. A biokertben az érdeklődők a vegyszermentes, környezetbarát kertészkedésről és az őszi kerti teendőkkel kapcsolatban kapnak hasznos és praktikus információkat. Az ÖKO helyszíneken az újrahasznosítás jegyében készülnek a bőrtarsolyok, a “lúdbőrös” fülbevalók, emellett a gyermekek az őszhöz és a libához illeszkedő kézműves foglalkozáson vesznek részt, ahol madáretetőt, kenőtollat, gesztenye figurát, valamint hangszert készítenek dióhéjból, töklevélből és nádból. Vidám perceket ígér kisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt a libalabirintus, a libatiptop ügyességi játék és a család tagjainak koncentrációját igényli a libás társasjáték. Lakásunk hangulatos dekorálásáról pedig a természet kincseiből összeállított őszi koszorú gondoskodik. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum természetvédelmi övezetét benépesítő, itthon maradt énekesmadarak téli gondozásáról, etetéséről a fesztivál ideje alatt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél lehet többet megtudni. A madárbarátok zsírból és magokból madáreleséget, tepertőfűzért készíthetnek, miközben madárismereti totóval, memória- és tollfelismerési játékkal is gazdagíthatják tudásukat.

A fesztiválszínpadon egymást érik az előadások, míg a felnőtteknek szombaton a Boggie trio után Lackfi és a Louisiana double, vasárnap Jász András
és a Dresch Quartet ad koncertet, addig szombaton a csemetéket Csernik Szende mesemondó után a Vándormuzsikás bábszínház tagjai szórakoztatják, vasárnap pedig Bumberák Maja és Kautzky Armand mond mesét. A rendezvényt a Berka Zenekar őszbúcsúztató koncertje zárja, aki a vendégeket a máglya körüli táncba invitálja.

További információ:

www.skanzen.hu

Vélemény, hozzászólás?