Szüreti mulatság – családi program a Millenárison 2011. október 01.

2011. október 01., szombat, 10.00, Fogadó, Park

Egy szüret teendőiben részt venni – cipelni a puttonyt, taposni a lemorzsolt szemeket, préselni a szőlőt, kóstolgatni a mustot – nem is tűnik munkának! Igazi élmény! Szüreti sokadalomba várunk e napon benneteket! Remek szórakozást ígér a gyermekeknek a Kolompos együttes, az egri Babszem Jankó Gyermekszínház, valamint a Bartók Néptáncegyüttes.
Vendégünk lesz még e napon Kádár Ferkó Fotószínháza

10.0013.00 Álomkönyvem kinyitom óvatosan lapozom. Felhőn járok, vízre szállok, tűzbe nézek, földet érek, körülöttem erdők, rétek… Ölbeli kalandozás a képzelet szárnyán 0-tól 3 éveseknek és szüleiknek. Szüretelnek, énekelnek, láttál-e már ennél szebbet? Dió, rigó, mogyoró, musttal teli kiskancsó, sose láttam szebbet! Lessük meg együtt a macit, nyuszit, illetve a többi kedves hősünket! Fedezzük fel együtt az ősz titkát, és a végén ünnepeljünk együtt a szüreti mulatságban!

10.00–16.00 Csiribiri kézműves műhely
Álló nap szüretelünk, tapossuk a szőlőt, préselünk, mustot kóstolunk. Ezeken kívül pedig madárijesztőt, fonott kosárkákat készítünk, s a friss mustnak festünk üvegeket.

10.00–16.00 Kádár Ferkó Fotószínháza
Az életképek speciális ponyvára kinagyított hátterével különleges fotók készítésére nyílhat lehetőség: „beállítva” a képbe a korhű kosztümbe öltöztetett fotóalanyokat. Az illúziókeltést szolgálják az egyes képekhez használható odaillő, választható öltözékek, tárgyak.

11.00–12.00 A Kolompos együttes koncertje és táncháza
Havi rendszerességgel mulathatnak kicsik is, nagyok is a Kolompos együttes muzsikájára.
Várunk szeretettel a totyogni tudó kicsiktől kezdve a nagymamákig, nagypapákig mindenkit! Elröpül a közös, egyórás mulatság, miközben hagyományainkat – a régi muzsikákat, táncokat és falubéli szokásainkat – sem hagyjuk feledésbe merülni.

13.00 Szüreti vigasságok – Szüreti dalok, mondókák népi játékok – Apró Színház
Mulatságos játékok, nevettetők, viháncolók, megtréfálók…
Gyertek vigadozni velünk!

15.00–16.00 Babszem Jankó Gyermekszínház: Az égig érő paszuly – magyar népmese
Hol vót, hol nem vót, vót egyszer egy gyerekecske, göndöröcske, kerekecske. Avagy miket is beszélek! Dehogy vót kerekecske! Éppen hogy nem vót az! Soványka vót a lelkem, mint a szúnyog lehelete, mert nagy szegénységben éltek ám! Szóval vót egy fiúgyerek, úgy hívták, hogy Péter, lehetett két méter… Vagyis, jaj, hol jár az eszem, dehogy lehetett! Kicsinyke vót, mint a cinege pittyentése pitymallatkor. Az édesanyjával éldegélt egy vityillóban. Ezek olyan, de olyan szegények vótak, mint a kódis macskája, még annál is szegényebbek. Csak egy tehénkéjük vót, az is zörgő csontú, rusnya jószág, semmire se jó. Nem adott az annyi tejet se, ami szűkös megélhetésükhöz elegendő lett vóna. És ekkor a legényke gondolt egy merészet… Ráült a tehénke csontos tomporára, s elindult véle a vásárba, hogy valami hasznos dologra cserélje a rusnya jószágot… No, így kezdődik egy kalandos történet! Így bizony, hiszen a fiúcska nem mással tért haza abból a vásárból, nem mással, mint egy szem babbal, de nem ám a nagyból, hanem abból az apróbbik fajtából. No és mi nőtt abból az apró kis babszemből egy éjszaka alatt? No mi nőtt?
Egy égig érő mese!
Szereplők
:  BaráthZoltán | Klepács Andrea | Szél Anikó | Szőke Andrea


16.00–17.00 Bartók Táncegyüttes: Szüreti vigadalom
A Bartók Táncegyüttes – Bartók Béla és Martin György munkásságát tekintve példának – a népzene és tánchagyomány gyűjtését, feldolgozását, illetve széleskörű terjesztését tartja feladatának. A táncegyüttes 1958-ban alakult. Zene- és táncrepertoárja felöleli az egész Kárpát-medence folklórhagyományát. Hitelesen mutatja be – korszerű színpadi művekben – a különböző magyar és nemzetiségi tájegységek táncait, táncos szokásait. Mind a táncosok, mind pedig a zenészek anyanyelvi szinten rögtönözik a táncokat, muzsikálnak. Az együttes rendszeresen részt vesz magyarországi szakmai rendezvényeken, bemutatókon. Tagjai az együttesi munkán túl igyekeznek személyesen megismerni a még fellelhető tánchagyományokat, és azokat saját közösségi életükben tudatosan ápolni. Az előadásokat az együttes táncosai az adott tájegység viseletében élő zenekísérettel mutatják be. Évente mintegy 40-50 előadást tartunk különböző meghívásoknak eleget téve. A Bartók Táncegyüttes több alkalommal nyert díjakat hazai és külföldi fesztiválokon egyaránt.

Vélemény, hozzászólás?