Vasárnapi matinék a Városmajori Szabadtéri Színpadon – Júliusi programok

Kabóca Bábszínház: Békakirály – ahogy Vas Henrik elmeséli Jacob és Wilhelm Grimm meséje nyomán…

bábjáték

  1. július 2. (vasárnap) 10.30 Városmajori Szabadtéri Színpad

3 éves kortól

(45 perc)

A közismert történet ezúttal marionett színpadon elevenedik meg, amelyet Henrik, a Békakirály hű szolgája és egyben legjobb barátja működtet. Miközben elmeséli az elátkozott királyfi és a királykisasszony barátságának históriáját míves bábok kelnek életre és szórakoztatják a nézőket: kicsiket, nagyokat egyaránt. A humorral átitatott történet egyszerre szól a legmélyebb baráti kapcsolatokról, az elfogadásról és arról, hogyan láthatjuk meg önmagunk hibáit mások szemén keresztül.

Az ország egyik legelismertebb és legnépszerűbb bábszínháza, a veszprémi Kabóca Bábszínház a Városmajori Szabadtéri Színpad matinésorozatának visszatérő vendégeként évek óta mosolyt csal az ide látogató gyerekek számára. Az ismert Grimm-mese alapján készült előadásuk biztosan idén is a gyerekek nagy kedvence lesz!

Az előadás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

A veszprémi Kabóca Bábszínház előadása

Szereplők: Benkő Zsuzsanna, Gombai-Nagy András, Szilvai Balázs

Író: Kardos Tünde

Dramaturg: Szántó Viktória

Zeneszerző: Monori András

Tervező: Bodnár Enikő

Marionett szakértő: Sarkadi Bence

Rendező: Halasi Dániel

Műhelymunkák: Benkő Krisztina, Kerekes Péter, Mészáros Gábor, Szabóné Zsida Ágnes

A marionett-bábokat készítette: Mészáros Gábor

Marcipán Cica Társulat: Marcipán cica és az oroszlánság

interaktív koncert-mesejáték

  1. július 9. (vasárnap) 10.30, Városmajori Szabadtéri Színpad

4 éves kortól ajánlott

(90 perc, 1 szünettel)

A kényes-fényes, kotnyeles Marcipán cica egy könyvből értesül arról, hogy ő az állatok királyának, az oroszlánnak rokona. Királyi származásának okát hódolatra szólítja fel a háziállatokat, majd elhatározza, hogy Afrikába megy, felkeresi őfelségét, és megtanulja tőle a királyság csínját-bínját. Kalandos utazás során eljut Afrikába, ahol kiderül, hogy az afrikai oroszlánnak cseppet sincs királyi dolga, koplalás van és vadász. Majd a cirkuszi rokonával találkozik, aki öreg, fáradt, és nagyon fél az idomártól. Végül hazamegy, ahol ráébred: itthon vagyok igazán király!

A rendkívül látványos, interaktív előadásban a főszereplő énekes-zenész-színész házaspár: Zsámár Kati és Gay Tamás élő szereplőként mesélnek, énekelnek, gitároznak, szaxofonoznak, és megelevenítik Marcipán cica történetét. A báb Marcipán cica szerepét évekig Szöllősy Irén, az egész ország által ismert Futrinka utcabeli Cicamica játszotta, aki Zsámár Kati édesanyja. Most már unokája, Gay Ágota vette át a szerepet. Az előadás így három generációs produkció lett, mint ahogy a közönség is három generációs: egyre több olyan család ül a nézőtéren, ahol a fiatal szülők a Marcipán cica előadáson nőttek fel, és most hozzák saját gyerekeiket, valamint szüleiket is.

Szereplők:

Zsámár Katalin és Gay Tamás

Marcipán cica: Gay Ágota, bábművész

Író: Bábor Éva, Zsámár Katalin

Tervező: Gábor Éva

Zene: Gay Tamás

Asszisztens: Kalmár Éva

Rendező: Urbán Gyula

 

Magyar Népmese Színház: A szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack – avagy Katinka kertje

zenés mesejáték

  1. július 16. (vasárnap) 10.30 Városmajori Szabadtéri Színpad 

A király azon tépelődött, hogy legkisebb leánya, Katinka kívánságát bizony nem tudja teljesíteni, mikor is hintója beleragadt a sárba. A disznócska ugyan segített a királyon, de cserébe elvitte magával Katinkát. Hát búsulhatnánk, de még se, mert a disznócska királyfivá változott. Azonban csak ezután jöttek az igazi bonyodalmak!

Szereplők:

Balázsi István

Mester Nikolett

Kóbor Balázs

Zanotta Veronika

Zene: Gyulai Csaba

Maszk: Bérczi Kati

Jelmez: Zanotta Veronika

Háttér: Makhult Gabriella

Díszlet: Balla Gábor

Rendező: Rumi László

A Magyar Népmese Színház előadása.

 

Aranyszamár Bábszínház: Erdők könyve

bábelőadás

Wass Albert Erdők és tavak c. műve alapján írta Strausz Tünde

  1. július 23. (vasárnap) 10.30 Városmajori Szabadtéri Színpad

55 perc, 4 éves kortól ajánlott

Azt tudtad, hogy a gombák nemcsak úgy maguktól nőnek, hanem a Gombacsináló Manó készíti őket? És azt, hogy a virágokban Tündérek laknak? És azon elgondolkoztál-e, hogy a Vaddisznó honnan tudja, hogy az orrával kell túrnia a földet? És azon, hogy a madarak kitől tanulnak meg énekelni? Biztosan eszedbe sem jut, hogy egy Tündér is lehet szomorú, ha elveszít valamit – mondjuk a szép kis selyempapucsát. Valószínűleg azon sem töprengtél még el még, hogy mi történik azzal, aki mérges gombába harap. A boszorkányokra pedig – valld be – gondolni sem mertél eddig.

Sok mindent nem tudsz még tehát, ami az erdőben történik. De megtudhatod, ha akarod. És aztán, ha újra az erdőbe mész, Te magad is látni fogod, hogy minden hajszálra úgy van, ahogy nálunk láttad.

A darab alapjául szolgáló mesék: Mese az erdőről, Bulámbuk, Mese a vén Gombacsinálóról, Mese a kis szürke nyúlról

Szereplők:

Erdő Angyala, Borz: Baranyai Anita

Boszorkány, Cseperke, Vaddisznó, Mókus, Gyöngyvirág Tündér: Érsek-Csanádi Gyöngyi

Rontó Ember, Gyűjtő Ember, Nyuszi, Gombacsináló Manó, Bulámbuk: Czibere Krisztián / Mátyás Zoltán

Visszhang: ÉrsekCsanádi Gyöngyi / Czibere Krisztián / Mátyás Zoltán

Továbbá: Erdei Manók, Erdei Tündérek

Tervező: Matyi Ágota

Zene: Rozs Tamás

Bábkészítő: Bódiné Kövecses Anna

Díszlet: Nagy-Kovács Géza

Jelmez: Széplaki Noémi

Rendező: Sramó Gábor

Az Aranyszamár Színház előadása.

 

BonBon Matiné: Fehérlófia

kortárs zenei mesejáték

  1. július 30. (vasárnap) 10.30 Városmajori Szabadtéri Színpad

3 éves kortól

60 perc

A Fehérlófia az egyik legismertebb és egyben legarchaikusabb magyar népmese, mely immár évszázadok óta száll szájról szájra, és sok olyan bölcsességet, tudást rögzít, ami koroktól függetlenül érdekes és érvényes mindenki számára.

Dobszay-Meskó Ilona kortárs zeneszerző és Tarr Ferenc szövegíró készített ebből a csodálatos meséből egy modern hangzású zenejátékot. Céljuk, hogy a darabot hallgatva a legfiatalabbak is kedvet kapjanak a klasszikus zene hallgatásához. Ebben segíti őket Lukácsházi Győző is, aki a műsor elején röviden megismerteti a közönséget a darabban szerepet játszó hangszerekkel.

A felnőtté váló, sok kalandot megjáró hős története nemcsak a fejlődni akarás, a küzdés, az önfeláldozás értékeit mutatja be, hanem azt is, hogy a kortárs zenétől nem kell félni.

Vélemény, hozzászólás?