27 ezer forint gyermekenként: így igényelheted az iskolakezdési támogatást

Ha általános vagy középiskolába jár a gyermeked, segítséget kaphatsz a felmerülő költségekhez iskolakezdési támogatás formájában. Még október végéig kérheted.

Az iskolakezdés a gyermek életkorától függetlenül mindig jelentős kiadást jelent a családi költségvetés számára: a tankönyvek, füzetek, írószerek, az egyszeri nagyobb tételek, mint például az iskolatáska vagy felszerelés a testnevelésórákhoz, mind-mind súlyos ezrekbe kerülnek. Ráadásul szülőként olykor nehéz is megálljt parancsolni a gyermeknek, aki minden cuki, mesés, jópofa és szép dolgot szeretne magának, hogy ne maradjon le ilyen téren a társaitól. Ebben az időszakban jó, ha tudod, hogy a munkáltatódtól segítséget kaphatsz a költségekhez.

Iskolakezdési támogatás mint béren kívüli juttatás

Béren kívüli juttatásként az étkezési, üdülési csekk vagy épp az önkéntes nyugdíjpénztár mellett a gyermekeddel kapcsolatban is kérhetsz segítséget a munkáltatódtól.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása szerint a tanév első napját megelőző és az azt követő 60 napon belül igényelheted az iskolakezdési támogatást béren kívüli juttatásként. Ennek mértéke a közoktatásban – általános vagy középiskolában – tanuló gyermekenként maximum 27 900 forint lehet, vagyis maximum a minimálbér 30 százaléka. Tehát ez azt jelenti, hogy egy első osztályos tanuló esetében, akinek mindent be kell szerezni jelentős kiadást generálva, érdemi segítséget jelenthet ez a támogatás. A juttatásban részesülhet a családi pótlékra jogosult szülő, a gyám vagy a vele egy háztartásban élő házastárs.

Az iskolakezdési támogatást évente csak egyszer lehet igénybe venni, ez azt jelenti, hogy a fentebb már említett 60 napos intervallumban egy szeptember 3-i iskolakezdés esetén július 4. és november 2. között kérheted a munkaadódtól.

Tudd, hogy adóköteles

Fontos tudni, hogy akárcsak a többi típusú béren kívüli juttatás, ez is adóköteles, így gyakorlatilag a munkáltatódnak költségbe kerül. A juttatás nagyságának 1,19-szerese után 16 százalékos személyi jövedelemadót és 10 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell megfizetnie a munkaadódnak a támogatás felső határáig, vagyis összességében 30,94 százalékos adó terheli.

Thinkstock

Abban az esetben, ha a béren kívüli juttatás meghaladja a felső határként megjelölt 27 900 forintot gyermekenként, akkor már 51,17 százalékos adóteher merül fel. Az említett összeg feletti juttatás után ugyanis már 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást is kell fizetnie a munkáltatónak. Ám még így is a kedvezményezett határon belül maradva mindenképpen olcsóbbnak minősül neked és a munkaadódnak is, mint ha ugyanezt az összeget bérben kapnád meg.

A korábbi évekhez képest újdonságnak tekinthető, hogy már nem kell iskolalátogatási igazolást benyújtanod, bőven elég, ha nyilatkozol arról, hogy jogosult vagy ezt igénybe venni. Jogosulatlanul nem éri meg a támogatást igényelni, hiszen ha ez kiderül, akkor bérnek fogják átsorolni a megkapott támogatást, és fizetned kell utána a megszokott terheket, sőt, bírságot is kiróhatnak rád.

Mire használható?

Lényegében minden olyan eszközre felhasználhatod ezt az összeget, ami a tanuláshoz szükséges: tankönyveket, taneszközöket és ruházatot is vehetsz belőle. Taneszköz megnevezés alatt egyébként még íróasztalt, széket is vásárolhatsz, ruházatként pedig a sportcipőtől kezdve a pólón át bármit vehetsz, amit az iskolába járáskor viselnek a gyerekek.

Forrás: www.life.hu/anyaskodj/20120831-iskolakezdesi-tamogatas-igenylese-es-a-jogosultak-kore.html

Vélemény, hozzászólás?