15 egészségpont – Táplálkozási útmutató 3-15 éves korig

15 egészségpont – Táplálkozási útmutató 3-15 éves korig

részlet Antal Emese Gyermek az asztalnál című könyvéből

Az egészséges étrend egészségmegőrző és betegség megelőző szerepét az egészségügyi szakemberek nem győzik hangsúlyozni, ezért a táplálkozási kultúra kialakítását már gyerekkorban meg kell kezdeni, ami elsősorban a szülő felelőssége. Az alábbiakban azokat a főbb ismérveket vesszük számba, amelyek nélkülözhetetlenek. A könyv további fejezeteiben az alapelvek bővebben is megjelennek gyakorlati tanácsokkal, hasznos tippekkel kiegészítve.

 1. A reggeli fontossága. Ami az autónak a benzin, az a szervezetnek az ébredés utáni étkezés. Elmulasztásával visszavetjük gyermekünk energiaszintjét és ezzel együtt szellemi-fizikai teljesítményét. Ne legyen olyan nap, ahol nem reggelizik a gyermek!
 2. Mivel nincs olyan étel, amely az összes tápanyagot tartalmazná, ezért fontos a változatosság. Törekedjünk arra, hogy a család napi tápláléka minél több fajta élelmiszert tartalmazzon!
 3. Napi ötszöri étkezés. Hiába a gyerek életkorának megfelelő egy étel, egyszerre nem lehet pótolni az elmaradást, ezért a gyerek szükséges energia és tápanyag mennyiségét osszuk el három fő- és két kis étkezésre. Így nem terheljük meg a szervezetét, míg ha nagyobb adagokat, ritkábban vesz magához, nem csak rosszul érezheti magát, de a túlsúly kialakulását is elősegítheti. A napi étkezési rendet tartsuk be! Ez azt jelenti, hogy három-négy óránál több ne teljen el az étkezések között!
 4. Az adag mérete. Életkorának megfelelő mennyiséget kapjon! Az étkezés nyugodt körülmények között történjen, fedezze fel, élvezze az ételek természetes ízét!
 5. Fogyasszanak a kicsik minél több fajta, minél több színű zöldséget, gyümölcsöt, olajos magvakat!
 6. A gabonafélék a mindennap ajánlott élelmiszerek közé tartoznak. Válasszuk minél gyakrabban a teljes kiőrlésű, magokkal dúsított termékeket! Kipróbálhatunk új dolgokat, mint például a bulgurt, hajdinát, kölest.
 7. A tej, tejtermék szintén a naponta fogyasztandó élelmiszerekhez tartoznak. Figyeljünk a csökkentett zsírtartalomra, különösen, ha a gyermek plusz kilókkal küzd! Részesítsük előnyben a natúr termékeket!
 8. A húsok, halak, tojás fontos szerepet játsszanak a gyermek táplálkozásában. A kedvező fehérje- és zsírsavtartalom miatt, naponta illesszük be a táplálkozásukba a húsokat, halakat heti egy-három alkalommal is adhatunk!
 9. Figyeljünk a nagy zsírtartalmú élelmiszerekre, ezek csak ritkábban kerüljenek az étrendbe!
 10. Az ételeket kevés sóval készítsük, és utólag se sózzuk meg! Gyermekeknél ez kiemelkedő jelentőségű, hiszen az ekkor kialakult ízlés a felnőttkori táplálkozási szokásokra is kihat.
 11. Gondos odafigyelést igényel a folyadékfogyasztás, amelynek az alapját a víz képezze! A cukros üdítőknél, gyümölcsleveknél vegyük figyelembe azok energiatartalmát!
 12. A mozgás fontossága is hangsúlyos, amire már gyermekkorban oda kell figyelni. Törekedjünk arra, hogy a mindennapi testnevelés mellett otthon is mozogjon, legyen szabad levegőn a gyermek!
 13. A nassolás mérséklése kulcsfontosságú. Az édességnek sem kell hiányoznia az étrendből, hetente egy-három alkalommal engedélyezhetjük, főétkezés befejező fogásaként. A gyermek ételeit ne vagy alig cukrozzuk!
 14. Rendszeresen ellenőrizzük gyermekünk testsúlyát!
 15. Gyermekünk legyen része az ételkészítésnek és a közös étkezésnek, ahol egymásra figyeljünk, beszélgessünk, hogy pozitív élményként rögzülhessen!

Könyv: http://www.antalemese.hu/hu/konyv 

Vélemény, hozzászólás?