8. Budapesti Nagy Sportágválasztó – 2011.05.27/28

A szervezők a 2010-es Nagy Sportágválasztó rendezvények sikerein felbuzdulva, töretlen lelkesedéssel kezdtek neki a 2011-es rendezvények előkészületi munkáihoz.

VIII. Budapesti Nagy Sportágválasztó időpontja: 2011. május 27-28.
IX. Budapesti Nagy Sportágválasztó időpontja: 2011. szeptember 16-17.

Nyitva tartás: 9-17 óra között.
Helyszín: Merkapt Maraton Sportközpont, 1106 Budapest, Maglódi út 12/a.
A rendezvényre a belépés ingyenes!  

A Nagy Sportágválasztó célja nem változott: minél többeket buzdítani a sportolásra, egy helyszínen lehetőséget adva több mint 90 sportág kipróbálására. Mert más érzés nézni a sportot, és más érzés kipróbálni, kézbe venni a sporteszközöket, belekóstolni az egyes mozgásformák lényegébe, gyakorlati sportélményeket szerezni, melyek a szervezők reményei szerint sokakat vezetnek el a kiválasztott mozgásforma sportegyesületi kapuihoz. Tervek szerint ismét lesznek vizes medencék több sportágnak teret adva (kajak-kenu, sárkányhajó, vízilabda, szinkronúszás, élet- és vízimentés stb.), sípálya, lovarda, mászófal, először lesz plasztik pálya a jeges sportoknak, továbbá az érdeklődők a küzdősportok és a labdajátékok sokaságával is megismerkedhetnek. Lesznek nőiesebb és férfiasabb sportok is, ami biztos, itt mindenki megtalálhatja a korához, erőnlétéhez, testfelépítéséhez leginkább illő sportágat.
A 2011-es Nagy Sportágválasztók előkészületi munkái már gőzerővel folynak.

 
 

A sportági helyszíneken érdekes bemutatókat, nyílt edzéseket láthat a közönség, de ami a lényeg, edzői jelenlét mellett minden sportágba bele is lehet kóstolni. Szeptemberben is lehetőség nyílik a találkozásra, sőt együttsportolásra a helyszínen megjelenő olimpikonokkal, élsportolókkal. A részletes programról és a neves sportolók személyéről, megjelenési időpontjairól a rendezvény honlapján www.sportagvalaszto.hu lehet majd információt kapni. 

 

A kétnapos rendezvény pénteki napja továbbra is az előre bejelentkezett, pedagóguskísérettel érkező óvodai, iskolai gyerekcsoportoknak van fenntartva azzal a változással, hogy péntek délutánján már mindenki számára nyitottak a kapuk, a szombati nap pedig teljes egészében a nagyközönségé, családoké.

 

 

A rendezvényt szervező Merkapt Maraton Team SE azt szeretné, ha a Nagy Sportágválasztón az óvodástól a nyugdíjas korosztályig mindenki megtalálná a hozzá leginkább illő sportágat, hiszen a sportot nem lehet sem túl korán, sem túl későn elkezdeni!

 

GYERE EL! PRÓBÁLD KI! VÁLASSZ!

 
 

2010-ben a Nagy Sportágválasztó túllépett Budapest határain és 16 vidéki városban is megjelent!

 
 

Összesen: Budapest + 16 vidéki város, összesen 19 rendezvény, 90 100 látogató!

 

 

 

A vidéki helyszínekről és időpontokról további információ itt! 

 

 

A rendezvény ideológiájáról… 

A rendszeres mozgás örömforrás
 
 

 

A 2007 szeptemberében útjára indított Nagy Sportágválasztó rendezvény a sport megszerettetése mellett, a helyes sportágkiválasztásban igyekszik segítséget nyújtani gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.
Megszállottan hisszük, hogy a sportot a leghatékonyabban a gyakorlatban lehet közel hozni az emberekhez.
A sport már önmagában élményt nyújt, életminőséget javít, de vannak – nagy jelentőséggel bíró – pozitív „mellékhatásai”.

 

Magyarország lakosságát érintő legsúlyosabb (szív- és érrendszeri, emésztőrendszeri, csontritkulásos, mentális) betegségek kialakulásához az inaktív, mozgásszegény életmód nagymértékben hozzájárul. Véleményünk szerint az egészségmegőrzés, a betegségek megelőzése szempontjából is kiemelt szerepe lehet a sportnak, a rendszeres mozgásnak.
A sport pozitív tulajdonságai nem csak a testre, hanem a lélekre és a szellemre is hatnak, a rendszeres mozgás számos, szinte azonnal érezhető pozitív változást idéz elő a szervezetben, s ha életünk természetes részévé válik, akkor nyilvánvalóan preventív hatása is van.

 

Szeretnénk, ha rendezvényünkön az óvodástól a nyugdíjas korosztályig mindenki megtalálná a hozzá illő, korának, testfelépítésének leginkább megfelelő mozgásformát. Sportolásra biztatunk mindenkit: hiszen a sportot nem lehet sem túl korán, sem túl későn elkezdeni!

 

A sport szerepe

 

 

Meggyőződésünk, hogy napjainkban a sportnak, elsősorban a tömeg- és szabadidősportnak, Magyarországon – pedagógiai és egészségügyi szempontból egyaránt – kiemelt szerepe van.
A mai gyerekek és felnőttek tragikusan keveset sportolnak intézményes kereteken belül és kívül egyaránt, rossz fizikális, egészségügyi állapotban vannak, rengeteg az agresszív, káros szenvedélyekkel élő kallódó gyerek, tinédzser, depressziós felnőtt, a statisztikákban nyerő helyeket vívunk ki ezekben a negatív „rangsorokban”.
És szintén tény, hogy „a társadalom krónikus mozgáshiánya, illetve katasztrofális életmódja alapvetően nem csak anyagi, hanem főként szemléletbeli hiányosságokra vezethető vissza, ezen azonban lehet javítani… Egy nemrégiben végzett uniós felmérés szerint a fiatalok 35 százaléka azt mondja, azért nem sportol, mert nincs ideje, 25 százalék nem szeret, azt pedig, hogy ez költséges, létesítményigényes dolog lenne, csak 6 százalékuk említi. A mozgás szeretete tehát elsősorban szemlélet és nevelés kérdése.” – mondja Nádori László professzor, a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének tiszteletbeli elnöke a Harmonet egyik cikkében.

A sport nemcsak azért fontos, hogy később legyen kinek szurkolni az olimpián, a sport népszerűsítésére szánt forintok, minden túlzás nélkül állíthatóan, többek között az egészségügynek, az oktatásnak, a drogmegelőzésnek, a nyugdíjfolyósításnak, a bűnmegelőzésnek stb. szállítanak hasznos, értékes megtakarított forintokat.  A sport ügye társadalmi kérdés, és társadalmi összefogásért kiált!

Hiszen az a gyermek, felnőtt, aki rendszeresen sportol, jobb fizikális, egészségügyi állapotba kerül, jobban teljesít az iskolában illetve a munkahelyén, pozitív életközösség tagjává válik, mely távol tartja a káros szenvedélyektől (drogtól, dohányzástól, alkoholtól), hasznosan vezeti le a felgyülemlő feszültséget, agresszivitást, lelkileg és szellemileg is kiegyensúlyozottabbá válik, tudatosabban éli az életét. Nem sok olyan dolog van, ami annyira előremutató, mint a sport.

 

A rendezvény céljai

 
 

A Nagy Sportágválasztó elindításkor az volt a cél, hogy minél több emberhez jussanak el a sport pozitív üzenetei, nem csak elméleti síkon, hanem a gyakorlatban.  Létrehoztunk egy olyan rendezvényt, mely egy évben kétszer (májusban és szeptemberben), rendszeresen lehetőséget ad arra a nagyközönségnek – gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt –, hogy a sport közvetlen közelébe kerülhessenek, a gyakorlatban próbáljanak ki sportágakat és így dönthessék el, melyik mozgásformát válasszák maguknak.

A IV. Nagy Sportágválasztón – edzők, élsportolók, olimpikonok közreműködésével – 92 (!) sportágat tehetett próbára a helyszínen megjelent 16 500 érdeklődő (például atlétika, tájfutás, öttusa, falmászás, kajak-kenu, síelés, sportlövészet, vívás, valamint a torna, a labdajátékok, a küzdősportok különböző válfajai stb.), közvetlen tájékoztatást kapva, hogy hol tudja gyakorolni az adott sportágat.

A lényeg, hogy a gyerekek, felnőttek ne csak nézzék az egyes sportbemutatókat, hanem aktív részesei legyenek maguk is a rendezvénynek, vegyék kezükbe a sporteszközöket, próbálják ki a sportágakat, tapasztalják meg egyes mozgásformák lényegét, hangulatát.  „Ízleljék meg” a sportot, szerezzenek pozitív sportélményeket.

Egyik nagy előnye a rendezvénynek, hogy az érdeklődők egy helyszínre összegyűjtve ismerkedhetnek meg a sportágakkal. Kinek van ideje, energiája, hogy 60 sportklubot végiglátogatva válassza ki a korának, testfelépítésének, erőnlétének minden szempontból leginkább megfelelő mozgásformát?  A Nagy Sportágválasztó erre jó lehetőséget teremt.

A sportágak ilyen egyedülállóan nagyszámú felhozatala, kipróbálási lehetősége reméljük azoknak is „étvágyat" csinál, akik eddig nem érdeklődtek a sport iránt, nem véletlenül hangoztatjuk, hogy a Nagy Sportágválasztó „sportvágygerjesztő" kíván lenni.

 

Célközönség
 

 

A rendezvények mindig pénteki és szombati napra esnek, a pénteki nap kicsit szakmaibb, ekkor előre bejelentkezett óvodás, iskolás gyerekcsoportokat várunk pedagógusok, testnevelő tanárok kíséretével. Szombaton pedig szélesre tárt kapukkal a nagyközönséget. Ez a nap inkább a családoké, itt szülők és gyerekek együtt próbálhatják ki a sportágakat, közös élményeket és hasznos információkat szerezhetnek.

 

Az hogy pénteken elsősorban tanárok kíséretében érkező gyerek-csoportokat várjuk rendezvényünkre kiemelt jelentőséggel bír, hiszen így a szombati napon megjelenő felnőtt lakosság, a családok, az „egészségfelelős” nők mellett a gyerekek is közvetlen tájékoztatást kaphatnak a sport, a mozgás, az egészséges életmód fontosságáról. A tudatformálást, tájékoztatást, a sztereotípiák kiölését nem lehet elég korán kezdeni, sőt! A prevencióra, az egészség megőrzésére, a sport szeretetére való nevelés igazából itt kell, hogy kezdődjön.

 

Az intézményes kereteken belül érkező gyerekcsoportoknál további előny, hogy így azok a gyerekek is a sport közelébe kerülhetnek, akiknek szüleik esetleg nem orientáltak a sport irányába, élményeiket otthon elmesélve lehet, hogy éppen ők irányítják szüleik figyelmét a mozgás felé.
 
 
Nem csak egy sportrendezvény
 
 

 

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy rendezvényünkön a sporthoz és az egészséges életmódhoz szorosan kapcsolódó kiegészítő szolgáltatások, tanácsadások, civil és non-profit szakmai szervezetek is megjelenjenek.

 

Rendezvényünk vonzereje, sajátosságai
 
 
 

 

1. Egyedülállóan sok sportág kipróbálásának lehetősége egy helyszínen, szakemberek, edzők közreműködésével. Azonnali tájékoztatás, hogy hol lehet gyakorolni az adott sportágat.2. Bár nem elsődleges célunk a tehetségkutatás, az edzői jelenlét az egyes sportágaknál azt is lehetővé teszi, hogy a szakértő szemek észrevegyék, ha egy-egy kivételes tehetség megcsillan.
 
3. Olimpikonok, élsportolók jelenléte, aktív közreműködése az egyes sportágaknál. A neves sportszemélyiségekkel nem csak találkozásra, beszélgetésre, de együttsportolásra is lehetőség nyílik.
 
4. Különleges, Magyarországon kevésbé ismert sportágak kipróbálási lehetősége:krav-maga, kettlebell, korfball, floorball, skimboard, sepaktrakraw, lábtoll-labda, jodo, iaido, lacrosse…stb.
 
5. A rendezvény témája, célja, valamint a megjelenő érdekes sportágak, élsportolók, olimpikonok, médiaszemélyiségek, „sztárok” bevonása miatt nem csak a sportot, az egészséges életmódot fontosnak tartó rétegek számára lehet érdekes, hanem azok számára is vonzerővel bír, olyan rétegeket is megmozgathat, akik egy „csak” egészségvédelemmel kapcsolatos rendezvényt esetleg nem látogatnak meg, de ebben a miliőben erre a témára is befogadóvá válnak.

 

A fentiek miatt a rendezvény a média számára is nagy hírértékkel bír, mely a fizetett hirdetéseken túl számos sajtómegjelenést tesz lehetővé, a helyszínre vonzza a média képviselőit.

 

 

Vélemény, hozzászólás?