A 6-8 hónapos babák alvási igénye

A 6-8 hónapos babák átlagos alvásszükséglete 13-15 óra, általában 3x alszanak napközben és 1,5-2,5 órát tudnak ébren maradni elfáradás nélkül napközben. Ebben a korban a gyermekek egy része már evés nélkül is bírja a éjszakázást, de sok esetben az éjszakai ébredések pont ebben a korban jelennek meg újra. Az ok az alvásszerkezet rendeződésében, illetve a különböző, alvást megzavaró fejlődési eseményekben keresendő.

A fogzás és a mozgásfejlődés is egyre jobban beindul ebben a korban, az elkezdett hozzátáplálás pedig emésztési bonyodalmakat okozhat. Emellett a babáknál gyakran megváltozik az, hogy hogyan szeretnek elaludni, az eddig bevált technikák már nem működnek többé, a babakocsiban a baba inkább nézelődik, mint alszik, a ringatás kapcsán ki akar ugrani a kezedből, a kiságyban pedig az új mozgásformákat gyakorolja alvás helyett.

Nagyon fontos ebben a helyzetben, hogy átértékeld egy pillanatra a napirendet, vedd számba a megváltozott ébrenléti időket és azt, hogy 6-8 hónapos korban a rövid szundítások már gyakran nem elegendőek. Elképzelhető ugyanis, hogy inkább az alvások időzítésével van gond, nem az altatás módjával.

Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a baba már nem az az ici-pici újszülött, aki szinte a nap nagy részét alvással tölti, hanem a személyiségét egyre jobban megmutató, és mindenre kíváncsi babáról van szó, aki egyre aktívabban mond véleményt arról, hogy mit is szeretne. 

Mit tegyél, ha felborul a nappalok menete?

Gondold át a napirendet. Lehet, hogy a babának azért nem ideális már a megszokott napi menetrend, mert éppen megnőtt az az idő, amit elfáradás nélkül el tud tölteni két alvás között. Tehát, a megszokott időben nem lesz még elég álmos ahhoz, hogy elaludjon, vagy hamarabb fog felébredni a megszokottnál.

Gondold át, nem változott-e meg a baba igénye azzal kapcsolatban, hogyan szeretne elaludni. Sok baba ennyi idősen érik meg az önálló vagy kevesebb segítséggel történő elalvásra, ami abban nyilvánulhat meg, hogy a baba nem alszik már el a cicin, ki akar mászni a kezedből ringatás közben, vagy fészkelődik a babakocsiban vagy a hurciban. Ilyenkor érdemes egy próbát tenni a kiságyas altatással.

Ahogy nő a baba, az alvása egyre jobban hasonlít a felnőttek alvásához. Ezt azt is jelenti, hogy az alvási körülmények tekintetében is egyre kevésbé fog jól aludni mozgás közben, kényelmetlen pozícióban vagy fényben, zajban. Mi sem tudjuk igazán kipihenni magunkat egy kényelmetlen széken aludva vonatozás közben vagy a kocsi hátsó ülésén kuporogva. Ezért érdemes megteremteni a babának is azokat az ideális feltételeket, amelyek segítenek nekik mélyen és hosszasan aludni.

Az éjszakai ébredések újbóli megjelenése lehet átmeneti, ilyenkor növekedési ugrás, fogzás állhat a háttérben. Vagy lehet állandó, amikor inkább napirendi gond, vagy az altatási szokások állhatnak a háttérben. Vannak babák, akik sokáig megéheznek éjjel, főleg anyatejes és lassabban haladó hozzátáplálás esetén gyakori az, hogy a pici továbbra is 3-4 óránként felkel szopizni. Ez nem szoktatás kérdése, inkább alkati dolog, így nem érdemes mindenképp erőltetni az éjszakai elválasztást, hiszen a gyakran megéhező baba érthető módon éjjel is gyakrabban kér egy kis utánpótlást, főleg nyáron, nagy melegben.

Szakértőnk: Dénes Ivett, bababarát alvás tanácsadó

Vélemény, hozzászólás?