A fagy birodalma – Titkok és rejtélyek a sarkvidékeken címmel interaktív kiállítás nyílt a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, amely november 2-ig látogatható

A kiállítás még csak két hete tárta ki kapuit, de máris több ezren voltak kiváncsiak arra, hogy miért nyikorog minden lépésnél a rénszarvas lába, élhet-e 200 évig a grönlandi cápa és hogy milyen különös szokásaik vannak a belugáknak.

Hány kilométert tesz meg naponta egy kardszárnyú delfin? Hogyan fest a hótücsök? Miért takarja el az orrát a jegesmedve vadászat közben? Melyik fókának van 100 felesége? Miért nincs "vérük" a déli-sarki halaknak? E rejtélyes vidékeket és trükkös túlélőművészeit mutatják be a szervezők a 700 nm2-es kiállításon élethű szobrok és színes képek segítségével.

Bolygónk Északi- és Déli-sarkvidékén, még ha számunkra riasztónak is tűnik, pezseg az élet. Az óriásira hízott jégtáblákon tömött bundájú emlősök és fészekrakó madarak élnek, a dermesztően hideg parányi lények sodródnak és óriási tengeri állatok, halak, bálnák, kardszárnyú delfinek úsznak. Ebben a kemény, titokzatos világban csak az igazán rátermettek boldogulnak, s az élőlények az évmilliók alatt számtalan fortélyt bevetettek az életben maradásért. A lenyűgöző élővilág mellett azt is megtudhatjuk, hogyan őrzik e fagyott tájak Földünk múltjának, bolygónk történetének egyedülálló tanújeleit, és miért fontosak a jövőnk szempontjából.

    

A látogatók belépéskor játéklapot kapnak, melynek segítségével megoldhatják a fejtörőket. Ha esetleg nem tudnák, hogyan figyelmezteti társait az alaszkai mormota a veszélyre, ne csüggedjünk, nézzünk alaposan körül és biztosan megleljük a helyes választ! A különleges hangulatú utazás végén a jó megoldásokért cserébe ajándék várja a látogatókat.

Helyszín:

Magyar Mezőgazdasági Múzeum

1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár

www.mezogazdasagimuzeum.hu

www.facebook.com/mezogazdasagimuzeum

 

    

Vélemény, hozzászólás?