„Az leszel, amit megeszel.” Családi burgonya és hagyma-nap a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban 2011. október 15.

„Az leszel, amit megeszel.” Családi burgonya és hagyma-nap (2011. október 15., 10-16 óráig)

A családi napon látogatóink megismerkedhetnek az alapvető mezőgazdasági élelmiszereink, a burgonya és a hagyma történetével, termesztési módjaikkal, értékes hatóanyagaikkal és a mindennapi felhasználási lehetőségeikkel.

Megtudhatják, milyen eszközök szükségesek a hagyma termesztéséhez, miben szállították, tárolták az idők során, hány fajtáját termesztik ma Magyarországon, illetve milyen növények tartoznak még a hagymafélék családjába.

A programmal szeretnénk felhívni a figyelmet a környezet és az ember szoros kapcsolatára a táplálkozási szokások, a népgyógyászati módszerek, az élelmiszerek feldolgozási módjának, valamint a keletkező természetes anyagok újrahasznosításának (komposztálás) bemutatásán keresztül a régmúltból eredő fortélyok alkalmazásával. A családi napon kézműves programok, gasztro-sarok, kóstolók, interaktív és közösségépítő, drámapedagógiai feladatok játsszák a főszerepet.

A burgonya magas tápanyagtartalma, eltarthatósága, sokoldalú felhasználási módjai miatt, a gabonafélék mellett, az egyik legnépszerűbb növényünk. Az Amerikából származó növény használata szinte kizárólag az élelmezésben ismeretes, ám ezen a téren ételeink elengedhetetlen alapanyagát jelenti. A burgonya nagyon egészséges étel, hiszen ásványi anyagokban gazdag, ám ezen kívül számos gyógyhatása is ismeretes, pl. a nyers burgonyaszeletek nedve lágyítja, tisztítja a bőrt; reszeléke enyhíti a szem körüli duzzanatokat, hűsíti a nap égette bőrt; pépjével pattanásokat, aranyeres csomót kezelnek; nedvével keléseket vagy forrázott sebeket gyógyítanak.

A vöröshagyma a magyar ételek egyik legfontosabb ízesítő fűszere és a magyar kertek elmaradhatatlan növénye. Vadon egész Ázsiában előfordul és valószínűleg Iránban kezdték először termeszteni. Innen Egyiptomba a Nílus mellékére került, majd eljutott Európa országaiba. Indiában már 2000 év óta gyógynövényként ismerték: a szívbetegségek, reumatikus fájdalmak gyógyítására használták. Számos őshonos faja ismeretes (vörös-, bajuszos-, kígyó-, illatos-, gyík-, póré-, metélőhagyma). Napjainkban a fűszerező tulajdonságáról, jellegzetes csípős ízéről, illatáról ismert. Talán kevésbé köztudott, hogy a fent felsorolt tulajdonságainak köszönhetően kiváló baktériumölő hatású.

A fokhagyma őshonos hazája Dél-Ázsia, különleges ízfokozó hatása miatt az egész világon kedvelik. Egyes ókori népek varázserőt tulajdonítottak neki, Egyiptomban pedig szent növényként tisztelték. A középkorban gyógyító és tisztító erőt tulajdonítottak neki, gerezdjét amulettként hordták a nyakukban. A pestisdoktor madárfejszerű álarcának csőrrészébe, többek között, fokhagymalevelet is tettek. Hazánkban a 15. században kezdték el termeszteni.

Programkínálat

Gasztro-sarok – különleges íz utazás
• burgonyás és hagymás ételek kóstolója
• krumplicukor csemegézés
• hagymás italok, a hagyma tea
• hagymakenyér „hagymával"

Művész műhely – kézműves programok
• krumpli nyomdázás
• krumpli puska és krumpli állatkák készítése
• krumpli törés – tört krumpli készítése
• krumplivirág készítése papírból
• „krumpliorr" készítése
• Ne sírj! – trükkök a hagyma feldolgozásához
• hagymás növények festése

Tudástár – interaktív drámapedagógiai játékok
• burgonya és hagyma kultúrtörténeti ismertető
• Mire jó? – ismerkedés a krumplibogárral
• hagymajóslás
• hagymafotók a régmúltból

Játék kuckó – játékok kicsiknek és nagyoknak egyaránt
• arcfestés
• üvegfestés
• fajátékok
• krumpli malom
• „hagymakarika" dobáló
• mese: „A kishitű krumpli" és „A szegény legény, az ördög meg a krumpli"
• mese: Szent Pétör mög a hagyma, „Igen is meg nem is Hagymácska", „Hagyma Sára és Hagyma Sámuel"

Vásároljon Ön is kiváló minőségű burgonyát és hagymát! A rendezvényen Kármán Béla (MAGOSZ) termelő árusít:
5 kg-os burgonya: 300 Ft/ zsák, 3 kg-os vöröshagyma: 300 Ft/ zsák, 900 gr akácméz: 1450 Ft, 900 gr virágméz: 1300 Ft, 500 gr akácméz: 950 Ft, 500 gr virágméz: 800 Ft, 250 gr maci akácméz: 550 Ft, 250 gr maci virágméz: 400 Ft

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, a Jáki kápolna melletti kerengő

Belépőjegy árak: felnőtt 800 Ft, gyermek (6-18 éves korig) 400 Ft, családi jegy (2 felnőtt és 2-3 gyermek) 2200 Ft.
A jegy a programon való részvételre jogosít, a múzeum kiállításainak látogatásához külön belépőjegy vásárlása szükséges.

Vélemény, hozzászólás?