Betiltják az oviban a szörpöt, a fánkot

A gyerekek egészsége érdekében az országos tiszti főorvos betiltaná a túl sós, túl zsíros és a túl cukros élelmiszereket a közétkeztetésben. A jogszabály egyelőre csak tervezet, de valószínűleg még idén életbe lép. Addig –hogy gördülékenyebb legyen az átmenet- az ÁNTSZ honlapján megtekinthető a menzáknak szánt ajánlás. Egyelőre még nem kötelező a betartása.

 

Az új élelmiszerajánlás a változatos étkeztetést is szorgalmazza. A szakemberek reményei szerint a közétkeztetésben megjelenő új trendet a gyerekek is „hazaviszik” majd, ezért az egészséges étkezés igénye begyűrűzik a háztartásokba is.

Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, hogy a jogszabály célja a társadalom egészségének javítása a fiatal generáción keresztül. A jobb étrend ugyanis kevesebb szív-és érrendszeri megbetegedést, daganatos megbetegedést indukál, és a mára népbetegségnek számító cukorbetegséget is megelőzi.

A helyettes országos tiszti főorvos nem jelölt meg célkeretet és forrástámogatást az interjúban, de azt elmondta, hogy jelenleg nagyon változó a norma: 100 és 770 forint között ingadozik településenként. Az országos átlag 259 forint, de ez a szakemberek szerint is kevés. Szabó Enikő hangsúlyozta, hogy nem feltétlenül a több pénzből gazdálkodó menzák szolgáltatják a jobb minőségű ételt: sok olyan intézménnyel találkoztak a felmérés alatt, amely kevesebb pénzből jobb ételt rakott a diákok asztalára, mint a drágább étkezdék. a szakember pozitív példaként a Békés megyei önkormányzatok és a Nemzeti Gasztronómiai Közösség Mintamenza Programját említette.

A közétkeztetés reformja természetesen nem kizárólag az oktatási intézményeket érinti, hanem például az egészségügyi intézményeket, szociális otthonokat is.

Forrás: donna.hu/cikk/Betiltjak-az-oviban-a-szorpota-fankot/8645

Vélemény, hozzászólás?