Biztonságban a játszótéren is

Gyermekeink a játék során fedezik fel az őket körülvevő világot, és fontos, hogy közösségben is megélhessék a játék örömét. A bölcsődén és az óvodán túl ennek kétségkívül a legnépszerűbb helyszíne a játszótér. Néhány óvintézkedést mi magunk is meg tudunk tenni annak érdekében, hogy felhőtlen legyen az itt töltött idő.

Összeszedtünk pár fontos tanácsot, amire szülőként figyelhetünk a környezetünkben lévő játszóterekkel kapcsolatban.

1. tanács – Gyermekünk a játszótéren

Mielőtt elindulnánk a játszótérre, ellenőrizzük, hogy nincs-e a ruhán olyan fűző vagy hurok, ami játék közben beakadhat. Figyeljünk arra is, hogy a gyermek cipője ne essen le könnyen a lábáról, illetve könnyen tisztítható legyen, amit a homokozóban is bátran viselhet. Figyeljünk rá, hogy futkározás közben ne legyen nála étel, ital, nyalóka, és a földről se vegyen a szájába semmit. Szükség esetén váltóruháról is gondoskodjunk.

Ha megtettünk minden óvintézkedést, akkor már csak felügyelnünk kell a játékot. Néhány eszköz használata baleseti kockázatot rejthet magában. Ennek kivédésére azonban jogszabály született. Erre térünk ki röviden az alábbiakban.

2. tanács – Játszótéri eszközök tanúsítása

„Jó, ha tudjuk, hogy a játszótéri eszközök csak úgy kerülhetnek forgalomba, ha a gyártó nyilatkozattal igazolja, illetve egy arra kijelölt szervezet bevonásával tanúsíttatja annak biztonságos használatát” – tájékoztatott minket Freiwillig Sándor az AGMI Zrt. játszótér tanúsítási szakértője. Erről telepítés, illetve használatba vétel előtt újabb, független szervezet által végzett vizsgálatot követően ismét tanúsítvány készül.

3. tanács – Játszóterek ellenőrzése

A játszótér fenntartójának továbbá rendszeresen, a gyártó által ajánlott időközönként (ez általában 1–3 hónap) vizsgálattal, önellenőrzéssel meg kell győződnie arról, hogy a játékok megfelelő minőségűek, biztonságosan használhatók, adott esetben javításra vagy cserére szorulnak. Ezenkívül törvényileg meghatározott időközönként (a jelenlegi szabályozás szerint háromévente) kérelmeznie kell a hatóságilag kijelölt szervezetek valamelyike által végzett ellenőrzést is. A Fogyasztóvédelmi Hatóság ennek betartását időszakosan ellenőrzi, hiányát szükség esetén szankcionálja.

Ha kétségeink merülnének fel valamely játék biztonságos használhatóságát illetően, gyermekeink testi épségének megóvása érdekében mielőbb jelezzük ezt a játszótér üzemeltetőjének a helyszínen kifüggesztett tájékoztatón feltüntetett elérhetőségén.

Többet a játszóterek ellenőrzéséről az AGMI Zrt. honlapján tudhat meg >>

Vélemény, hozzászólás?