Cinegezaj Minifesztivál 2015. Március 28.

A Cinegezaj Meseműhely bemutatja: Cinegezaj Minifesztivál

Világcsücsök Közösségi Tér

1132 Budapest, Váci út 50. 2-es kapucsengő

Programok

14:00 Miért csíp a szúnyog?

mesél: Lovranits Júlia ,,Rigó”

Természetközeli népmesék esőről, napsütésről, állatokról. Nem a klasszikus, emberi rossz tulajdonságokról szóló fabulák: ezekben a mesékben az állatok csodálatos segítők, vagy egy-egy létező tulajdonságukról tanulhatunk. Kézjelekkel (többek között indiai mudrákkal és ázsiai kéztrükkökkel) a gyerekek a mese folyamán saját maguk is megjeleníthetik a szereplőket: madarakat, kutyát, cicát, virágokat de még sárkányt is.

Ajánlott korcsoport: óvoda nagycsoport, általános iskola alsó tagozat

14:45 Százlábú szelidítő

kézműves játszóház Pleszkán Écska vezetésével

Ajánlott korcsoport: óvoda nagycsoport, általános iskola alsó tagozat

 16:00 A hetedhét lángot álmodó mesekönyv

mesél: Varga-Fogarasi Szilvia

Két nagy szerelmem van: az otthon elvégezhető kísérletek és a mesemondás. Amikor pedig a kettőt ötvözni is szabad, olyankor kiszabadul belőlem a kisördög. Ezúttal is életveszélyes leszek, utamon régi cimborám, a tűz fog kísérni. Meg a lidércek. És egy fél marék sárkánykaki. Vigyázat, ez tényleg meleg lesz!

Ajánlott korcsoport: 14+.

 

16:45 Bábactivity

interaktív bábfoglalkozás Pleszkán Écska vezetésével

 

A közösen kipróbált drámajátékok segítségével együtt fejtjük meg mitől lesz  egy adott tárgy ,,báb”, milyen gesztusokkal tudjuk kifejezni magunkat a legkönnyebben egy színpadi szituációban, illetve hogyan tudjuk ezeket a gesztusokat  egy báb segítségével megjeleníteni. A foglalkozás második felében együtt készítjük el a saját bábjainkat, melyekkel később paraván mögött, a gyakorlatban is kipróbálhatjuk a korábban átbeszélt technikákat, egy közös villámbábelőadás keretein belül.

Ajánlott korcsoport: 12+.

 

18:00 Repülj madár, repülj! Repülj szívem, repülj!

mesél: Nagy Enikő

A magyar népmesék és más nem magyar népmesék szövevényes útjaira hívom a mesehallgatót. Lépjünk be együtt a sűrű erdőbe, keressük meg az élő-haló víz forrását, s találjunk rá arra a tisztásra, hol szívünk zenéjét lehet hallani, és ha kell, elmegyünk érte az Üveghegyen túlra is, mert ott lakozik a legszebb szép és a legjobb jó. Tarts velünk e mesebeli utazásra, hogy együtt koptathassuk el az idő csizmáját!

18:40 Cinegezaj Műhelytitkok

A programot egy az előadóinkkal folytatott kötetlen beszélgetéssel zárjuk,mely során a résztvevőknek lehetősége nyílik közelebbről is megismerkedni az elhangzott mesék kultúrtörténeti hátterével,eredetével.

Koboldológia

Pleszkán Écska és Mórász Dávid fotókiállítása (egész nap)

Az én figuráim nem szépek, inkább karakteresek. Koboldoknak hívom őket, mert mindegyikük torz egy kicsit. A kobold szó a számomra valamiféle szinonimája a karikatúrának, olyan, mint egy görbetükör. Bárkiről lehetne ilyen kis groteszk arcképet mintázni…Az emberek sokszor elfelejtik, hogy egy görbe orr, egy furcsa fintor,vagy néhány anyajegy is védjegy. Lebecsülik ezeket a vonásokat és meg akarnak szabadulni tőlük. Úgy érzik, hogy ami eltér az átlagtól, ami más rajtuk azt el kell rejteni, szégyellni kell. Szerintem ez nem így van. Szeretném megmutatni milyen, amikor ezeket a részleteket kiemeljük.

Bővebb információ;

www.facebook.com/vilagcsucsok

www.facebook.com/cinegezaj

 

Vélemény, hozzászólás?