Ébredő tájak – ingyenes családi program a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban 2012. május 12.

Ébredő tájak – ingyenes családi program (2012. május 12., 10-17 óráig)

A Tavasztól-őszig magyar tájakon című ötalkalmas, a magyar tájakat és a hazai termékeket népszerűsítő, díjmentes programsorozat második alkalmán a fényszennyezésről is hallhatnak, de kiváló étkeket is kóstolhatnak az érdeklődők!

A Tavasztól őszig magyar tájakon című, a Nemzeti Vidékstratégiához kapcsolódó programsorozat célja, hogy segítse a gazdálkodók, a kézművesek, a gyógynövénytermesztők, az állattartók és az érdeklődő városi emberek, családok, kicsik és nagyok találkozását. Szeretnénk ösztönözni egy olyan város-vidék kapcsolat újjáéledését, amely hozzájárul a falvak gazdasági létalapjának visszaállításához és a vidék értékeinek megismertetéséhez, megőrzéséhez.

A három évszakon átívelő, a magyarországi nemzeti parkokkal együttműködésben megvalósuló rendezvényeken a kiemelkedő természeti adottságok, a kiváló minőségű hazai élelmiszerek, a páratlan népművészeti és kismesterségi hagyományok tárulnak látogatóink elé.

A rendezvénysorozat egy körutazásra hívja az érdeklődőket a hazai tájak hangulatai, illatai, a vidéken megőrzött hagyományok, értékek és a mezőgazdasági munkák háromdimenziós tér- és időszalagján. A hónapról hónapra változó programok mentén nyomon követhetjük, ahogy a téltemetés után a természet újjászületik, elkezdődik az állatok legeltetése, a vetés, majd a növények virágzása, a gyümölccsé érés és végül az aratás, a betakarítás. Találkozhatunk azokkal a hazai gazdálkodókkal és mesteremberekkel, akiknek ez a körforgás, a természet rendje határozza meg a mindennapjait. Az ő munkájuk révén kerülnek az asztalunkra az illatos barackok, az ízletes házi sajtok és a fűszeres borok.


2012. május 12. Ébredő tájak – „külső és belső megújulás"

A természet tavaszi megújulásának gazdag forma- és színvilágához kapcsolódó programjainkon a gyermekek megtanulhatják többek között a madárodú készítésének rejtelmeit. A felnőttek megismerkedhetnek a festőnövényeinkkel, azok felhasználásával és a bokrétának való alapanyagokkal is. Ezen a napon a vidék ébredésének is tanúi lehetünk: helyi közösségek kezdeményezései, termelői együttműködések világa bontakozik ki előttünk a vásári hangulat forgatagában.

A Duna-Dráva Nemzeti Park is bemutatkozik a rendezvény alkalmával, a nap folyamán változatos programokkal, előadásokkal, kézműves foglalkozások sokaságával várják az érdeklődőket. „A Duna-Dráva Nemzeti Park természeti értékei gyerekeknek" című interaktív foglalkozás, ahogy a címe is mutatja, a legfiatalabb korosztálynak szól – a vízparti területek titokzatos madárvilágával, a rétek színpompás virágaival ismerkedhet meg a fiatal közönség. Bemutatkozik a Természetvédelmi Őrszolgálat, mindenki megtudhatja, milyen sokrétű tevékenységet folytatnak a zöld egyenruhás testület tagjai. Megismerkedhetünk Európa egyik legkisebb fényszennyezésű területe, a Zselici Csillagoségbolt-park titkaival és a fényszennyezésről is hallhatunk hasznos információkat.

A nap folyamán két kiállítás kalauzol bennünket a gyógynövények és a Mecsek világába: Molnárné Lénárd Éva Gyógynövények című akvarell tárlata, valamint a Négy évszak a Mecsekben című fotókiállítás, melynek képeit a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetben lebonyolított természetfotós gyakorlatok résztvevői készítették.

A természetismereti játszóházban az ébredő erdőkkel és a leggyakrabban használt gyógynövényeinkkel ismerkedhetnek meg a gyerekek.

A rendezvényen a dél-dunántúli régió termelői és kézművesei tartanak bemutatót, lesz gyógyteakóstolás, kosárfonási bemutató, a programon megjelenik lekvárkészítő, méhész, sajtkészítő, csuhé-és fajáték készítő. A programon kirándulási ötleteket is lehet gyűjteni a nemzeti parkot bemutató kiadványokból, de a látogatók az otthon maradt családtagoknak vihetnek vásárfiát is: többek között könyvet, térképet vagy csuhéfigurát.


Helyszín: a Magyar Mezőgazdasági Múzeum kerengője

A rendezvényre való belépés díjtalan!
A múzeum főépületében található kiállítások látogatásához belépőjegy vásárlása szükséges.

A programsorozat a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szervezésében, a hazai nemzeti park igazgatóságok közreműködésével valósul meg.


A díjmentes rendezvénysorozat további időpontjai:

2012. június 2. Gyógyító természet – „fűben, fában orvosság"
Mi, városiak is tudjuk, hogy Magyarország gyógyvizekben nagyhatalom. De vajon tudjuk-e, hogy mi a különbség a fűszernövények, a gyógynövények és a drogok között? Tudjuk-e, mi lapult a javasasszony köténye alatt, mi mindennel lát el minket a természet, hogy megőrizhessük egészségünket életünk minden szakaszában? Ezen a napon mini-kiállításunk, kézműves foglalkozásaink, természetgyógyász tanácsadóink adnak választ az érdeklődők kérdéseire. Emellett mesterségek bemutatói, gyógyvizeinkről szóló előadások, városligeti séták, vizes kísérletek teszik teljessé a látogatók napját.

2012. július 28. Folyók között mi terem – „vadat és halat, s mi jó falat…"
A nyár közepén, a tikkasztó hőségben igazán jól esik akár egy csepp víz is. A Vajdahunyadvár középkori kolostorudvarának hűvösében játékosan ismerkedhetünk a magyarországi halfajokkal, a felnőttek vizeink világáról szóló előadásokat hallhatnak, a gyerekeket akadálypályák várják, majd balatoni halászlevet kóstolhatnak. A hagyományokhoz ezúttal az ártéri gazdálkodás napjainkban újraéledő világának és termékeinek megismerésével kerülhetünk közelebb.

2012. szeptember 29. Gazdag ősz – „…meghozta gyümölcsét"
Az aratás és a szüret mindig többet jelent egyszerű munkánál, az egész éves fáradozás után igazi ünnep. Ilyenkor derül ki, milyen lisztből készül az újkenyér, jóízűvé érett-e az alma, a szőlő megfelelő minőségű-e a tökéletes bor elkészítéséhez, az állatok és növények gondozása, nevelése „meghozta-e a gyümölcsét". Látogatóink borászati tárlattal egybekötött borkóstoláson vehetnek részt, és maguk is kipróbálhatják a mustkészítés fortélyait. Közben a gyerekek megismerkedhetnek a Városliget fáinak és bokrainak terméseivel, melyekből akár azonnal asztaldíszt készíthetnek. A kiváló minőségű magyar termékek piacterén az ízletes nedűk mellé további finomságokat kóstolhatnak látogatóink.

Vélemény, hozzászólás?