Európa-nap a Kiscsillaggal és hét ország neves jazz-zenészeivel 2013. Május 11.

Európa-nap a Kiscsillaggal és hét ország neves jazz-zenészeivel 2013. Május 11.

Európa-nap a Kiscsillaggal és hét ország neves jazz-zenészeivel

Ünnepelje velünk az Európa-napot május 11-én szombaton, a budapesti Erzsébet téren. Az egész napos programok között az egészen kicsik és az idősebbek, a jazz, a gospel, a blues, a klasszikus és a rockzene rajongói, valamint a színház szerelmesei is találnak majd kedvükre valót.

Az idei Európa-nap fókuszában a polgárok európai éve áll, ezért az Erzsébet tér egy napra modern kori, sokszínű, európai agorává változik. Köszöntjük a július 1-jén csatlakozó Horvátországot is és az így 28 tagúra bővülő Európai Uniót.

Reggel tíztől este tízig színes programokkal várunk mindenkit. A legkisebbek számos gyerekprogram közül választhatnak: a Piréz Műhely foglalkozásai, RePlacc, ökoprogramok, ugrálóvár, alkotósarok, valamint Kovácsovics Fruzsina és az Apacuka zenekar koncertje várja a gyerekeket.

A felnőttek tájékozódhatnak az őket európai polgárokként megillető jogokról, legyen szó akár EU-s munkavállalásról, tanulásról, vagy a 2014-es európai parlamenti választásokról. Az útleveles játékban részt vevők pedig számos ajándéktárggyal gazdagabban térhetnek haza.

A nagyszínpadon hazai és európai zenészek váltják egymást. A nap fő fellépője a Lovasi András nevével fémjelzett Kiscsillag zenekar. Összesen hét országból érkeznek a neves jazz-zenészek, hogy egy közös, sokszínű európai produkcióval köszöntsék az Európa-napot. Magyarországot a jazz-rajongók körében méltán népszerű Szakcsi Jr. (zongora) és Gyárfás István (gitár) képviseli majd. Nagy Brittaniából Byron Wallen trombitás érkezik, akit a Jazzwise magazin "az egyik leginnovatívabb, legizgalmasabb és legeredetibb élő trombitásként" aposztrofált. Dániát Christina von Bülow, szaxofonosnő, Ausztriát Berndt Reiter, kiváló dobos, Csehországot pedig Josef Feco (bőgő) képviseli majd. Vendégünk lesz az izraeli jazz élet kiemelkedő alakja, Amikam Kimelman tenor szaxofonos. A koncertet a különleges hangú román jazz-énekesnő, Luiza Zan éneke teszi teljessé. A nemzetközi jazz-koncert az európai kulturális intézeteket tömörítő EUNIC-hálózat jóvoltából valósul meg, a Budapesti Francia Intézetnek köszönhetően pedig az Angers-i Orchestre Scénefonia lép fel ismert filmzenék szimfonikus feldolgozásával.

Ferenczi György és a Rackajam a városi népzenét elegyíti a soul- és a blues-zenével. Bolyki Balázs, a gospel műfaj egyik legnevesebb hazai képviselőjének kórusa, a NEVER GIVE UP sérültséggel élő tagokból áll. Fellépésük a befogadás és a fel nem adás üzenetét hirdeti az Európa-napon.

Az Európa Pont helyszínén, a pódiumszínpadon az európai identitásról beszélgetünk, arról, hogy magyarként európaiak, európaiként magyarok vagyunk. Vendégünk lesz Ripoff Raskolnikov, osztrák származású zenész. A dán c:ntact tánccsoport a Ghandi Gimnázium drámatagozatos diákjaival lép fel, a Momentán Társulat interaktív és improvizatív előadása pedig az európai értékek köré épül.
     
A gasztronómia kedvelői az Európa sörkertben és a BurekBárban kóstolhatják meg a kontinens ízeit, a Horvátország iránt érdeklődők pedig az idegenforgalmi kiállításon ismerkedhetnek a július 1-jén csatlakozó ország természeti és kulturális értékeivel.

A RÉSZLETES PROGRAM:

Nagyszínpad
11:00 Apacuka zenekar gyermekkoncertje
13:30 Scénefonia (Orchestre Symphonique d’Angers) (FR)
14:30 Köszöntő
15:30 Never give up! – gospel kórus Bolyki Balázs vezetésével
17:00 Ferenczy György és a Rackajam
18:30 EU Jazz Express (RO-DK-UK-IL-CZ-AT-HU)
20:30 Kiscsillag

Az én Europám-fa zászlolevelekkel


Pódiumszínpad
10:00 Kovácsovics Fruzsina interaktív koncertje
11:00 Vitafórum: az Európai Polgárok Éve
13:00 Koprive tamburazenekar
15:00 C:ntact társulat (DK) – Gandhi Gimnázium (HU)
16:30 Momentán társulat: Rögvest – Szavazz szavakkal!
18:00 Mi lenne, ha nem lenne EU? – beszélgetés 
20:00 EU-polgár: beszélgetés Ripoff Raskolnikov (AT) zenésszel

A fesztivál ingyenesen látogatható, mindenkit várunk szeretettel!

A rendezvény a Facebookon

Forrás és teljes leírás: ITT

Nincs hozzászólás

Mondd el a véleményed

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

#Kövess minket az Instagram oldalán is!