Gyepekről az asztalra – ingyenes családi program a Mezőgazdasági Múzeumban 2012. április 14.

A Tavasztól-őszig magyar tájakon című ötalkalmas, a magyar tájakat és a hazai termékeket népszerűsítő, díjmentes programsorozat nyitórendezvényére különleges felnőtt és gyermekprogramokkal készülünk!

A Tavasztól őszig magyar tájakon című, a Nemzeti Vidékstratégiához kapcsolódó programsorozat célja, hogy segítse a gazdálkodók, a kézművesek, a gyógynövénytermesztők, az állattartók és az érdeklődő városi emberek, családok, kicsik és nagyok találkozását. Szeretnénk ösztönözni egy olyan város-vidék kapcsolat újjáéledését, amely hozzájárul a falvak gazdasági létalapjának visszaállításához és a vidék értékeinek megismertetéséhez, megőrzéséhez.

A három évszakon átívelő, a magyarországi nemzeti parkokkal együttműködésben megvalósuló rendezvényeken a kiemelkedő természeti adottságok, a kiváló minőségű hazai élelmiszerek, a páratlan népművészeti és kismesterségi hagyományok tárulnak látogatóink elé.

A rendezvénysorozat egy körutazásra hívja az érdeklődőket a hazai tájak hangulatai, illatai, a vidéken megőrzött hagyományok, értékek és a mezőgazdasági munkák háromdimenziós tér- és időszalagján. A hónapról hónapra változó programok mentén nyomon követhetjük, ahogy a téltemetés után a természet újjászületik, elkezdődik az állatok legeltetése, a vetés, majd a növények virágzása, a gyümölccsé érés és végül az aratás, a betakarítás. Találkozhatunk azokkal a hazai gazdálkodókkal és mesteremberekkel, akiknek ez a körforgás, a természet rendje határozza meg a mindennapjait. Az ő munkájuk révén kerülnek az asztalunkra az illatos barackok, az ízletes házi sajtok és a fűszeres borok.

2012. április 14. Gyepekről az asztalra – „a tavaszi kihajtás"

A rendezvénysorozat nyitó napján a végtelen legelők világával, a magányos, ám annál izgalmasabb pásztorélettel, a csikós, gulyás, juhász, kondás, kanász, csordás szavaink jelentésével és mögöttes tartalmával ismerkedhetnek meg látogatóink. Míg a gyermekek magyar pásztorkutyák társaságában csuhéjátékot készítenek és nemezelnek, a felnőttek a karikás ostor készítését figyelhetik meg, s közben a piactér finomságaiból válogathatnak.

Programkínálat:
• A Hortobágyi Nemzeti Park, Kiskunsági Nemzeti Park, Körös-Maros Nemzeti Park és Őrségi Nemzeti Park bemutatkozása
Kézműves foglalkozások gyerekeknek: csuhé és szalma játékok, valamint figurák készítése és nemezelés
• Karikás ostor készítésének a bemutatója
Mese és zene: Gyermekeknek és felnőtteknek szóló betyár- és pásztornóták, valamint mesemondás (Varga Mihály bugaci hagyományőrző, dudás)
Kutyabemutatók: pásztorkutyáinkat az alábbi fajták képviselik: komondor, kuvasz, puli és mudi
Gyermekjátékok: honos állataink és növényeink fából készült kirakójátékai, pásztorkodással kapcsolatos játékok és feladatok, természetismereti kvíz és tojásfelismerő játék
• A pásztoréletet bemutató kamarakiállítás
Kiváló minőségű magyar termékek vására, kóstolója: tökmagolaj és más olajok, szürke marha termékek, sajt: gomolya és kecskesajt, feketekerámiás termékek
Előadások:
o 10:15 Czéher György: Dolgozó magyar pásztorkutyák
o 11:15 Czéher György: Hegyvidéki és alföldi pásztorkodás, legelőhasznosítás
o 12:15 Kemecsei Ágnes: Magyar ember magyar állatai
o 13:15 Kevy Albert: Őrségi rétek rejtett kincsei
o 14:15 Pásztorviseletek és pásztorhagyományok a Kiskunságban
o 15:15 Ezer Ádám: A természet szigete
o 16:15 Sárosi Eleonóra: Pusztán Hortobágy
• 11:30-kor és 13:30-kor tárlatvezetés felnőtteknek, 12:30-kor és 14:30-kor múzeumpedagógiai foglalkozás gyermekeknek A mezőgazdaság története a kezdetektől 1945-ig c. kiállításban

A tárlatvezetésekre és a múzeumpedagógiai foglalkozásokra a helyszínen kell jelentkezni az információs asztalnál!

Helyszín: a Magyar Mezőgazdasági Múzeum kerengője

A rendezvényre való belépés díjtalan!
A múzeum főépületében található kiállítások látogatásához belépőjegy vásárlása szükséges.

A programsorozat a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szervezésében, a hazai nemzeti park igazgatóságok közreműködésével valósul meg.

Vélemény, hozzászólás?