Gyermeknapi kavalkád a Millenárison 05.29 10 órától

Gyermeknapi kavalkád a Millenárison

2011.05.29 vasárnap 10.00, Park, Szabadtéri színpad, Teátrum, B Épület

A Millenáris gyereknapi kavalkádján mindenki talál valami érdekeset, izgalmasat. Egész napos pontgyűjtő játékon lehet részt venni, közben pedig két színpadon folynak a programok. Fellép többek közt Szalóki Ági, Farkasházi Réka, a Katáng zenekar és az Amorf Lovagok is.

A Millenáris tízéves fennállásának évfordulója kapcsán tíz nagyszabású ingyenes családi programmal ünnepelünk a 2011-es év során. Ennek részeként valósul meg a Gyereknapi Kavalkád, amely idén is nagyon sok színes programmal várja a gyerekeket. Ízelítőt nyújtunk azon programokból és témákból, amelyekkel az elmúlt tíz évben foglalkozunk, s amelyek segítségével mindenki megtalálja a kedvére való szórakozást.
A Millenáris kiemelt figyelmet fordít a környezettudatos szemléletre. Ennek hangsúlya
a gyereknapon a mozgáson lesz. Ebben segít majd a Keljfeljancsi Gyerekfesztivál.

 

Itt valósul meg a soros EU-elnökséghez kapcsolódó, a Baptista Szeretetszolgálat „Európai Uniós Gyermeknap 2011!” című záróünnepsége, amelynek során az Európai Unióból érkezett gyermekek a nemzetükre jellemző produkcióval lépnek fel. A Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülésének köszönhetően pedig a kortárs gyerekirodalom mutatkozik be rendhagyó módon. Olvassunk és játsszunk együtt!

 

Nagy Színpad:

Házigazda: Lukácsházi Győző
11.00–11.45 Four Fathers – koncert
Magyarország egyik legnépszerűbb acapella énekegyüttesének koncertje – az MR3 Bartók Rádió jóvoltából.

12.30–13.15 Farkasházi Réka: Hajnali Csillag Peremén – koncert
Gyerekkoncert a kortárs magyar irodalom kiválóságainak műveiből.
A Hajnali csillag peremén című album Kovács András Ferenc erdélyi költő műveit dolgozza fel.

14.15–15.15 A Stúdió „K” Színház előadása: Rettentő görög vitéz
Az ókor egyik legnagyobb hőse, Thészeusz, tizenhat évesen elindul Athénba, hogy megismerje édesapját, a királyt. Útja során hírhedt rablókkal, marcona tolvajokkal, alvilági állatokkal küzd meg. A legnagyobb feladat: le kell győznie a labirintus szörnyét, Minotauroszt, aki rettegésben tartja Athént. És micsoda szerencse! Nem téved el az útvesztőben, hiszen segíti őt a krétai királylány, Ariadné aranyfonala.

17.30–18.30 Szalóki Ági: Gingalló

Szabadtéri Színpad:

10.00–10.45 Kerekítő – Zenés ölbeli játékok és mondókák – kicsiknek és nagyoknak

11.00–11.45 Improvizációs játék kortárs költőkkel
Gyereknap alkalmából a gyerekek diktálnak! Elrejtünk 10 témát, 10 ritmust és 10 kulcsszót egy varázskönyvbe, amelyből a gyerekek sorsolnak majd ki a költőknek egyet-egyet. Ezután megszületnek a versek. Az alkotásokat pedig maguk a szerzők adják majd elő a színpadon.
A programmal párhuzamosan a gyerekeknek is lehetőségük adódik megírni saját költeményeiket. Ezek közül a költők fogják kiválasztani a legjobbat.

13.30–14.15 Parafrázisok egy témára
Hat kortárs magyar meseírót kérünk fel arra, hogy írják meg a Piroska és a farkas című mese egy-egy szempont szerinti átiratát. Így kerül Piroska és a farkas a McDonald’s étterembe, a piacra, a városba.

15.00–16.00 A Katáng zenekar koncertje
Gyerekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek szólnak a Katáng mesevilágot idéző, fantáziát mozgósító dalai. A bensőséges hangulatú, megzenésített versekből mesék szövődnek, amelyeket különleges hangzásvilággal ötvöznek.
Tarkabarka dalok című műsorában a közönség bátor részvételére számít a zenekar – ez „Üveghegyen túli” kalandozásban, amelynek során felfedezik a „Héterdő” rejtett zugait és lakóit.

16.30–17.30 Amorf Lovagok – koncert
Péterfy Bori dalszerzőinek formabontó gyereklemeze – csintalan ifjaknak és nyugdíjas óvodásoknak. Főzicskélő kalózkapitány, égből potyogó cigánygyerekek, kamrát kifosztó, csokitorta-zabáló kisfiú, magát csatába képzelő török büfés legény, valamint egy srác, aki a műanyagból készült rally motorok bajnoka – az Amorf Lovagok zenekar első, Tócsarobbantó című lemezének főszereplői.
A kéttagú együttest 2010-ben hozták létre az egykori Amorf Ördögök elnevezésű „kacatpopzenekar” alapítói, Tariska Szabolcs szövegíró és Tövisházi Ambrus zeneszerző/producer.

18.30 Óriás Papírszínház
A nap folyamán elkészült – 12 képből álló – Piroska és a farkas című mese kel életre színészek segítségével, a gyerekek, illetve az illusztrátorok közreműködésével.
 
10.00–19.00 Egész napos programok
Pontgyűjtő játékot hirdetünk, amelyben a különböző feladatokat kipróbálva, teljesítve kaphattok pontokat. Ezeket a végén ajándékokra válthatjátok be.
Ezeken kívül lesznek még játékok az Apró Színházzal, kézműves foglalkozás, babasarok, illetve hintayo.

(Forrás: millenaris.hu/gyerekprogramok/gyereknapi-kavalkad-a-millenarison2011majus29/)

Vélemény, hozzászólás?