Hogyan gondoskodjunk télen a megfelelő vitaminbevitelről?

Jó tudni, hogy szervezetünk egészséges működéséhez nélkülözhetetlenül fontosak a vitaminok – évszaktól függetlenül!

A vitaminpótlás vagy szükséges mértékű vitaminbevitel témája mégis többnyire télen kerül elő, több okból is.

Egyrészt ilyenkor jóval több a megfázásos, téli időszakhoz kötődő vírus-okozta megbetegedés és ez ellen a legokosabb egy megelőző álláspotból a szervezetünk erősítésével, támogatásával, a vitaminkészletünk feltöltésével védekezni.

Másrészt a zöldségek és gyümölcsök, amelyek a legjobb és legfőbb vitaminforrásaink, télen jóval kisebb választékban érhetők el, mint a többi évszakban. Szűkebb a repertoár a beszerezhető helyi szezonális zöldségekből és a helyben termesztett, télire eltárolható gyümölcsökből.

A leghidegebb évszakunk valóban kiemelt időszaka annak, hogy fokozottabban figyeljünk a bőséges vitaminbevitelre. De ami ennél is fontosabb, hogy ezt olyan forrásokból biztosítsuk, amiket a szervezetünk  valódi ételként tud értelmezni és amikből a legnagyobb hatékonysággal képes hasznosítani a tápanyagokat.

A valódi, értékes vitaminbevitelt biztosító, természetes forrásaink ennek megfelelően:

  • Friss, érett zöldségek és gyümölcsök

Annak ellenére, hogy kisebb belőlük a választék, mégis ők a legjobbak. Fogyasszuk őket minden nap, ha lehet, sokat nyersen is!

  • Csírák, mikrosaláták

Ne tartson vissza, hogy ilyenkor nincs hivatalos salátaszezon! Még mindig jobb, ha eszel az import salátákból is (zöld leveles saláták), mintha egyáltalán nem ennél belőlük.

Ezen kívül pedig van más megoldás is! Csíráztathatsz magad is vagy nevelhetsz mikrosalátákat az otthonodban az ablakpárkányon: biztos, hogy vegyszermentes, finom és változatos tápanyagbombákat nyersz így! Ráadásul kikapcsolódásnak, „kalandnak” , akár hobbinak sem rossz a kis zöldekkel foglalatoskodni!

  • Zöldségturmixok, smoothi-ek

Ha szereted őket nyáron, most sincs okod rá, hogy hanyagold őket! Ha pedig nem szoktál ilyesmit fogyasztani, itt az idő, hogy kipróbáld őket! Remek vitamin- és ásványianyag források, ráadásul végtelen szín- és ízvariációban élvezheted őket!

  • Szezonális zöldséges ételek köretnek, krémlevesnek vagy egytálételnek (káposzta, répafélék, cékla, sütőtök, édesburgonya, …)

Ha több meleg, illetve melegítő ételt kívánsz, bátran fogyaszd a zöldségeket hőkezelt formában! Egyre azonban ügyelj: a zöldésgek nagyon sok hőre érzékeny vitamint is tartalmaznak! Minél puhábbra párolod vagy főzöd őket, annál kevesebb marad bennük ezekből az értékes vitaminokból! Persze ettől azért nem válnak értéktelenné, hiszen például a sokféle bennük lévő rostanyag kimondottan támogató a bélrendszerünknek, ebben a formában is.

  • Fermentált zöldségek, azaz a savanyúságok (savanyú káposzta, kovászos uborka, savanyított zöldségek, …)

Kitűnő vitaminforrásaink, érdemes belőlük naponta fogyasztanunk!

Hogyan válassz körültekintően, ha vitaminkészítményre van szükség a vitaminpótláshoz? Természetes vagy szintetikus?

Tudni érdemes, hogy a testünk a természetes dolgokat szereti leginkább. Egyetlen zöldség vagy gyümölcs természetes összetételét, komplex tápanyag-, enzim-, rost-, folyadék-tartalmát nem tudja „visszaadni”, helyettesíteni egy mesterségesen előállított készítmény. A szintetikus vitaminok egy-egy vitaminnak általában csak bizonyos összetevőjét tartalmazzák, izolált formában, vegyi úton előállítva. Ezek hasznosulása töredéke annak, mintha természetes forrásból vennénk magunkhoz. Ezzel persze nem általánosságban a vitaminkészítmények ellen szólok.

Ha azonban ebben a formában indokolt a vitaminbevitel, körültekintően válasszunk! Olyan készítményt kérjünk a patikában, bioboltban, amely természetes kivonat formájában tartalmazza a pótolni kívánt vitamint.

Gyakran olvasható étrendkiegészítők, vitaminkészítmények dobozán, hogy ezek szedése nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet. Ez így is van.

Valójában az a legjobb megoldás, amikor a megfelelő vitaminbevitel a változatos, kiegyensúlyozott étrenddel önmagában teljesül, vagyis a szükséges mikro- és makrotápanyagok között a vitaminokat is magával a helyesen kialakított táplálkozással biztosítjuk a testünknek.

És ez ugyanúgy igaz télen, mint nyáron, vagy bármely más időszakában az évnek.

 

Ábrahámné Bergmann Anna

Életmód és Táplálkozás Konzultáns

Testszerviz Specialista

+36 70 385 0199

1134 Budapest,

Kassák Lajos u. 42.

Jelentkezés konzultációra itt.

Testszerviz – az ideális testért

Testszerviz, ahol a fogyás nem kínlódás, hanem örömteli mellékhatás.

Facebook: Ábrahámné Bergmann Anna – Testszerviz Konzultáns

 

Vélemény, hozzászólás?