Hogyan várjuk a kistestvért?

Az első gyermek a szülő figyelmének a középpontjában helyezkedik el, rengeteg időt, törődést és szeretetet kap. Ha útban van a második baba, akkor ez az idill számára megváltozhat. Amikor a kistestvér megérkezik nagyon megváltozik az egész családnak és a nagytestvérnek is az élete. Hogyan tudjuk számára érthetőbbé és elfogadhatóbbá tenni a kialakult helyzetet? Cikkünkben segítséget szeretnénk nyújtani ahhoz, hogy a nagytestvérek felkészülhessenek az új családtag érkezésére. 

Az első számú gyermek nagy változásokat hoz a szülők életébe, hiszen onnantól kezdve az egész világuk a gyermekük körül forog. A második gyermek várása egy nagyon boldog esemény a családban, de talán nem mindenki örül ennek annyira. Sok elsőszülött még totyogó kisgyermek, amikor a második gyermek már úton van. Nekik kifejezetten nehéz megérteni azt, hogyan növekszik a kistesó anya hasában. Alkalmazkodniuk kell és meg kell érteniük a változásokat, amelyek azzal járnak, hogy majd osztozkodniuk kell a szülők figyelmén és még a játékaikon is. Ez a megváltozott családi rend testvérféltékenységet eredményezhet náluk, és ettől sokszor nagyon félnek a szülők. Ahhoz, hogy ne alakuljon ki testvérféltékenység, és megfelelően fel tudjon készülni kisgyermekünk a testvér érkezésére, lássuk néhány módszert!

Olvassunk könyveket, hogyan születnek a gyerekek. Annak az elképzelése, hogy egy igazi, kicsi ember jön ki a pocakból, nagyon absztrakt a kisgyermekeknek. Minél inkább érthetővé tesszük ezt az érthetetlen dolgot, annál kevésbé lesz ez szorongáskeltő számukra.

Olvassunk könyveket a hugi vagy öcsi érkezéséről! A gyermek korától függően beszéljünk arról, mit gondol gyermekünk, milyen lesz, amikor a kistestvér megszületik – mi lesz mókás, mi fog nehézséget okozni. Mint például amikor a kisebb gyermeket tisztába kell tenni vagy meg kell etetni, amikor a nagyobb játszani szeretne. Gyűjtsünk ötleteket és programokat, amelyeket a kistesó gondozása közben is együtt tudunk csinálni. Ilyen lehet például a meseolvasás. Ahhoz, hogy elkerüljük gyermekünk valósággal való hirtelen szembesülését, nagyon fontos kommunikálnunk felé, hogy egy baba érkezése izgalmas, de nagy változásokkal fog járni.

Meséljük el, hogyan vártuk őt! Ilyenkor megoszthatjuk azok a történeteket, hogy mit éltünk át, amikor ő még pocaklakó volt. Elmesélhetjük, hogy mennyire vártuk őt, mit gondoltunk, hogy majd milyen lesz, hogyan tudtunk vele kommunikálni, mikor éreztük az első mozgásait.

Beszélgessünk arról, hogyan fog változni a családi élet! Az előkészületeket részeként fontos elbeszélgetnünk gyermekünkkel, hogy hogyan fog később kinézni egy napjuk! Akár rajzokkal és ábrákkal is érthetőbbé tehetjük, milyen szabályok és rutinok fognak megváltozni, valamint hogy mi fog a régi maradni. Érdemes előre átbeszélnünk, hogy a szüléskor anya nem lesz otthon pár napig, de addig a nagyi fog rá vigyázni, és akkor milyen programokat fognak majd csinálni.

Tovább a teljes cikkre!

Szakmai rovatunk együttműködő partnere a Mindset pszichológiai szaklap

Vélemény, hozzászólás?