Időszaki kiállítások a Skanzen Galériában

Jávor Piroska és Asszonyi Tamás: Az idő felfüggesztése

Megtekinthető: 2011. május 6. – augusztus 28.

A kiállítás anyagát Jávor és Asszonyi különböző sorozatai alkotják. Jávor Piroska „Az üvegbe zárt idő” című sorozata a kiállítás egyik alapja. Ahogy a Skanzen letűnt korok emlékeit gyűjti, őrzi, úgy gyűjtögeti a művésznő is a „kacatokat”, melyek később az alkotásai alapjává válnak. Ezeket a tárgyakat üveg alá helyezve tárja a közönség elé. A Skanzenbe áttelepített házak üzenetét is közvetíti a 16 darabos 40×40 cm-es „Ahány ház” sorozata, amely kiegészül a korábbi években készült házak ihlette képekkel és az „Etűd” sorozat néhány darabjával.

Asszonyi Tamásnak többek között a viaszöntéssel készült plasztikái, szobrai és érméi láthatók a Galériában. A tárlat egyik újdonsága az a sorozata, amelyet a Skanzen faépítészeti emlékei ihlettek, és Asszonyi életművében kevésbé jellemző nagyobb méretű (egy méteres) faplasztikák először lesznek láthatóak. 

a Magtárban:

A vasút fénykora – A vidék modernizációja

Megtekinthető: 2011. május 27 – 2012. március 30.

A kiállítás rendhagyó módon mutatja be, hogy a 19. század második felében, 20. század első felében a vasút magyar vidékre gyakorolt hatását, milyen tényezők játszottak szerepet a vidék fejlődésében, modernizációjában. De nem csak a téma érdekessége vonzza a látogatókat. A tárlatban számos izgalmas technikai eszközzel is találkozunk. Mindjárt a Magtár földszintjén a magyar vasútépítések kezdetét, a vasúti pályaszakaszok megépítését ismerjük meg. Mindezt jól szemlélteti a kiállítás egyik központi eleme, egy vonat makett, mely pályáján haladva megjeleníti a történelmi Magyarország térképén a vasútvonalak kiépülését. Tovább szemlélve a tárlatot megismerjük a vasút utazó közönségét, és szállítmányait.

A második szinten, a galérián megtudjuk kik is voltak a vasutasok, mit jelentetett vasutasnak lenni, és az ország legöregebb vasutasát is megismerjük. A testérzékeny monitor segítségével könnyedén böngészhetünk a vasútállomásépületek tervrajzai között. A harmadik szinten pedig a játék ural mindent. Itt ki-ki elkészítheti saját vasútrészvényét, menesztőtárcsáját, vagy akár kipróbálhatja milyen is egy vonat vezetőállásából az utazás.

 

a Sonkádi csűrben:

Pistyur Imre: Litogenezis

Megtekinthető: 2011. június 24-2011. október 30.

A dalmát kőfaragó ősöktől származó Pistyur Imre szobrászművész nevében hordozza hivatását, hiszen családneve kőfaragót jelent.

A szentendrei művész már kamasz kora óta fejtegeti a kövek titkait. Természeti folyamatokat modellezve alkotja meg – főként kemény andezitből, vulkáni kőből – műveit. Miközben az általa megformált kő egy-egy ember, állat vagy démon vonásait veszi fel, megmarad az idő és időjárás által alakított anyag eredeti jellege, így a szobrokat megtapintva évezredeket, évmilliókat lépünk vissza az időben.

A művész mindig is az ember javára kívánta fordítani a természet gyógyító erőit. Ezt is teszi a kövek megformálása által, hogy megtapasztalható legyen lélekgyógyító erejük.

Pistyur Imre remekművei az emberi erényeket és gyengeségeket jelenítik meg, melyek a litogenia, azaz a kövek születésének és a változásukat eredményező természeti törvényszerűségeket követik.

az Undi kávézóban:

Tükör – kép kiállítás

Megtekinthető: 2011. május 1-október 30.

Idei Alkotónapi pályázatunk témája a Tükör-kép címet viselte. A 6 és 18 év közötti gyerekek, fiatalok pályamunkái a különböző irodalmi alkotások által megjelenített, tükrözött tájakat, ott élő emberek gondolatait, problémáit és örömeit ábrázolják. Izgalmas megoldásokkal, változatos technikákkal elkészített képe, kis plasztikákból álló kiállításban ki-ki felfedezheti gyermeke, barátja, ismerőse, vagy akár saját maga alkotását.

    

 

 

Vélemény, hozzászólás?