II. Ludovika Fesztivál, 2011.05.13-15

Józsefváros és a Ludovika Zászlóalj mindenkit szeretettel vár a népszerű hagyományőrző fesztiválra az Orczy-parkba. Május 13-tól 15-ig ismét katonák, huszárok, vitézek szállják meg a kerület legnagyobb parkját.

A hagyományőrző katonai tábor már pénteken este várja a látogatókat, de szombaton 10 órakor kezdődik a hétvége leglátványosabb része, amikor az ünnepélyes csapatzászló-adományozással kezdetét veszi a II. Ludovika Fesztivál, ami a végzős honvédtiszt-jelöltek felvonulásával folytatódik. Ez lesz a hétvége egyik leglátványosabb programja, ahol a Zászlóanya, Schmittné Makray Katalin és a honvédelmi vezetők előtt vonulnak fel. A hétvégén folyamatosan katonai hagyományőrző csapatok bemutatóit láthatják az érdeklődők. Lesz katonai közelharc- bemutató, hagyományőrző csapatok felvonulása, kézműves foglalkozás, gyermekprogramok.


Az Orczy-parkba szervezett nagyszabású rendezvény keretében a tavalyihoz hasonlóan a honfoglalástól kezdve napjainkig minden korszak katonasága bemutatkozik. A látványos küzdelmek bemutatkozása mellett a hagyományőrzők három napra ki is költöznek az Orczy-parkba, így a mindennapi életükkel is megismerkedhetnek a látogatók.  A korhű öltözetek, fegyverek mellett valódi harckocsikkal, tankokkal és egyéb katonai eszközökkel is találkozhatunk, miközben a gyerekeket kézműves programokkal is várják a szervezők.


Az I. Ludovika Fesztivál 2010. május utolsó hétvégéjén, méltó módon hajtott fejet a Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia emléke előtt, évszázadokat felölelő programsorozatával, a Száznapos Ünnepségen résztvevő hallgatókkal újra pezsgő élet költözött az akadémia kertjébe. A Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalja felvállalja a Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia hagyományait, és erre a tradícióra építve kívánja a magyar hadikultúrát is népszerűsíteni, és kívánja társadalmi kapcsolatait erősíteni.

 

 


A fesztiválhoz közvetlenül kapcsolódik, és több helyszínen zajlik a Száznapos Ünnepség, amely a magyar hadi kultúrát keresztmetszetében bemutató tábori élet. Ezzel egy időben toborzást hajtanak végre, építik és erősítik a civil társadalomban való szerepvállalásukat, így a Józsefváros Önkormányzatával való együttműködést is. Ezért is döntött úgy a kerület vezetése, hogy idén is 5 millió forinttal támogatja a rendezvényt, hiszen a II. Ludovika Fesztivál továbbviszi a 2009-ben új helyszínen megrendezett Száznapos Ünnepség, majd a 2010-ben első alkalommal megrendezett Ludovika Fesztivál sikerét, hagyományát.
 

(Forrás: www.jozsefvaros.hu/hir/452/majusban_jon_a_ii_ludovika_fesztival/)

Vélemény, hozzászólás?