IV. Mézeskalács Fesztivál Debrecenben 2011. július 30-31.

A kétnapos fesztivál programjai a gyerekektől a fiatalokon keresztül – külön gondolva a mézesheteiket a városban töltő párokra -, az idősekig, a legkülönbözőbb rétegek, korosztályok érdeklődésére építenek.

 

A nagy múltú magyarországi mézeskalácsosságnak Debrecen az egyik jelentős központja. Kiváló minőségű és messze földön híres mézeskalácsot készítettek a városban évszázadokon keresztül és készítenek napjainkban is. A vásárok, heti piacok, búcsúk, kisebb-nagyobb kulturális rendezvények elmaradhatatlan kellékei mind a mai napig a mézeskalácsosok, akik szemet és gyomrot vidító, érzelmeket közvetítő készítményeiket árusítják.


A fesztivál a híres debreceni mézeskalácsosság, vidékünk jelentős méhészeti hagyományai révén nemcsak magáról a mézeskalácsról szól, hanem a mézről, a méz kultúrtörténetéről, a méz sokrétű felhasználásáról, rendkívül fontos és előnyös élettani hatásáról, a szorgos méhekről, a méhészekről, a mézes csodák születéséről, a hozzákapcsolódó, vagy mozgósítható kultúráról. A fesztivál programjai a gyerekektől a fiatalokon keresztül az idősekig, a legkülönbözőbb rétegek, korosztályok érdeklődésére építenek.


A fesztivál idején lesz különböző mézzel, mézeskaláccsal kapcsolatos termékek vására: mézeskalácsok, fűszerszámok, különféle virágmézek, propolisz, virágpor, lépesméz, viasz, viaszgyertyák, offerek, mézesköcsögök, mézesbögrék, mézespálinka, mézesbor, mézestea, mézzel tartósított gyümölcsök, befőttek, mézzel, mézeskaláccsal kapcsolatos könyvek, krémek, kenőcsök, méhpempő, hajsamponok, testápoló…. A programban szerepelnek bemutatók, kézműves foglalkozások: mézpergetés, mézeskalács díszítés, viaszgyertya-készítés, ütőfás mézesbábkészítés, mézeskalács házikó építés, mézesbáb készítéséhez ütőfák tervezése, ütőfa-faragás, mézzel kapcsolatos kozmetikai szerek, gyógytermékek bemutatása.

Cím: Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum
4 0 2 6 D e b r e c e n , P é t e r f i a u . 2 8 .

Vélemény, hozzászólás?