Játék a fénnyel – Millenáris 2011. október 08.

2011. október 08. szombat, Teátrum

10.00–13.00 Játék a fénnyel – Fényképezés gép nélkül
Workshopok, foglalkozások gyereknek. Ismerkedj meg játékos formában a fénnyel, árnyékkal!

11.30 Negatív Varieté Sziluett Színház: Fényakrobaták
Nagyvárosi sziluett-mese

 

10.00–13.00 Játék a fénnyel – Fényképezés gép nélkül
Workshopok, foglalkozások gyereknek.

Tárgyakat helyezünk a fotópapírra: lehet ez egy gomb, pohár, cumi vagy akár egy tenyér. Aztán megvilágítjuk a fehér papírt. Figyeljük meg, ahogyan szinte csodával határos módon tűnnek elő a papíron a tárgyak árnyai. Ez az alkotás a fotogram. Készíts te is saját fotogramot!
Moholy-Nagy László
1932-ben készült önarcképe kiválóan szemlélteti a fotózás lényegét: a kép fekete-fehér tónusfokozatai attól függenek, hogy mennyi ideig világítjuk meg. A sötét-világos kontraszt – illetve ennek fokozatai – a fotó fontos kifejezőeszközévé válnak.
Ismerkedj meg játékos formában a fénnyel, árnyékkal!

Ezeken kívül tárgyak, emberek körvonalait, árnyékait körberajzolva készíthettek saját mintát pólótokra. Játszószőnyegünkön pedig a legkisebbek is megismerkedhetnek a formák, minták, színek, anyagok különböző fajtáival, majd szabadon építhetnek, alkothatnak azokból, élhetnek bennük.

11.30 Negatív Varieté Sziluett Színház: Fényakrobaták
Nagyvárosi sziluett-mese

Fantasztikus forma-, fény- és hangjáték 80 percben – Moholy-Nagy László A nagyváros dinamikája című filmvázlata nyomán. A Negatív Varieté Sziluett Színház Fényakrobaták című előadásában álomszerű, élő fényképekben tolmácsolja a gyermekeknek szánt Bauhaus-mesét. Egy előadás, ahol a dinamikus formák világában testet öltenek a fény hangjai, és alakot nyernek a zajok. Füleld a „fényakrobatákkal” az árnyékok hallható ritmusát!

Alkotók:

Narrátor, Bauhaus bohóc: Bánki Gergely | Közreműködő zenész: Bolcsó Bálint | Táncosok: Balogh Zsófia, Dulics Éva, Monojlovits Eszter, Nagy Fruzsina, Nagy Zsuzsanna, Sipos Mária Angéla, Szász Anna, Varga Renáta | Fénydíszletek: Garami Richárd (Manufaktor), Zádor Tamás (Kiégő Izzók) | Zene: Zságer Balázs (Zagar) | Koreográfus konzulens: Demcsák Ottó (Győri Balett) | Jelmez: Csergő Noémi | Rendezőasszisztens: Nagy Zsuzsanna | Rendező: Szépvölgyi Viktória

Vélemény, hozzászólás?