Jót tesz a gyereknek, ha olvasnak neki

Képalkotó vizsgálatokkal igazolták, hogy aktívabban működnek bizonyos kulcsfontosságú agyi területek azoknál az óvodáskorú gyermekeknél, akiknek rendszeresen olvasnak a szüleik. 

Jól ismert tény, hogy jó hatással van a gyermek fejlődésére, például a nyelvi készségekre, ha rendszeresen olvasnak neki. A kutatók arra ösztönzik a szülőket, hogy rendszeresen olvassanak a gyermekeiknek – már a születésüktől kezdve. Feltételezik, hogy ez a szokás segíti a gyermek agyának fejlődését – a Pediatrics című folyóirat augusztusi számában megjelent közlemény eredményei pedig már bizonyítékkal is alátámasztják ezt.

„Azt sokszor mondják, hogy az olvasás fejleszti az agyat.  Ez nyilvánvalónak tűnik, de mi be akartuk bizonyítani, hogy valóban így is van” – mondta Dr. John Hutton, a kutatás vezetője, a Cincinnati Children’s Hospital Medical Center munkatársa.

A kutatók funkcionális MRI vizsgálat segítségével, valós időben vizsgálták a 3-5 éves korú gyermekek agyi aktivitását, miközben ők történeteket vagy a beszédtől eltérő hangokat hallgattak.

A szülőket megkérdezték, milyen gyakran olvasnak otthon a gyermekeiknek. A válaszok alapján a szülők minimum heti két alkalommal ül gyermeke mellett könyvvel kezében, de volt olyan válaszadó is, aki minden este.

Dr. Hutton és munkatársai összességében azt a megfigyelést tették, hogy minél gyakrabban olvasnak egy gyereknek otthon, annál nagyobb volt az agyi aktivitás, miközben a kísérlet során a történeteket hallgatták. Különbséget találtak a szemantikus feldolgozásért felelős agyi területek aktivitása között, ami a szavak konkrét jelentésének megértéséhez kell.  . Különösen magas volt azoknak az agyi területeknek az aktivitása, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az elhangzottak alapján azt el is tudjuk képzelni. Az eredményt a kutatás vezetője azért tartja különösen érdekesnek, mert ez alapján feltételezhető, hogy ha rendszeresen olvasunk a gyermeknek, az be is indítja a képzeletét. „Amikor a gyerekek mesét hallgatnak, akkor látniuk kell az egész történetet a lelki szemeik előtt.” – mondta dr. Hutton.

Annak ellenére, hogy a mesekönyvek sok képet tartalmaznak, ez mégis más, mint ha a gyerek a mesét a tévében vagy számítógépen játja. Ezzel Brandon Korman, a Miami Nicklaus Gyermekkórház vezető neuropszichológusa is egyetértett: „Amikor a gyerekek hallgatják a mesét, akkor az agyuk sokkal aktívabb állapotban van, mint amikor csak passzívan ülnek a képernyő előtt.” Ugyanakkor rámutatott egy kérdésre, amire a vizsgálat nem tudott választ adni: vajon azok a különbségek, amiket az óvodások agyi aktivitásában tapasztaltak, hatással vannak-e a műveltségre a késői gyermekkorban? „Ez a kérdésfeltevés lenne a következő logikus lépés a vizsgálat során – függetlenül attól, hogy már a vizsgálat eddigi eredményei is megerősítették, milyen fontos, hogy olvassunk a gyermekeinknek” – tette hozzá.

Az American Academy of Pediatrics jelenleg azt tanácsolja a szülőknek, hogy minden nap olvassanak gyermekeiknek. Az óvodát megelőző időszak igen fontos a gyermek agyi fejlődése szempontjából. Korábbi vizsgálatok már igazolták, hogy az első osztályban az olvasás szempontjából gyengébb képességű gyerekek később sem tudnak felzárkózni a társaikhoz.

De van-e valami különleges abba, ha könyvből olvasunk a gyermeknek, ahhoz képest, ha okostelefonról vagy tabletről, amit egyébként már nagyon sok kisgyerek használ? Hutton és Korman is elmondta, még nem egyértelmű, hogy ha ilyen eszközöket használunk az olvasáskor, az eltérő hatással van-e a gyermek olvasási készségének fejlődésére. Ugyanakkor néhány kutató rámutatott arra is, hogy ha egy gyerek túl sok időt tölt ilyen készülékek előtt, akkor jóval kevesebb emberi interakció éri, amiből az empátiát, a problémamegoldást és az élet egyéb fontos „leckéit” megtanulhatná. Korman szerint az emberi kapcsolat az egyik legfontosabb érv amellett, hogy miért olvassunk a gyermekeinknek. „Ennek az előnye túlmutat a gyerek kognitív fejlődésén.” Hutton is egyetértett abban, hogy a hagyományos meseolvasás nagyon fontos a szülő-gyermek kapcsolat kialakulásában: „Ez nemcsak egy kedves tevékenység, amit a gyermekeddel tölthetsz, hanem nagyon fontos a gyermek kognitív, szociális és érzelmi fejlődéséhez.”

Forrás: mipszi.hu/hir/150814-jot-tesz-gyereknek-ha-olvasnak-neki

További hasznos cikkek: www.mipszi.hu

 

Vélemény, hozzászólás?