Láss csodát! – AEGON-matiné a Szépművészetiben 2011. november 12.

Láss csodát! – AEGON-matiné a Szépművészetiben

2011. november 12. szombat 11:00-12:00, a 10:00-tól 13 óráig tartó Családi Kerengő keretében

Az egyórás produkció műsorvezetője: Laczki János író

zene: Horváth Kornél – ütőhangszerek

tánc: Kozmér Alexandra

koreográfia: Venekei Marianna

Kitűnő művészek összjátéka gyerekekkel és szüleikkel, hogy együtt fedezzék fel az újdonságot, együtt találják meg a játékosság örömét zenében, versben, mesében, képeken – és az életben.

Sorozatszerkesztő: Eszéki Erzsébet

A 2011. februárjában indított eddigi családi matinénál egyértelműen visszaigazolták, mennyire nagy szükségük van a gyerekeknek és szüleiknek is olyan egyedi, játékos művészeti produkcióra, amelyek az újszerű összhatásokra, a különféle művészeti ágak, művészek összjátékéra épülnek. Az AEGON Magyarország és a Szépművészeti Múzeum együttműködésében megvalósuló sorozat matinéin neves művészek lépnek fel, olyan alkotók és előadók, akik át tudják adni az olvasás, a képnézegetés, a zenehallgatás, az újszerű felfedezések együttes örömét.

Ezúttal Kormér Alexandra és Horváth Kornél táncos-zenész „duója” is elvarázsolhatja a családokat, Venekei Marianna koreográfiája. Horváth Kornél egyébként különleges hangszerek sorát hozza magával a matinéra, Lackfi János pedig nem csak a három választott műtárgyhoz, hanem a zenéhez és a tánchoz is kapcsolódik a saját verseivel.

A fellépő művészek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből választanak a matinéhoz képeket, amelyekhez verseket, meséket társítanak, és mindezt ott születő zenei improvizációk teszik teljessé. Ez így, együtt, újfajta képzettársításokat vált ki, másmilyeneket, mint amilyen gondolatokat, érzelmeket ébresztene önmagában egy kép, vagy csak a felolvasás, a zene.

Az eddigi matinékon érzékelhették a kis nézők és szüleik is, mennyire új, akár meghökkentő érzelmeket, gondolatokat ébreszthet például egy mese, felolvasás, ha azt továbbszövi egy remek zenész a saját “nyelvén”, zenei improvizációval – vagy éppen fordítva, illetve ha a témához választott képek világát egy-egy irodalmi mű és zene egészíti ki, viszi tovább. Mert összefonva, egymáshoz kapcsolva mást adhat, mint önmagában, külön-külön.

A Szépművészeti Múzeumban a szombati családi program 10-től 13 óráig tart, a gyerekek és szüleik 10-től ismerkedhetnek a múzeumban az adott témához választott műtárgyakkal, majd 11-kor kezdődik a Láss csodát! – AEGON-matiné sokszínű, a témát többféle műfaj összefonódásával érzékeltető műsora, amely után, 12-től 13 óráig a családok a témához kapcsolódóan közösen alkothatnak a múzeumi foglalkozáson.

Vélemény, hozzászólás?