Mi az, amit nem veszel észre, ha egy downosra nézel?

Mi az, amit észreveszel, ha egy Down-szindrómással találkozol? A nyelvhasználat nehézségét, a lassabb információfeldolgozást. Összességében – a hiányosságokat. Azokat a dolgokat, melyek negatív irányba térnek el a megszokottól. Vegyük azonban észre azokat a dolgokat is, melyekben ők jók, netalán jobbak, mint mi. 

Átlagban minden hatszázadik gyerek születik „downosnak”, melynek az oka az, hogy a 21. kromoszómából kettő helyett három darab másolódik. Ezt reprezentálja a Down világnapjának dátuma is (3-21). A tünetegyüttest sokan ismerik: a jellegzetes külső jegyeket (laposabb orrnyereg, alacsonyabb termet, apró fülek), illetve az alacsonyabb intelligenciahányadost. Cikkünkben azonban a tünetek és problémák helyett inkább azt szeretnénk megmutatni, hogy az élet Down-szindrómával lehet ugyanolyan sikeres és boldog, mint anélkül. Néhány híres és hétköznapi „downos” története felnyithatja a szemünket arra, hogy milyen rossz úton járunk, ha csak a hiányosságokat vesszük figyelembe.

A Down-szindróma oka: kromoszóma-rendellenesség.

Mai világunkban hajlamosak vagyunk arra, hogy az intellektust tartsuk egy személy legfontosabb képességének. Holott számtalan más terület van, amelyben kiemelkedő teljesítményt nyújthatunk. A világot például számtalan Down-szindrómás művész és sportoló színesíti. Christian Royal például híres lett a csodálatos kerámia munkáiról. Sujeet Desainek a hegedűhöz van kiváló érzéke. Madeline Stuart modellként dolgozik, Jason Kingsley pedig színészként a Szezám utca 55 epizódjában is látható volt.

Ugyanakkor vannak olyan Down-szindrómások is, akik az üzlet vagy a szellemi munka világában értek el sikereket. Angela Bachiller volt például az első, akit Down-szindrómásként választottak tanácsosnak, ő évekig dolgozott a szociális jólét területén. Tim Harris pedig megnyitotta saját éttermét, a Tim’s Place-t.

Természetes, ha az embernek első benyomásként a negatívumok tűnnek fel, ezzel nincsen baj. De fontos, hogy ezen túllépve, lássuk meg a másik ember erősségeit is – mert erősségei mindenkinek vannak.

Korábbi interjúnkat egy Down-szindrómás párral itt tudjátok megnézni.

Cikk forrása: együttműködő partnerünk, a Mindset Pszichológiai Szaklap oldalán

Vélemény, hozzászólás?